Gracia Medika

Uklanjanje Kondiloma Intervencija Skidanje


UKLANJANJE KONDILOMA - POLNE BRADAVICE 
(CONDYLOMATA ACCUMINATA)


Potrebna je samo JEDNA poseta doktoru da bi se bezbolno i bez ožiljaka uklonili kondilomi.

U Poliklinici Gracia Medika možete brzo i efikasno obaviti skidanje polnih bradavica radiotalasima.
Cena uklanjanja kondiloma je 4000din.

Zakažite odmah svoj termin pozivom na 0604414351



ŠTA SU KONDILOMI?


Kondilomi su genitalne bradavice, uzrokovane HPV virusom, i predstavljaju jednu od najučestaliji polno prenosivih bolesti. Dijagnostikovanje polnih bradavica (kondiloma) njaćešće se vrši nakon 3 meseca od rizičnog kontakta sa obolelom osobom, i jako je bitno javiti se lekaru dok je infekcija u početnoj fazi.

KOJI SU UZROČNICI NASTANKA?


Za nastanak kondiloma odgovorni su virusi HPV (humani papiloma virusi). Postoji veliki broj ovih virusa, preko 150. Neki specifični tipovi HPV virusa, kao što su onkogeni tipovi 16, 18, 31 I 33 mogu dovesti do promene na DNK ćeliji I prouzrokovati karcinom grlića, vulve, anusa I glasnih žica.

KOJI SU PUTEVI PRENOŠENJA?


Poznato je da se kondilomi uglavnom prenose seksualnim kontaktom. Ali je moguće i prenošenje virusnih bradavica i u kontaktu sa kontaminiranim tkaninama (peškir, posteljina, donji veš), i neadekvatno sterilisanim površinama u solarijunu ili naprimer na bazenu. Takođe majka koja je nosilac infekcije prilikom porođaja može preneti infekciju na svoje novorođenče, gde se u tom slučaju javljaju larigealni papilomi kod bebe tj. kondilomi u grlu.

Uklanjanje Kondiloma

GDE SE KOD ŽENA MOGU NAJČEŠĆE POJAVITI I KAKO PREPOZNATI KONDILOME?


Kod žena su povoljniji uslovi za razvoj infekcije posmatrano sa anatomskog i fiziološkog aspekta. Predilekciona mesta su spoljašnji polni organi, vagina, međica i anus. Izrasline mogu biti pojedinačne ili u grupicama (karfiolast izgled). Obično su beličaste ili setloružičaste boje.

KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?


Dijagnoza kondiloma se vrši detaljnim ginekološkim pregledom koji najčešće uključuje i kolposkopski pregled.
Često se javlja pogrešno uverenje da ako žena ima uredan PAPA nalaz nema kondilome. HPV test je najpoželjnije raditi u isto vreme sa PAPA testom, jer povećava osetljivost testa.
Preporuka ginekologa jeste da se PAPA test obavlja jednom godišnje, ili češće ukoliko se procene određeni rizici, a genotipizacija HPV-a se najčešće radi na 2 godine.

KOJI SU NAČINI UKLANJANJA KONDILOMA SKIDANJE?


Postoje različiti načini lečenja kondiloma koji sa različitim uspehom rešavaju ovaj problem. U Poliklinici Gracia Medika obezbeđene su 4 procedure za skidanje polnih bradavica i to:
- Radiotalasno uklanjanje kondiloma skidanje
- Lasersko uklanjanje kondiloma
- Dijatermijsko uklanjanje kondiloma skidanje
- Hirurško uklanjenje kondiloma

Ono što je bitno istaknuti jeste da lekar određuje koja je najbolja metoda skidanja promena za pacijenta, nakon prethodno obavljenog pregeleda!

Uklanjanje kondiloma skidanje radiotalasima je najefikasnija ali ujedno i brza I bezbolna procedura skidanja kondiloma. Ovaj način uklanjanja kondiloma lekari najčešće biraju, jer primenom radiotalasa se izbegava oštećenje zdravog okolnog tkiva.

Sama intervencija ne zahteva posebnu pripremu pacijnta. Lekar prethodno obavlja pregled pacijenta, i zatim se pristupa uklanjnju promene radiotalasnim nožem u lokalnoj anesteziji.
U zavisnosti veličine zahvaćenosti regije kondilomima, intervencija u proseku traje od samo nekoliko minuta do 20 minuta najviše. Lokalni anestetik se najčešće nanosi u obliku kreme na regiju koja ce biti tretirana, ili injekcionom aplikacijom.

Uklanjanje Kondiloma Skidanje Intervencija


Uklanjanjem kondiloma, ne uklanja se i HPV virus kojim su prouzokovani, već virus se zadržava u organizmu u neaktivnom obliku i nakon što su kondilomi uklonjeni. Važno je znati da su kondilomi izlečivi, ali osoba posle lečenja ne stiče trajan imunitet. U nekim slučajevima neophodno je ponoviti intervenciju do definitivnog uklanjanja kondiloma

Uklanjanje kondiloma skidanje laserom je procedura koja je manje efikasna u odnosu na radiotalasnu metodu, ali koristi se kada je regija zahvaćena jako velikim brojem kondiloma. Takođe ukoliko je neophodno ukloniti kondilome kod trudnica, lekar će izabrati ovaj metod skidanja promena.

Lasersko uklanjanje kondiloma u najvećem broju slučajeva praćeno je sledećim simptomima:
- Otok na mestu uklanjanja, praćen svrabom ili bolom
- Osetljivost tretirane regije na dodir
- U zavisnosti od regije uklanjanja, mogu prouzrokovati peckanje pri mokrenju
- Mogućnost pojave ožiljaka

Uklanjanje kondiloma elektrokauterom predstavlja spaljivanje polnih bradavica visokofrekventnom strujom. Spaljivanje polnih bradavica je metoda koja se najčešće bira kada su bradavice na maloj regiji. Sama intervencija traje nekoliko minuta, ali može se javiti otok, crvenilo i nije isključena mogućnost malih ožiljaka.

Uklanjanje kondiloma hirurškim putem se vrši isecanjem kondiloma hirurškim nožem, i najčešće se pacijentu aplikuje injekciona lokalna anestezija. Ova metoda skidanja kondiloma najčešće se koristi, ukoliko nekom metodom nije adekvatno uklonjena bradavica I pacijent dolazi na reintervenciju.

Jako je bitno obratiti se svom lekaru, koji će obaviti kontrolni pregled I dati dalje instrukcije, ukoliko se nakon intervencije uklanjanja kondiloma javi neki od sledećih simptoma:
- Neuobičajno kvarenje
- Neizdrživa bol
- Temperatura
- Gnoj


KOJE SU MERE PREVENCIJE ?


Najvažnije je tokom seksualnih odnosa koristiti zaštitna sredstva (kondome), jer je u pitanju polno prenosiva bolest. Na taj način se značajno smanjuje rizik, ali ne u potpunosti. Kod vidljivih kondiloma i do izlečenja izbegavati seksualne odnose. Zbog reinfekcije potrebno je informisati partnera o postojanju infekcije.

KOJA JE PREPORUKA POSLE OBAVLJENE INTERVENCIJE ?


Posle uklanjanja kondiloma savetuje se redovna kontrola kod ginekologa i jačanje imunološkog sistema. Preporuka je da se određeno vreme izbegavaju intimni odnosi, kasnije obavezno sa zaštitom (upotreba kondoma).
Ne bi trebalo posećivati saune, solarijume, parna kupatila, javna kupališta zbog potencijalnog rizika od infekcija.




 

 



Za sve informacije:





Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Ginekologija Akcije
Pozovite