Gracia Medika

Opšti Pregled Hirurga Gracia

 

Opšti pregled hirurga

 

Hirurška dijagnoza se postavlja posle obavljenog kliničkog pregleda i dijagnostičkih metoda koje mogu biti invazivne i neinvazivne. - Opšti Pregled Hirurga Beograd


Anamneza se obavlja prema utvrđenom redosledu: glavne tegobe, sadašnja bolest, lična i porodična anamneza.

Simptomi hirurških oboljenja mogu biti subjektivni (pacijent ih oseća) i objektivni (pacijent i hrirurg mogu da ih vide).

Najčešće subjektivne tegobe su: bolovi različitih lokalizacija, poremećaj vida, sluha, disanja, kašalj, povraćanje, mučnina, tegobe pri mokrenju...

Eliminisanje bola uzimanjem lekova samoinicijativno i pre pregleda od strane lekara je velika greška, jer maskira kliničku sliku i otežava postavljanje prave dijagnoze.


Objektivni nalaz
podrazumeva fizikalni pregled (opšti i lokalni) i određene postupke (laboratorijske analize, endoskopska i radiološka ispitivanja, EHO, biopsije određenih organa, CT, MR...)

Osnovni načini ispitivanja su: inspekcija, palpacija, perkusija, auskultacija.


Specijalista opšte hirurgije, je lekar sa specijalizovanim znanjem o celokupnom hirurškom procesu, od početka procene do pripreme, postupka i postoperativnog lečenja. U skladu sa tim opšta hirurgija podrazumeva više osnovnih područja hirurgije:

- Probavni trakt.
- Abdomen i organe unutar njega.
- Kožu i meka tkiva, uključujući  i dojke.
- Glavu i vrat.
- Krvne sudove i srce.
- Endokrini sistem.
- Hirurško lečenje karcinoma.
- Hirurško lečenje traumatskih povreda.
- Zbrinjavanje kritičnih pacijenata sa hirurškim potrebama.
- Minimalno invazivne tehnike, kao što je laparoskopija.

Dakle hirurša dijagnoza, postavlja se nakon obavljenog kliničkog pregleda i dijagnostičkih metoda – invazivnih ili neinvazivnih.

Pregled se počinje detaljnom anamnezom, kako bi se hirurgu bliže opisala sadašnja bolest, glavne tegobe, lična i porodična anamneza. Daleko najbitniji u tretmanu hirurških oboljenja svakako su simptomi (glavne tegobe bolesti), koji mogu biti:

- Subjektivni simptomi bolesti- oseća ih isključivo pacijent - bolovi različite lokalizacije, poremećaj vida, sluha, disanja, kašalj, mučnina, gađenje, povraćanje, tegobe pre mokrenju,
- Objektivni simptomi bolesti- vidljivi kako pacijentu, tako i hirurgu

Objektivni nalaz podrazumeva fizikalni pregled (opšti i lokalni), kao i određene dijagnostičke procedure- laboratorija, endoskopija, EHO, RTG, CT, MR, idr.

U skladu sa širokim spektrom znanja o različitim bolestima i stanjima, opšti hirurg nakon detaljno obavljenog pregleda, predloziće vam da li je i koja vrsta operacije prikladna za tretiranje odgovarajuće dijagnoze, kao i dalj protokol lečenja. Takođe, u slučaju potrebe opšti hihrurzi izvode i različite hitne postupke, kao što su operacija slepog creva, hernija, kalkuloza žučne kese, kao i obrada hirurških rana različitog porekla, anoskopija, tretman hemoroida. Pomenuta urgentna stanja ujedno predstavljaju i najčešći spektar indikacija za posetu i pregled opšteg hirurga.

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Popusti
PREGLED OPŠTEG HIRURGA.


-30%
9,000 din.
6.000 din
H1
Pozovite