Gracia Medika

Abdominoplastika Zatezanje Kože na Stomaku

 

Abdominoplastika zatezanje kože na stomaku

 

Abdominoplastika sa liposukcijom


Dermolipoktomijom ili Abdominoplastika Zatezanje Kože na Stomaku jeste hiruška procedura kojom se uklanja višak masnog tkiva i kože sa stomaka uz zatezanje stomačnih mišića.

Opisana složena operacija podrazumeva drastičnu promenu ne samo izgleda stomaka već i vraćanje stomačnih mišića u pravilan položaj sa popravljenim tonusom.

Intervencija omogućava da se pacijentu ukloni deo stomaka koji visi, takozvana keceljica – ali se i generalno u velikoj meri popravlja samopouzdanje osobe nad kojom se radi hiruška intervencija.

Lekar može kombinovati sa liposukcijom drugih regija


Ova hiruška intervencija je namenjena svima onima koji imaju višak kože i masnog tkiva na stomaku. Abdominoplastika je naročito pogodna za uklanjanje viška masti kao i kože sa donjeg stomaka, koji ni u kom slučaju ne mogu da se skinu redovnom fizičkom aktivnošću.


Kome je namenjena?

Uglavnom se metoda primenjuje kod žena nakon višestrukih porođaja, posle kojih je i ostala deformisana i razvučena kože, pa su i trbušni mišići opušteni. Abdominoplastikom se uklanja deo kože sa donjeg stomaka na kojem se kod žena nalazi najveći broj strija, a preporučuje se da se metoda radi kod onih koje su završile sa rađanjem i kada imaju već stabilnu kilažu.

Naravno, sama intervencija ne škodi i nekoj budućoj trudnoći, ali postoji mogućnost da će biti potrebna dodatna revizija nakon naredne trudnoće.

Takođe, abdominoplastika je pogodna i za sve one pacijente koji su izgubili veliki broj kilograma, a nakon kojih je ostao opušten i labav stomak koji ne može da se zategne u teretani ili nekom fizičkom aktivnošću.

Većina nas sa starenjem gubimo i dobar tonus kože i stomačnih mišića, pa kako se i koža s godinama tanji onda počinje da se prelama što nas u velikoj meri ruži.

Intervencija se preporučuje i pacijentima koji su imali kilu prednjeg trbušnog zida, a nakon operacije je ostao višak kože.


Preporučuje se i muškarcima koji imaju veliki obim stomaka.

Tačnije može se reći da i muškarci i žene se odlučuju za abdominoplastiku sa istim ciljem.

Nekako po pravilu kod muškaraca je višak masnog tkiva na stomaku dosta veći, jer je upravo stomak i kritična tačka na njihovom telu kada je estetika u pitanju. Upravo u tom slučaju operacija ima i ne samo estetski već i ogroman zdravstveni značaj, jer smanjenjem obila stomaka se dokazano smanjuje i rizik od nastanka infarkta miokarda koji je jedan od najčešćih uzročnika ne samo u Evropi već i u Srbiji.

Kome se ne preporučuje?

Ova hiruška intervencija se ne preporučuje osobama koje su sklone velikim amplitudama telesne težine, kao što je na primer više od 5 kilograma.

Nije preporučljiva ni osobama sa kardiovaskularnim i težim imunološkim bolestima, a pušačima se obavezno savetuje da ostave cigarete pre intervencije jer pušenje generalno smanjuje dotok kiseonika u krvne sudove, što na kraju loše utiče na zarastanje rana koje u ovom slučaju i nisu tako male.


Priprema pre operacije

Na prvom pregledu pacijent će u klinici razgovarati sa hirurgom o svom željenom izgledu, ali i obimu intervencije kao i potencijalnom riziku i krajnjem oporavku. Kako bi se tačno izmerio višak tkiva koji treba ukloniti pacijent će biti pregledan u ležećem ili stojećem položaju, a hirurg će obratiti pažnju na eventualno postojanje asimptomatksih stomačnih kila koje mogu da zakomplikuju celokupnu operaciju.

Nakon razgovora i uzimanja anamneze, pravi se individualni plan operacije, a prvo što pacijenta očekuje jeste preoperativna priprema.

Na samom početku hirurg mora da se informiše o istoriji bolesti kao i eventualnim terapijama koje pacijent koristi ili je koristio u proteklih mesec dana. Potrebno je i da se na prvom pregledu urade analize krvi i urina, kao i RTG snimak pluća, internistički i anesteziološki pregled takođe.

U zavisnosti od toga šta vam lekar bude rekao, verovatno ćete morati da prekinete sa upotrebom određenih lekova kao i dijetetskih suplemenata pre same operacije, jer upravo oni mogu da prouzrokuju pojačano krvarenje tokom intervencije.
Dan pre zakazane operacije ne treba koristiti kozmetiku koja je namenjena za kožu stomaka, a kupanje je dozvoljeno isključivo uz antibakterijski sapun – čija pena treba da se ostavi na koži desetak minuta.

Na sam dan operacije doći u ordinaciju bez nakita, laka za nokte i ne unositi hrani ni vodu u organizam zbog dejstva anestezije.


Kako se radi?

