Gracia Medika

Sklerozacija hemoroida

 

Sklerozacija hemoroida I II stepena

Sklerozacija hemoroida I II stepena

 Hemoroidi predstavljaju prošireno vaskularno jastuče u okviru koga postoji čitav splet krvnih sudova (arterija, vena, kao I njihovih spojeva), a osnovu čine fibrozno tkivo i mišićna vlakna. Oni su fiziološka anatomska formacija sa značajnom ulogom u zadržavanju gasova i stolice. Međutim usled  pojačanog proširenja (varikoziteti) krvnih sudova u anusu i donjem rektumu, dolazi do ispoljavanja neprijatnih simptoma (hemoroidalna bolest ) sa pojavom krvavljenja, prolapsa, čvorića, tromboze I dr.

Hemoroidi se mogu razviti unutar rektuma ( unutrašnji hemoroidi) ili ispod kože oko anusa (spoljni hemoroidi). Simptomi I znaci bolesti variraju u zavisnosti od lokalizacije I vrste, a najčešće se opisuju kao:

- Svrab ili iritacija u analnoj regiji

- Bol i nelagodnost

- Oticanje anusa

- Krvarenje


Sklerozacija hemoroida I II stepenaPrema statistici, tri od četiri osobe se barem jednom tokom života susreće sa neprijatnim simptomima hemoroidalne bolesti . Srećom, razvojem savremene medicine, danas je na raspolaganju veliki broj medikamentoznih I hirurških procedura u njihovom tretmanu.


Jedna od takvih procedura je i skleroterapija hemoroida, hirurška procedura koja podrazumeva ubrizgavanje odgovarajuće hemijske supstance u područje oko hemoroida tj u peteljku promene submukozno, a ne direktno u krvni sud.Injektiranje sklerozantnog  sredstva dovodi do razvoja inflamacije, fibroze I ožiljavanja na mestu aplikacije, što rezultira smanjivanjem I skupljanjem hemoroida. Na ovaj način najčešće se mogu lečiti  hemoroidi  I I II stepena.


Procedura svakao prethodi proktološki pregled  i utvrđivanja postojanja pomenutih promena, kao i njihove gradacije. Prednost ovakvog  načina lečenja hemororida   je pre svega u tome što se procedura obavlja ambulantno, bez posebne pripreme, obzirom da se najčešće izvodi u lokalnoj ili kratkotrajnoj totalnoj anesteziji tzv . analgosedaciji.  Sklerozantno sredstvo ubrizgava se pomoću igle I šprica, nakon aplikovanja anoskopa , kako bi hirurg lakše pristupio tretmanu hemoroida. Tretman obično traje 15-20 minuta, a istovremeno se može tretirati 3-4 hemoroida. Svakako, ponavljenje terapija je moguće u kratkom vremenskom roku, ukoliko je reč o lečenju većeg broja promena. Očekivano vreme, za koje bi hemoroidi trebalo da se umanje I povuku je 4- 6 nedelja.


Nakon izvedene procedure, Vaš hirurg će Vas uputiti u tok daljeg lečenja, kao I posttretmansko ponašanje, koje se tiče ishrane I svakodnevnih fizičkih aktivnosti


Sklerozacija hemoroida I II stepenaZa sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Popusti
Pozovite