Gracia Medika

Ultrazvučni Pregled Dojke Prevencija

 

Ultrazvučni pregled dojke

Prevencija i rano otkrivanje raka dojke

Ultrazvučni pregled dojke


- Karcinom dojke predstavlja veliki javnozdravstveni problem u svetu i kod nas.
- Karciom dojke je po učešću na prvom mestu prema broju obolelih i umrlih žena.
- Ne postoji mogućnost sprečavanja nastanka karcinoma dojke, već samo rano otkrivanje bolesti.Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju.
Prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.380.000 hiljada žena, a oko 458.000 žena umre.
U Srbiji se svake godine registruje oko 4.600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a oko 1.600 žena izgubi život.
Od ukupnog broja novoobolelih žena u svetu od 20 do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine.Veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke.  U kasnoj fazi uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu.
Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće, nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.Trenutno ne postoji dovoljno znanja o uzrocima nastanka raka dojke, tako da rano otkrivanje bolesti ostaje kamen temeljac kontrole raka dojke. Rizik da od raka dojke oboli u toku života ima svaka osma žena, sa godinama starosti taj rizik se povećava.


Ultrazvučni Pregled Dojke

Najčešće pominjani rizikofaktori za nastanak ove bolesti jesu, nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza. Kao i nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana i td.Primarna prevencija ima za cilj promociju zdravih stilova života i prevenciju rizikofaktora za nastanak mnogih bolesti pa i raka dojke.

Ultrazvučni pregled dojke Beograd


Ultrazvučni Pregled Dojke

Akcenat se stavlja na:
– smanjenje fizičke neaktivnosti,
– regulaciju nepravilne ishrane
– regulacije telesne težine odnosno smanjenje gojaznosti kod žena.Pored primarne prevencije i promocije zdravih stilova života, jako je bitna sekundarna prevencija odnosno rano otkrivanje raka dojke.


Ultrazvučni Pregled Dojke


Sekundarna prevencija


Sekundarna prevencija odnosno rano otkrivanje raka dojke jeste bitan vid prevencije ove bolesti odnosno lečenja. Metode ranog otkrivanja raka dojke su:

1. Samopregled (jednom mesečno)
Svaka ženska osoba već posle 20 godine života potrebno je da radi samopregled dojke jednom mesečno u periodu od 5.-10. dana menstrualnog ciklusa, a ukoliko nema menstruaciju uvek istog datuma u mesecu.Takvim pregledom se mogu primetiti neki od simptoma i znakova koji upozoravaju ženu da se javi svom lekaru. To su:
• Čvorići
• Crvenilo
• Bol u bradavici
• Iscedak iz bradavice
• Uvlačenje bradavice
• Promene oblika dojke
• Promene na koži dojke
• Osetljivost dojke
• Bol u dojci2. Preventivni klinički pregled (jednom godišnje)
Neophodno je da svaka žena jednom godišnje ide na preventivni klinički pregled kod svog izabranog lekara/ginekologa.3. UZ pregled
Metoda izbora za dijagnostiku ranog otkrivanja raka dojke kod žena mlade životne dobi jeste UZ pregled dojke zbog strukture grade dojke. Ukoliko se kliničkim pregledom primete bilo kakve promene na dojci, prema indikacijama izabranog lekara potrebno je UZ pregledom pratiti promene na dojci.4. Mamografija
Posle 40. godine života preporučije se mamografski pregled dojki kao inicijalni pregled. Ukoliko postoji bilo kakva promena ona se dalje prati UZ pregledom ili mamografijom prema indikacijama izabranog lekara.
Posle 50.godine života mamografski pregled je obavezan kod svih žena svake 2 godine života.

Ultrazvučni pregled dojke Privatno

Ukoliko se primate bilo kakve promene na dojci preporučuje se dalja dijagnostika i to:
– Klinički pregled hirurga onkologa
– UZ dojke
– Mamografija
– Magnetna rezonanca
– Citološka punkcija i biopsija
– Tumor markeriLečenje karcinoma dojke u zavisnosti od vrste i stadijuma otkrivene promene podrazumeva:
• Operacija
• Radioterapija
• Hemioterapija
• Adjuvantna terapija
• Hormonska terapija

Imajući u vidu značaj primarne i sekundarne prevencije, kao i značaj edukacije žena o brizi za sopstveno zdravlje i rano otkrivanje bolesti završavamo pitanjem:

– Šta ste danas učinili za zdravlje Vaših dojki?

