Ultrazvučna Dijagnostika

Ultrazvučna Dijagnostika


Ultrazvučna Dijagnostika Privatno

Ultrazvučna Dijagnostika Beograd

Kolor dopler
Ultrazvuk stomaka
Kako izgleda pregled ultrazvukom?
Transkranijalni dopler – dopler krvnih sudova glave

Ultrazvučna dijagnostika Beograd

Ultrazvučna dijagnostika, poznata i kao ultrazvuk ili sonografija, je metoda slikovnog prikaza unutrašnjih organa i tkiva tela pomoću ultrazvučnih talasa. Ova neinvazivna dijagnostička tehnika koristi visokofrekventne zvučne talase koji se emituju putem posebnog uređaja nazvanog ultrazvučni pretvarač. Kada ti talasi prolaze kroz tkiva tela, odbijaju se i stvara se odjek koji se hvata i pretvara u sliku na monitoru.

Ultrazvuk je široko korišćena dijagnostička metoda zbog svoje sigurnosti, dostupnosti, brzine i sposobnosti dobijanja detaljnih slika unutrašnjih organa. Primenjuje se u mnogim područjima.

1. Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena koristi se za pregled unutrašnjih organa trbušnih šupljina, uključujući jetru, žučnu kesu, pankreas, bubrege, slezenu i creva. Može se koristiti za dijagnostikovanje različitih stanja kao što su upala organa, tumori, kamenje u žučnoj kesi ili bubrezima, kao i razne cistične promene.

2. Ginekološki ultrazvuk

Ginekološki ultrazvuk koristi se za pregled reproduktivnih organa kod žena, uključujući matericu, jajnike i jajovode. Može se koristiti za dijagnostiku stanja kao što su fibroidi, ciste, tumori ili abnormalnosti materice. Najčešće se koristi za praćenje trudnoće. Postoje razni ultrazvučni pregledi u trudnoći, od kojih su oni specijalistički najznačajniji za trudnicu.

3. Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki koristi se za pregled dojki radi otkrivanja i praćenja promena poput kvržica, cista ili tumora. Može se koristiti kao deo rutinskog skrininga dojki ili za dodatnu evaluaciju nakon mamografskih abnormalnosti.

4. Kardiovaskularni ultrazvuk

Poznat kao ehokardiografija, koristi se za pregled srca i krvnih sudova. Može se koristiti za procenu srčane strukture i funkcije, otkrivanje srčanih bolesti, procenu protoka krvi te praćenje terapije. Na kardiovaskularnom ultrazvuku možete otkriti razna oštećenja na srcu, zaliske, kao i abnormalnosti kao posledicu preležane korone.

5. Muskuloskeletni ultrazvuk

Muskuloskeletni ultrazvuk koristi se za pregled mišića, tetiva, ligamenata, zglobova i koštanih struktura. Može se koristiti za dijagnostifikovanje stanja poput povreda, upala ili degenerativnih promena u mišićno-koštanim strukturama.

Ultrazvučna dijagnostika je sigurna i bezbolna metoda koja ne koristi jonizujuće zračenje. Omogućava detaljan prikaz unutrašnjih organa i tkiva, što pomaže u dijagnostici različitih stanja. Važno je napomenuti da tumačenje ultrazvučnih slika obavlja stručni radiolog ili ultrazvučni specijalista kako bi se postavila točna dijagnoza i omogućilo pravilno lečenje.

Čemu služi ultrazvuk?

Ultrazvučni pregled služi prevashodno za dobijanje slikovnih informacija o unutrašnjim strukturama tela pomoću visokofrekventnih zvučnih talasa.

Ultrazvuk se pre svega koristi za dijagnostikovanje raznih stanja, bolesti ili povreda u različitim delovima tela. A zatim se može koristiti za praćenje promena u organima tokom vremena. To se odnosi na praćenje rasta tumora, procenu napretka bolesti ili praćenje odgovora na terapiju.

