Radiotalasno uklanjanje papiloma - Virusnih bradavica

 

Papilomi ili viseće bradavice, predstavljaju benigne izrasline na koži, virusnog porekla. Uzročnici promena na kozi su humani papiloma virusi, najčešće kao posledica kontakta sa osobom, koja je nosilac virusa, a nakon inkubacionog perioda od 3-6 meseci, posle čega se promene na telu mogu samostalno prenositi sa jednog na drugo mesto.

Papilomi se najčešće mogu uočiti na kozi vrata, pazuha ili licu tj. očnim kapcima, kao samostalne ili multiple promene na peteljci, različite veličine, oblika, tamno prebijene ili u boji kože.

Sa medicinske tačke gledišta papilomi su prvenstveno estetski problem, osim u slučaju povrede, stalnog pritiska ili iritacije, kada izazivaju simptome kao sto su krvarenje, bol ili nagli rast.

Zahvaljujući jednostavnoj simptomatologiji i izgledu, pacijenti ih relativno lako sami prepoznaju, ali se svakako preporučuje pregled lekara, kao i njihovo obavezno lečenje.

Najveća efikasnost lecenja papiloma dokazana je u slučaju primene radiotalasne terapije.

Metoda uklanjanja papiloma radiotalasima je kratkotrajna i najčešće podrazumjeva samo jednu posetu lekaru za razliku od primene tečnog azota, lasera i drugih vidova lečenja.

Na promene se tokom tj. pre izvođenja tretmana može naneti lokalni anestetik u vidu kreme, gela ili spreja, kako bi procedura protekla što komfornije, a sam tretman, kao i period nakon intervencije protiče bez ikakvih komplikacija.

Na mestu uklonjene promene, može postojati crvenilo, koje se povlači u roku od nekoliko sati, tako da sama procedura ne podrazumjeva nikakvu posttretmansku negu niti period oporavka.