Gracia Medika

Centar za Melanome Rak Kože


Centar za MelanomeCentar za melanome predstavlja izvor sveobuhvatnih informacija, podrške i smernica u borbi protiv melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Poliklinika Gracia Medika je posvećena podizanju svesti, pružanju najsavremenijih rešenja i nege onima koji su pogođeni ovom agresivnom bolešću. Sa timom profesionalnih stručnjaka trudimo se da osnažimo pacijente, njihove porodice u borbi protiv melanoma.
Naš tim se sastoji od vodećih dermatologa, onkologa, hirurga i istraživača koji su na čelu dijagnostike, lečenja i prevencije melanoma. Sa njihovom stručnošću, nudimo niz specijalizovanih usluga, uključujući napredne tehnike skrininga, personalizovane planove lečenja, klinička ispitivanja i inovativne terapije. Trudimo se da našim pacijentima pružimo najviši nivo nege i podrške, obezbeđujući da svaki pojedinac dobije odgovarajuću pažnju koju zaslužuje tokom svog puta prema melanomu.


Šta je melanom i maligni mladeži na koži


Melanom, oblik raka kože, predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji pogađa milione ljudi širom sveta. Razvija se kada melanociti, ćelije odgovorne za proizvodnju melanina, postanu maligne. Melanom je poznat po svom potencijalu da se širi na druge delove tela, što čini rano otkrivanje i blagovremeno lečenje ključnim za efikasno lečenje i bolje ishode lečenja.

Maligni mladež je vrsta mladeža koja pokazuje abnormalne ili atipične karakteristike pod mikroskopskim pregledom. Ove mladeži se smatraju prethodnicima melanoma, zbog čega je neophodno pratiti njihovu promenu tokom vremena. Maligni mladeži često imaju nepravilne ivice, neujednačenu distribuciju boja i mogu biti veće od normalnih mladeža. Dok je većina mladeža bezopasna, važno je pratiti sve promene u veličini, obliku ili boji mladeža i potražiti medicinsku pomoć ako one postoje. Ako maligni mladež napreduje u melanom, može zahvatiti okolna tkiva i potencijalno se proširiti na druge delove tela. Zbog toga su redovni samopregledi, profesionalni pregledi kože i konsultacije dermatologa od suštinskog značaja za identifikaciju i lečenje malignih mladeža i melanoma.


Vrste melanoma

- Melanom sa površnim širenjem je najčešći tip melanoma na koži, koji čini oko 70% svih dijagnostikovanih slučajeva. Ovaj tip obično počinje kao ravna lezija nepravilnog oblika na površini kože i postepeno se širi horizontalno pre nego što prodre u dublje slojeve. Obično se javlja na područjima izloženim suncu kao što su leđa, noge i lice. Faktori rizika za površno širenje melanoma uključuju prekomerno izlaganje suncu, istoriju opekotina od sunca, svetlu kožu i porodičnu istoriju bolesti.

- Nodularni melanom je zastupljen u oko 15% slučajeva i predstavlja agresivniji oblik melanoma koji se karakteriše brzim rastom i prodorom u dublje slojeve kože. Često se pojavljuje kao izdignuti čvor u obliku kupole koji može biti tamno pigmentiran ili amelanotičan (nedostaje pigment).

- Lentigo maligna melanom se najčešće javlja na koži koja je hronično oštećena suncem, najčešće kod starijih osoba. Često počinje kao sporo rastuća, nepravilnog oblika mrlja koja se postepeno širi tokom vremena. Ova vrsta melanoma se obično nalazi na područjima izloženim suncu, kao što su lice i vrat. Rana dijagnoza i lečenje lentigo maligna melanoma su ključni zbog njegovog potencijala da napreduje i zahvati dublje slojeve kože.

- Desmoplastični melanom je redak oblik melanoma koji se karakteriše gustim vlaknima koja okružuju tumor. Može se pojaviti na svim delovima tela, a zbog svojih specifičnosti zahteva posebno angažovanje stručnjaka u dijagnostikovanju.


Pet stadijuma melanoma

Kada se dijagnostikuje melanom, može se uočiti proces njegovog napredovanja kroz stadijume, od kojih svaki stadijum definiše određeni stepen i težinu bolesti. Ovi stadijumi pomažu u određivanju terapije.

