Ginekološki pregled


Ginekološki pregled je veoma važan za svaku ženu u smislu prevencije i brige o zdravlju.
Pregled omogućava uvid u stanje ženskih polnih organa, otkrivanje infekcija, karcinoma u najranijoj fazi ( kada je izlečenje moguće), polno prenosive bolesti, razne poremećaje i probleme vezane za genitalne organe.


KAKO IZGLEDA GINEKOLOŠKI PREGLED?

Opšta anamneza (podaci o preležanim bolestima, operacijama, alergijama, naslednim bolestima, prisutnim tegobama) je važna ginekologu pre obavljanja pregleda zbog informacija koje mogu imati veze sa ginekološkim problemima. Ginekološka anamneza podrazumeva podatke o menstrualnom ciklusu (prva menstruacija, redovnost i trajanje ciklusa, postojanje bolova, krvarenja između dve menstruacije...), trudnoćama, pobačajima. Dobro uzeta i detaljna anamneza je sastavni deo svakog pregleda.

Pregled se obavlja na ginekološkom stolu, u ginekološkom položaju. Potrebno je uraditi inspekciju i palpaciju spoljašnjih polnih organa i ustanoviti da li na njima postoje neke promene. Pomoću sterilnog metalnog instrumenta (spekulum) obavlja se pregled unutrašnjih organa (unutrašnjost vagine i grlić materice) i uzimaju brisevi za analizu (vaginalni i cervikalni bris). Pregled nije bolan, jedino može biti neprijatan. Bimanuelni pregled omogućava opipavanje jajnika i materice i utvrđivanje eventualnih promena na tim organima.

 

U KOJIM SLUČAJEVIMA JE OBAVEZAN GINEKOLOŠKI PREGLED?

- poremećaji vezani za menstruacioni ciklus (izostanak, neredovnost...)
- pojačan vaginalni sekret, peckanje pri mokrenju
- posle prvog seksualnog odnosa
- prisustvo bola i krvarenja posle seksualnog odnosa
- prilikom primene kontraceptivnih sredstava
- pojava bradavica, ranica i izraslina na polnim organima

Pored ginekološkog pregleda i uzimanja briseva preporuka je da se uradi i ginekološki ultrazvuk i kolposkopija.

Podaci dobijeni u našoj zemlji pokazuju da smo među vodećim zemljama koje beleže smrtnost od karcinoma grlića materice i karcinoma dojke.

* Sve ove bolesti su izlečive ako se otkriju i dijagnostikuju na vreme i zato je veoma važno obavljati preventivne ginekološke preglede - preporuka jednom godišnje.

Cena: 3000 din.

GRACIA GINEKOLOŠKI PAKET PREGLEDA
GRACIA PINK PAKET
Gracia Super Ginekološki Paket Akcija
BASIC GINEKOLOŠKI PAKET PREGLEDA