PREKID TRUDNOĆE - ABORTUS

 

Abortus je medicinska procedura kojom dolazi do prekida trudnoće. Trudnoća se može prekinuti kada postoje opravdane medicinske indikacije, kada se radi o mogućim telesnim, genetskim malformacijama, kada postoje etički razlozi.

 

KOJA JE PRIPREMA PRE OBAVLJANJA ABORTUSA?

Od analiza je neophodno uraditi ginekološki ultrazvuk i utvrditi starost trudnoće. Potrebno je znati krvnu grupu i Rh faktor pacijentkinje. U zavisnosti od pregleda, ginekolog može zatražiti da se obave i neke dodatne analize i pregledi.


KAKO SE OBAVLJA PROCEDURA?

Kiretaža se obavlja u lokalnoj anesteziji-analgosedaciji i ne traje dugo. Pacijentkinja se kratko zadržava u poliklinici i istog dana odlazi kući.


DA LI POSTOJI RIZIK OD NASTANKA KOMPLIKACIJA?

Prekid trudnoće spada u procedure sa manjim rizikom, ali moguće je u nekim slučajevima da posle procedure dođe do pojave jačih krvarenja, infekcije, steriliteta i infertiliteta, poremećaja menstruacionog ciklusa. Veoma retko može doći do povrede materice, probijanja zida materice. U današnje vreme sa napretkom tehnologije svi ovi rizici su svedeni na minimum.


KAKO SE PONAŠATI POSLE INTERVENCIJE?

Posle intervencije se preporučuje mirovanje tokom dana i kontrola krvarenja. Sledećeg dana moguće je obavljanje uobičajenih dnevnih aktivnosti.

Cena: 25000 din.

Ginekološke Intervencije