Bris vagine

 

Vaginalni bris i cervikalni bris podrazumevaju mikrobiološko ispitivanje vaginalnog sekreta odnosno sadržaja iz kanala grlića materice, na bakterije igljivice, kao i na trihomonas i bakterijsku vaginozu ,na osnovu čega se sprovodi dalja terapija antibioticima i vaginaletama. Bakterije u vagini i grliću materice mogu dospeti iz okoline, bešike, creva, sa površine kože, sa predmeta (peškir, taolet), kao i seksulanim putem. U slučaju seksualno prenosivih infekcija, kao što su trihomonas, a često i gljivice i vaginoza, leče se oba partnera. Ove infekcije su potencijalno pokretači malignih procesa, a mnoge remete trudnoće i mogu se u toku porođaja preneti na plod i izazvati prevremeno pucanje vodenjaka, spontane pobačaje, prevremene porođaje i infekcije novorođene dece.

Preporučeno raditi ove briseve u slučaju tegoba (pojačan sekret, izmenjene boje, mirisa peckanje, svrab, nelagodnost), i kao redovna kontrola, posebno kada su prisutne urinarne infekcije, izmenjeni PAP nalazi, neuspeli poklušaji ostajanja u drugom stanju.

 

 

Vaginalni sekret – stepen čistoće vaginalnog sekreta se označava brojevima od I-VI,I preporučeno se radi jednom godišnje, kao i uvek kada postoje smetnje.

 

I-II grupa su normalni nalazi

 

III grupa – ukoliko žena nema tegoba može biti bez terapije, a u slučaju tegoba ili podgrupa IIIa, IIIb lečenje se sprovodi vaginaletama

 

IV grupa - gonokok

 

V grupa - trihomonas

 

VI grupa - gljivice, candida albicans

 

Ginekološki pregledi