- O stadijum: U ovoj ranoj fazi, ćelije melanoma su ograničene na najudaljeniji sloj kože, poznat kao epidermis. To znači da se melanom još nije proširio na dublje slojeve kože ili limfne čvorove i organe. Lečenje u ovoj fazi obično uključuje hirurško uklanjanje melanoma, što rezultira visokom stopom izlečenja.
- I stadijum : Melanom je i dalje lokalizovan na koži, ali je zahvatio dublje slojeve dermisa. Hirurška ekscizija je primarni tretman, sa velikim šansama za uspešno lečenje.
- II stadijum: Karakteriše melanom koji je zahvatio dermis i možda se proširio na obližnje limfne čvorove. Tretman obično uključuje hirurško uklanjanje melanoma i biopsiju limfnih čvorova kako bi se procenila zahvaćenost limfnih čvorova melanomom.
- III stadijum: Melanom se proširio na obližnje limfne čvorove ili limfne kanale, ali nije zahvatio organe. Opcije lečenja uključuju hirurško uklanjanje melanoma i zahvaćenih limfnih čvorova, kao i dodatne terapije kao što su imunoterapija, ciljana terapija ili terapija zračenjem.
- IV stadijum: Ovo je najnapredniji stadijum melanoma, što ukazuje da se rak proširio na organe kao što su pluća, jetra, mozak ili druga mesta. Opcije lečenja melanoma u ovoj fazi mogu uključivati operaciju, terapiju zračenjem, ciljanu terapiju, imunoterapiju. U ovom stadijumu, cilj je upravljati bolešću, kontrolisati simptome i obezbediti adekvatan kvalitet života u cilju njegovog produženja.

U proceni stadijuma u kome se melanom nalazi, potrebno je analizirati i dodatne faktore kao što su debljina tumora, ulceracija, stopa mitoze i genetske mutacije. Redovni skrining pregledi, rano otkrivanje i brza medicinska intervencija su ključni za poboljšanje ishoda za osobe sa dijagnozom melanoma.


Metastaze melanoma

Metastaze melanoma se odnose na širenje ćelija raka melanoma sa primarnog mesta tumora na druge delove tela. Kada melanom metastazira, može uticati na udaljene organe kao što su pluća, jetra, mozak, kosti ili druga područja i organi. Proces metastaza se javlja kada se ćelije melanoma odvajaju od primarnog tumora, putuju kroz krvotok ili limfni sistem i uspostavljaju novi rast tumora na različitim lokacijama. Kada je u fazi metastaze, smatra se da melanom napreduje i sa sobom nosi značajne izazove u pogledu lečenja i prognoze. Otkrivanje mesta metastaza melanoma je ključno, jer pomaže u donošenju odluka o lečenju i određivanju odgovarajućeg terapijskog pristupa, kao što su operacija, terapija zračenjem ili imunoterapija.


Imunoterapija kod melanoma


Imunoterapija jeuticala na uvođenje novog načina i pristupa lečenju melanoma. To je najsavremeniji pristup koji koristi imuni sistem tela da efikasnije prepozna i cilja ćelije raka. U slučaju melanoma, imunoterapija je pokazala izuzetan uspeh u aktiviranju imunološkog odgovora protiv ćelija raka, čak i u uznapredovalim stadijumima bolesti. Jedan od najčešće korišćenih imunoterapijskih tretmana za melanom su inhibitori imunih kontrolnih tačaka, koji deluju tako što blokiraju proteine koji inhibiraju imuni odgovor, omogućavajući imunim ćelijama da efikasnije prepoznaju i napadaju ćelije raka. Ovi tretmani su pokazali trajne odgovore i uspeh u lečenju kod velikog broja pacijenata.


Ambulanta za melanome, rak kože i drugih tumorskih promena na koži celog tela / mladeža, hemangioma, papiloma, keratoza...

Dijagnoszika i hirurško lečenje sa mikroskopskim defenitivnim analizama promena od strane ekspertskog tima onkologa i predlozi za dalje uspešne kontrole i preventivu.

Program Vodi Prim DrSc Miomir Šašić, specijalista hirurg-onkolog, Doktor Medicinskih nauka, koji je ceo svoj život posvetio uspešnoj borbi protiv ovih oblika oboljenja ljudske populacije.

Višedecenijska iskustva je stekao radeći ceo svoj radni vek na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, kao načelnih hirurgije na Odeljenjima za rak dojke i melanom.

Kao mlad hirurg, uspešno je obavio višemesečne sub-specijalizacije u najvećim svetskim onkološkim centrima u Americi-Olbani- glavni grad države Njujork, Nacionalni Kancer Centar Japana u Tokiju, Karolinskoj bolnici u Štokholmu, Švedska, u Velikoj Britaniji- Glazgov, Škotska, u Nemačkoj- Univerzitetska klinika Getingen, odip program za Melanome za Svetsku Zdravstvenu Organizaciju/ WHO- Melanoma Study Group i Evropsko Udruženje za lečenje i tretman melanoma/ EORTC-Melanoma Programme...


Pozovite