Operacija kile (bruh, hernia)

 


Šta je kila i zašto nastaje?

Kila (hernia) predstavlja ispupčenje (protruziju) tkiva kroz otvore- tzv. slabe tačke trbušnog zida. Na tim mestima koja su prirodno slaba, najčešće nastaju kile, a njihovom nastanku doprinosi slabljenje muskulofascijalnih struktura, intraabdominalni pritisak, genetska predispozicija, proces starenja.


Kile mogu biti na trbušnom zidu (spoljašnje) i u trbušnoj duplji (unutrašnje).

 

U zavisnosti od lokacije postoje:

- Preponska kila je najzastupljenija kila i češća je u muškoj populaciji.
- Femoralna kila se prepoznaje kao ispupčenje ispod preponskog nabora u srednjoj liniji i javlja se češće kod žena.
- Pupčana kila može da nastane zbog povećanog intraabdominalnog pritiska, ali može se javiti i sa rođenjem. Ponekad se posle hirurških intervencija na prednjem trbušnom zidu mogu pojaviti kile u ovom predelu-ventralne kile.
- Epigastrična kila je ispupčenje koje se nalazi između donjeg rebarnog luka i pupka. Najčešće sadrži mast i dovodi do bolnih senzacija.


Kada posumnjati na postojanje kile?

Uobičajeni simptomi kod osoba sa kilom su bol u predelu gde je prisutna kila i potkožni otok.
Za vreme napora dolazi do povećanja otoka, dok se u periodu mirovanja povlači.
Kada je pored jakih bolova prisutna povišena temperatura, mučnina i povraćanje, ubrzan rad srca- potrebno je odmah posetiti lekara jer je najverovatnije u pitanju uklještenje kile.
U slučaju da je u kilnoj kesi prisutan neki organ, simptomi su tada specifični za organ i pokazuju poremećaj funkcije određenog organa.


Lečenje

Lečenje kile podrazumeva hiruršku intervenciju koja se radi u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Operativni zahvat spada u jednostavniju i rutinsku proceduru kojom se vrši uklanjanje kile. Ukoliko je postavljena dijagnoza kile od strane lekara, neophodno je obaviti hirurški zahvat, jer tokom vremena dolazi do jačih bolova, uvećanja kile, mogu se razviti zapaljenski procesi i drugi niz komplikacija.

Cena: 80000 - 120000 din.

POVEĆANJE GRUDI UGRADNJOM IMPLANTATA