Na samom početku operacije hirurg će iscrtati na telu pacijenta područja koja će biti podvrgnuta zahvata, a nakon toga se uvodi anestezija. U toku ove operacije koristi se opšta endotrahealna anestezija ili regionalna anestezija dok je trajanje operativnog zahvata između dva i četiri sata.

Malo iznad pubične regije, u takozvanoj bikini zoni, pravi se operativni rez od jednog do drugog kuka. Na taj način dolazi se do efekta da budući ožiljak bude nevidljiv jer će biti pokriven donjim vešom ili kupaćim kostimom.

Rez će obuhvatiti veliku površinu kako bi mogla da se odstrani ravnomerno koža koja je višak, a kraći rezovi mogu dovesti do estetske nesavršenosti.

Potkožno tkivo od mišića celom prednjom stranom se odvaja nakon odizanja kože, a najpre će hirurg trbušne mišiće dovesti u pravilan položaj i to privlačenjem. Oni će biti dovedeni do određenog stepena napetosti, te se sa okolnim vezivnim tkivom samo ušivaju koncima. Ukoliko je cilj malo uži struk, moguće je da se to obavi i plikacijom trbušnih mišića.

Hirurg će nakon toga izvući deo potkožnog masnog tkiva, pa i zategnuti kožu i ukloniti njen višak takozvanu mesnu keceljicu. Moguće je da se izvuče svo moguće potkožno tkivo i to sve do rebara, i to sve sa ciljem da se dobije na kraju skladan izgled.

U većini slučajeva je potrebno napraviti i novi pupak na određenoj visini, pošto se na starom mestu tkivo izvuče. Na ovaj način se dobija i potpuno novi izgled stomaka koji će biti zategnut, ravan, i pre svega sa čvršćim mišićima.

Postavljanje drenova takođe je potrebno u većini slučajeva, a oni se postavljaju sa obe strane reza i to pre svega radi aspiracije viška krvi i tečnosti iz rane. Drenovi uglavnom ostaju u telu dva do tri dana i onda se vade.

Na kraju ove operacije rez se ušiva intraderminalno, kako bi se omogućio maksimalan komfor za pacijenta, njegovo normalno funkcionisanje i najdiskretnije ožiljke. Rana se nakon toga dezinfikuje i lepi se hiruška traka.


Kako bi figura bila savršena savet je da se uz abdominplastiku radi i liposukcija struka

Liposukcijom se odstranjuju uporne, neželjene masne naslage, a ova metoda idealna je za one pacijente koji su vrlo blizu svoje idealne težine i imaju dobru elastičnost kože i tonus mišića.

Liposukcija stomaka jeste jedna regija na kojoj se radi ovaj zahvat, ali je moguće primeniti je i na butinama, kukovima, bradi pa i nadlaktici. Rezultati su unapređeni zahvaljujući dostupnoj tehnologiji i raznovrsnim medicinskim metodama, a oporavak je skraćen mnogo više nego ranije.

Postoji i mogućnost da se kod određenog broja pacijenata odradi i procedura pod nazivom mini abdominoplastika kojom se uklanja višak masnog tkiva i kože sa donjeg dela stomaka. Ova procedura može da se obavi u mnogo kraćem roku, pa je i oporavak lakši a uglavnom su zainteresovane žene kojima je potrebna veoma mala korekcija stomaka i to nakon porođaja.


Komplikacije nakon operacije

Zahvaljujući savremenoj medicini, aparatima kao i tehnici i stručnosti medicinskog osoblja danas su komplikacije nakon abdominoplastike svedene na minimum. Jako je bitna preoperativna priprema, stručnost lekara kao i postupci tokom same operacije.

Važna je i disciplina pacijenata, od kojih se zahteva da poštuju savete i preporuke lekarskog tima, a neke od komplikacija koje su moguće danas jesu alergije na anestetik, curenje seroma iz rane (takozvane bele tečnosti), podlivi ili otok oko trbušnog zida.

Nakon same operacije pacijent dobija specijalni steznik odnosno mider koji je potrebno da nosi narednih mesec dana. On će pomoći da se koža priljubi za stomačne mišiće, pa i da se bolje prilagodi novonastaloj promeni. Mider ima i uticaj na smanjenje otoka pa je potrebno nositi ga sve vreme koje lekar bude rekao.

Osećaj koji pacijenti imaju nakon operacije jeste kao da su previše zategnuti stomačni mišići, pa je moguće da će im to pričinjavati nelagodu. Ipak taj osećaj se prevazilazi lekovima za opuštanje mišića.

Već prvi dan nakon operacije pacijent se uz pomoć medicinskog osoblja diže da šeta, što je jako bitno u cilju prevencije troboze. Lagane šetnje su preporučljive u domu i nakon izlaska iz bolesti, a položaj tela je polusavijen što pacijentima može da bude neprijatno.

Potrebno je da nakon operacije pacijent spava isključivo na leđima sa nogama koje su podignute na jastuk sve do kraja perioda oporavka. Za modrice ne morate da brinete one će trajati oko dve to tri nedelje, a konci se skidaju za 10 do 15 dana kada se i oseća prvo olakšanje. Abdominoplastika zatezanje kože na stomaku

Abdominoplastika Zatezanje Kože na StomakuZa sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Popusti
Pozovite