Urastao nokat - Unguis incarnatus


* Kako nastaje urastao nokat?

Urastanje noktiju se dešava  najčešće na palčevima stopala i može zahvatiti jednu ili obe strane prsta.
Karakteristično je da u početku simptomi urastanja noktiju nisu vidljivi. Tokom vremena


* Urastanje nokta najčešće je posledica:

- Nošenja neodgovarajuće, neudobne obuće (uzane, tesne cipele, visoke potpetice) kojom su vrhovi prstiju izloženi stalnom pritisku i nepravilnom položaju.
- Nepravilnog skraćivanja (sečenja) nokata
- Nepravilnog oblika nokta koji vremenom postaje sve više zakrivljen
- Kod povrede nokta dolazi do usecanja ivice nokatne ploče u okolno tkivo
- Zadebljanja nokatne ploče kod prisutne gljivične infekcije


Ako se urasli nokat ne leči na vreme, dolazi do bujanja tkiva u okolini, kao i uslova za nastanak infekcije. U slučajevima kada su nokti zahvaćeni zapaljenskim procesom (infekcijom), najpre je potrebno sanirati infekciju primenom antibiotika, a u drugoj fazi pristupiti obradi nokta. Nelečena bakterijska infekcija može da se proširi na kost i da dovede do komplikacija.

* Faktore rizika za nastanak ovog stanja predstavljaju: genetska predispozicija, gojaznost, dijabetes, oboljenja koja dovode do poremećaja cirkulacije i ishrane tkiva,  kao i određene profesije ( profesionalni vojnici, sportisti...)


* Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnozu postavlja lekar posle obavljenog kliničkog pregleda i određuje način lečenja.

 

* Koje su metode lečenja?

Minimalno invazivna metoda - parcijalna ablacija matriksa nokta: u lokalnoj anesteziji odstranjuje se samo deo nokta koji je urastao, a matriks (tkivo iz koga nokat izrasta) se koaguliše elektrokauterom, čime se sprečava dalje urastanje nokta. Intervencija se obavlja u loklanoj anesteziji i traje oko 15 min. Za razliku od klasične hirurške intervencije, ovom metodom se izbegava sečenje kože i postavljanje šavova, tako da je oporavak značajno brži i u estetskom smislu nema ožiljaka. Pacijent može odmah da ide kući.
Postoperativno: po potrebi lekar propisuje antibiotike. Previjanje u kućnim uslovima nekoliko dana. Ovo predstavlja zlatni standard u lečenju uraslih noktiju u svim razvijenim zemljama.


* Koja je prevencija nastanka uraslih noktiju?

- Redovna higijena stopala
- Nošenje udobne obuće (koja ne dovodi do savijanja prstiju i  ne vrši pritisak)
- Pravilno sečenje noktiju (skraćivanje nokta treba da prati oblik prsta)

U našoj poliklinici problem sa uraslim noktima rešavamo na minimalno invazivan način, bez klasične hirurške intervencije, čime se skraćuje period oporavka.

Cena: 10000 - 30000 din.

Minimalno Invazivna Hirurgija