Kolposkopija

 

ŠTA JE KOLPOSKOPIJA?

Kolposkopski pregled je metoda kojom se uz pomoć aparata kolposkopa vrši pregled spoljašnjih genitalnih organa, vagine i grlića materice. Kolposkop ima mikroskop kojim je moguće uvećanje i veoma precizno uočavanje eventualnih promena na polnim organima.


KAKO IZGLEDA KOLPOSKOPSKI PREGLED?

Najčešće se kolposkopija obavlja u sklopu ginekološkog pregleda, gde zajedno sa PAPA testom, vaginalnim i cervikalnim brisom i  ginekološkim ultrazvukom čini kompletan ginekološki pregled.


U pitanju je bezbolna metoda koja se obavlja dok je pacijentkinja u ležećem položaju na ginekološkom stolu. Radi se pre bimanuelnog pregleda. Uvođenjem spekuluma u vaginu grlić materice se premazuje sirćetnom kiselinom, što omogućava jasnu sliku i vizuelizaciju promena, na osnovu čega se dalje određuje lečenje. Zatim se grlić materice premazuje rastvorom joda-Lugolov rastvor (Šilerova proba). Tokom ovog pregleda može se osetiti blago peckanje. Ukoliko ginekolog proceni, uzima se uzorak tkiva za analizu (biopsija), koja se može uraditi u kratkotrajnoj lokalnoj anesteziji.


KOJE SU INDIKACIJE ZA KOLPOSKOPIJU?

Kolposkopija se može raditi prilikom svakog ginekološkog pregleda, najbolje jednom godišnje u okviru preventivnih pregleda.
Indikacije za obavezan kolposkopski pregled su: nedijagnostikovana krvarenja iz vagine, ako se pojavi krvarenje posle intimnih odnosa, u slučaju pojave kondiloma (polnih bradavica) nezavisno od lokalizacije, kada dobijeni PAPA test zahteva dalju analizu, polipi, leukoplakija, cervicitis - upala grlića materice.


VAŽNOST I CILJ KOLPOSKOPIJE:

* tačna lokalizacija promena i stepen prekanceroznih promena
* mogućnost otkrivanja ranih promena grlića materice, koje tokom vremena i neadekvatnog lečenja mogu da prerastu u karcinom grlića materice
* uočavanje promena koje su u vezi sa humanim papiloma virusom, koji je faktor rizika za nastanak karcinoma grlića materice
* procena stadijuma postojećeg karcinoma grlića matericeKARCINOM GRLIĆA MATERICE JE IZLEČIV UKOLIKO SE OTKRIJE U RANOJ FAZI.
Posle sprovedene terapije treba ponoviti kolposkpiju, kako bi se videli rezultati lečenja.

Cena: 2000 din.

GRACIA GINEKOLOŠKI PAKET PREGLEDA
GRACIA PINK PAKET
Gracia Super Ginekološki Paket Akcija
BASIC GINEKOLOŠKI PAKET PREGLEDA