PUNKCIJA CISTE

 


ŠTA SU CISTE NA JAJNIKU?

Ciste na jajnicima (ovarijalne ciste) mogu nastati tokom bilo kog životnog doba, a podaci ukazuju da je učestalost najveća u toku reproduktivnog perioda žene. U pitanju su formacije (tvorevine) koje su ispunjene tečnošću, koje se mogu pojaviti na jednom ili na oba jajnika.


KOJE VRSTE CISTI POSTOJE?

Ovarijalne ciste mogu biti različite (funkcionalne, endometriotične, dermoidne, ciastadenomi)
Funkcionalne ciste su najčešće i one mogu biti:
- folikularne ciste (vodene ciste) - za vreme ovulacije dolazi do pucanja folikula iz koga se oslobađa jajna ćelija. Ukoliko ne dođe do pucanja folikula, tečnost u folikulu može da stvori cistu na jajnicima.
- cista žutog tela (luteinska cista) - folikul iz koga je oslobođena jajna ćelija se resorbuje. Ukoliko ne dođe do toga i otvor na folikulu se zatvori, nagomilavanjem tečnosti može da nastane luteinska cista.
U nekim slučajevima može doći do pucanja krvnog suda - hemoragična cista.
Sindrom policističnih jajnika dovodi do uvećanja jajnika, uz prisustvo velikog broja manjih cisti. Radi se o hormonalnom poremećaju, koji prati niz simptoma, od kojih su najčešći povišen nivo muških polnih hormona (androgena) i poremećaji menstrualnog ciklusa.


KADA POSUMNJATI NA PRISUSTVO CISTI NA JAJNIKU (SIMPTOMI)?

Manje ciste mogu biti bez ikakvih simptoma i otkriju se slučajno za vreme pregleda.
Simptomi nastaju sa rastom ciste i obično su:
- pritisak i naduvenost u donjem delu stomaka
- neuredan i bolan  menstrualni ciklus
- bol za vreme seksualnog odnosa
Torzija (uvrtanje) može dovesti do pojave akutnog abdomena-oštar, probadajući bol koji je praćen povišenom temperaturom, mučninom i povraćanjem, što predstavlja urgentno stanje.


KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Dijagnoza ciste na jajniku se postavlja ginekološkim pregledom. Često pacijentkinja ne zna da ima cistu i zato je bitno u sklopu ginekološkog pregleda uraditi ginekološki ultrazvuk.
Ultrazvučni pregled određuje lokaciju, veličinu, oblik i sastav ciste (da li je ispunjena tečnošću).
Veliki broj cista nestane posle određenog vremena i potrebno je ponoviti pregled. Ako dođe do povećanja ciste i pogoršanja simptoma, ginekolog će zahtevati dodatne dijagnostičke analize i procedure.


KAKO SE LEČI CISTA?

Određene ciste zahtevaju različite vrste lečenja, što procenjuje ginekolog.
Punkcija ciste podrazumeva jednostavnu i kratku intervenciju upotrebom posebne igle kojom se vrši pražnjenje sadržaja ciste, koji se prosleđuje dalje na bakteriološku i citološku analizu.
Operativno lečenje se preporučuje kod velikih cisti.


KOJE SU PREVENTIVNE MERE?

Redovni ginekološki pregledi su bitni zbog otkrivanja cisti u početnoj fazi.
Nekad karcinom jajnika može imati simptome koji podsećaju na benigne ciste i zbog toga su detaljna anamneza, pregled i postavljanje dijagnoze od velikog značaja.
Nelečene ciste mogu da utiču na plodnost.

Cena: 25000 din.

Ginekološke Intervencije