Ultrazvuk se može koristiti prilikom uzimanja uzorka tkiva za biopsiju. Naučnici i doktori mogu koristiti ultrazvuk kako bi precizno usmerili iglu na određeno mesto u telu radi dobijanja uzorka tkiva za daljnju analizu.

Ultrazvuk se rutinski koristi za praćenje trudnoće i procenu rasta fetusa. Ovom metodom mogu se dobiti slike fetusa, proceniti njegovo zdravlje i pratiti razvoj organa.

Ultrazvučne preglede u Poliklinici Gracija Medika sprovode medicinski stručnjaci koji su specijalizovani za ultrazvučnu dijagnostiku, poput radiologa ili ultrazvučnih specijalista. Oni su edukovani i obučeni za upotrebu ultrazvučne opreme, tumačenje ultrazvučnih slika i postavljanje dijagnoze na osnovu rezultata pregleda.

Ultrazvučni pregled može provesti i kvalifikovani tehničar za ultrazvuk pod nadzorom doktora. Tehničari su obučeni za izvođenje tehničkih aspekata pregleda, pripremu pacijenta i prikupljanje ultrazvučnih slika, dok će lekar tumačiti rezultate i postaviti dijagnozu.

U poliklinici Gracija Medika insistiramo da ultrazvučni pregled obavlja kvalifikovani stručnjak koji ima iskustvo i stručnost u području ultrazvučne dijagnostike. To osigurava tačnost i pouzdanost rezultata pregleda i omogućava pravilno postavljanje dijagnoze i dalje upravljanje zdravstvenim stanjem pacijenata.

ULTRAZVUČNI PREGLED ŠTITNE ŽLEZDE I DOJKI SA ANALIZOM T3, T4, TSH.


-53%
10,170 din.
4,700 din.
UZ11
GINEKOLOŠKI ULTRAZVUK


-33%
6,000 din.
4,000 din.
UZ1
ULTRAZVUK DOJKI


-35%
4,200 din.
2,690 din.
UZ2
ULTRAZVUK ABDOMENA / ULTRAZVUK ŠTITNE ŽLEZDE / ULTRAZVUK MOKRAĆNE BEŠIKE / ULTRAZVUK PROSTATE.


-35%
4,200 din.
2.690 din.
UZ3
ULTRAZVUK ABDOMENA, ULTRAZVUK ŠTITNE ŽLEZDE, ULTRAZVUK MOKRAĆNE BEŠIKE.


-72%
12,600 din.
3.490 din.
UZ4
ULTRAZVUK KOLENA, ULTRAZVUK RAMENA, ULTRAZVUK SKOČNOG ZGLOBA, ULTRAZVUK TETIVA, ULTRAZVUK KUKA.


-31%
4,200 din.
2,890 din.
UZ10
ULTRAZVUK ŠTITINE ŽLEZDE + HORMONI T3, T4, TSH.


-46%
7,970 din.
4.300 din.
UZ5
KOLOR DOPLER KRVNIH SUDOVA NOGU, VRATA, RUKU.


-80%
14,400 din.
5.490 din.
UZ7
ULTRAZVUK ŠTITNE ŽLEZDE, DOJKE, PAZ. JAMA, ABDOMENA, MOKRAĆNE BEŠIKE, PROSTATE.


-82%
25,200 din.
4.390 din.
UZ8
DIJAGNOSTIČKI PLUS GRACIA PAKET ZA ŽENE I MUŠKARCE.


-83%
39,600 din.
6,490 din.
UZ9
DOPLER KRVNIH SUDOVA NOGU


-41%
4,800 din.
2,790 din.
UZ16
DOPLER KRVNIH SUDOVA VRATA


-41%
4,800 din.
2,790 din.
UZ17
DOPLER KRVNIH SUDOVA RUKU


-41%
4,800 din.
2,790 din.
UZ18

 

 

Pozovite