Gracia Medika

Masaža za Trudnice - Tokom Trudnoće Privatno

Masaža za trudnice

Trudnoća, kao drugo stanje u kome se žena nalazi, sa sobom nosi i određene promene u kojima masaža može biti delotvorna. Masaža tokom trudnoće ne samo da može pomoći u ublažavanju bolova tokom trudnoće (u leđima ili stopalima, na primer) već može delovati i umirujuće na mamu i bebu. Masaža za trudnice, ili prenatalna masaža kako se još naziva, predstavlja posebnu vrstu masaže koja se izvodi isključivo tokom trudnoće. Najčešće se kombinuje limfna drenaža nogu i parcijalna terapeutska masaža lumalnog dela kičme.

Masaža za trudnice tokom trudnoće

Šta je masaža za trudnice i da li je poželjna?

Masaža za trudnice je posebno prilagođena drugom stanju u kome se žena nalazi, pri čemu se posebna pažnja poklanja određenim tačkama koje dodatno opuštaju. Takođe, izbegavaju se i one tačke pritiska koje mogu neprijatno delovati na trudnicu, kao na primer između skočnog zgloba i pete jer se smatra da se pritiskom ovih tačaka mogu izazvati kontrakcije.

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja jeste da li je masaža za trudnice dozvoljena. Svako ko se bar jednom prepustio čarima masaže, zna da masaža opušta mišiće ali i um. I upravo je to odgovor na ovo pitanje, jer je masaža u trudnoći poželjna. Ipak, smatra se da se u prvom tromesečju trudnoće masažu treba izbegavati, kako zbog činjenice da se u tom periodu formira plod, već i zbog mogućnosti podsticanja jutarnje mučnine. Svakako, masaža u trudnoći je poželjna, ako je izvode stručno osposobljeni terapeuti.

Masaža za Trudnice - Tokom Trudnoće Privatno

Masaža za Trudnice Privatno

Kako se izvodi?

U odnosu na klasičnu masažu, u trudnoći se masaža izvodi tako što se položaj masaže tela mame prilagođava obliku njenog tela. Kako se beba razvija, tako su i mami neki položaji udobniji, zbog čega masaža u trudnoći zahteva dodatnu pažnju terapeuta. Zbog toga, preporučuje se da trudnica leži na boku, tako da stomak i grudi budu bez ikakvog pritiska, ili da sedi u stolici za masažu (tzv. kamili). Izbegava se ležanje na leđima tokom masaže jer težina bebe i materice mogu stvoriti pritisak na krvne sudove i smanjiti cirkulaciju placente.

 Tokom masaže pritisak koji trudnica treba da oseća je prijatan ali istovremeno i nežan, zbog čega je važno imati stalnu komunikaciju sa terapeutom kako bi se njegovi pokreti uskladili sa zahtevima tela trudnice. Preporučuje se blago masiranja stomaka, relaks masaža, što posebno prija bebi i mami. Blagi pritisak tokom masaže je poželjan kako bi masaža imala blagotvorno i umirujuće dejstvo. Prilikom masiranja nogu, pritisak ne sme da bude jak, ma koliko da su bolovi u nogama izraženi. Blagi pokreti u prenatalnoj masaži nogu i stopala mogu biti i te kako efikasne i otkloniti bolove.

Zašto je dobro masirati se u trudnoći?

Masaža u trudnoći ima brojne pozitivne efekte koji se odražavaju i na mamu i na bebu. Bebe osećaju uticaje spoljašnjeg sveta a umirujuće dejstvo masaže može uticati na smanjenje hormona stresa u organizmu i opuštanje mišića. Prenatalnim masažama omogućava se bolja prokrvljenost organa i protok kiseonika što istovremeno doprinosi stvaranju jasnije slike o stanju u kome se trudnica nalazi. Tokom trudnoće, redovne masaže mogu da doprinesu i otklanjanju problema sa nesanicom, bolova u vratu i leđima, grčevima u nogama, glavobolja.

Masaža za Trudnice - Tokom Trudnoće Privatno

Masaža za Trudnice Beograd

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Ginekologija Akcije

KRIOMASAŽA.


-40%
1.000 din
600 din
F8
MASAŽA CELOG TELA.


-62%
5.000 din
1.900 din
F4
MASAŽA PARCIJALNA.


-55%
2.000 din
900 din
F5
ANTICELULIT MASAŽA RUKAMA.


-45%
2.400 din
1.300 din
F9
ANTICELULIT MASAŽA DESET TRETMANA.


-57%
24.000 din
10.100 din
F10
Pozovite