Prim dr Ljiljana Lazic


Ultrazvuk dojke

Ultrazvuk dojke je važan dijagnostički postupak za otkrivanje promena u dojkama, poput cista, čvorića, tumora ili drugih abnormalnosti. Redovni pregledi ultrazvukom dojke mogu pomoći u ranom otkrivanju raka dojke, što može značajno poboljšati ishod lečenja.

Ultrazvuk dojke je posebno koristan za žene koje imaju gušće dojke ili koje su prethodno imale problema s dojkama. Ovaj postupak je siguran, neinvazivan i bezbolan te ne uključuje izlaganje jonizirajućem zračenju, što je korisno za žene koje su osetljive na radijaciju ili koje imaju česte preglede.

Uz redovite mamografske preglede, ultrazvuk dojke može pomoći u otkrivanju raka dojke u ranijoj fazi, kada je najefikasnije liječenje. Stoga je važno da žene redovno obavljaju preglede i da se posavetuju kod svog lekara o najboljim dijagnostičkim postupcima za njihove potrebe.


Ultrazvučni pregled dojke u poliklinici gracija medika

Rano otkrivanje problema sa dojkama je od izuzetne važnosti, jer što pre otkrijemo promene na našim grudima, šanse za izečenje su velike, veće od 90 odsto.

Ultrazvučni pregled dojki predstavlja neinvazivnu dijagnostičku proceduru, kojom se dobijaju informacije o građi dojke, kao i o sadržaju pazušne jame. Ultrazvučnim pregledom mogu se uočiti patološke promene dojke, da li se radi o čvrstoj ili tečnoj promeni. Takođe, određuje se veličina i oblik promene i lokalizuje se gde je promana nastala. Pregledom pazušnih jama moguće je ustanoviti postojanje uvećanih limfnih čvorova, što je od velikog značaja za utvrđivanje dijagnoze. Rano otkrivanje je od izuzetne važnosti, jer što pre otkrijemo promene na našim grudima, šanse za izečenje su velike, veće od 90 odsto.


Kada se zakazuje ultrazvuk dojke

Redovno kontrolišite svoje dojke. Mesečni samopregledi dojki, uz ultrazvučni pregled jednom godišnje ili po potrebi češće su najbolji način da očuvate svoje zdravlje. UZ dojki se obično radi prvi kod sumnje na neku promenu, i sa velikom precizošću (više od 98%) razlikuje benigne od malignih procesa. Ultrazvuk dojki se obavlja ukoliko se uoči bilo kakva promena u dojkama, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Međutim, iako nema vidljivih i opipljivih promena, preporučuje se da se sa pregledima dojke preventivno počne oko 30. godine. Ova metoda je potpuno sigurna pa se može primenjivati i kod trudnica, dojilja i drugih osoba koje iz nekog razloga ne smeju biti ozračene (npr. žene koje su već lečene od maligniteta dojki). Ultrazvuk dojki može da se obavlja:

• preventivno
• kod pojave bola, čvorića, krvarenja iz bradavice
• u sklopu dijagnostikovanja karcinoma dojke.
• zapaljenja dojke
• komplikacija ugradnje implanta u dojke
• galaktoreje (stvaranja mleka u dojkama van perioda laktacije)
• promena detektovanih mamografijom ili magnetnom rezonancom, kao dodatni pregled

Prisustvo silikonskih implanta u dojkama ne remeti ultrazvučni nalaz.Priprema za ultrazvuk dojke u poliklinici gracija medika

Ultrazvučni pregled dojki u našoj poliklinici ne zahteva posebnu pripremu. Sam pregled ne traje dugo i priprema je veoma jednostavna. Preporučujemo vam da nosite odeću iz dva dela kako biste lakše skinuli odeću samo do struka. Nanošenje dezodoransa pre pregleda nije poželjno. Ukoliko ste naneli dezodorans obrišite pazuh vlažnim ubrusom. Najbolje je obaviti ultrazvuk dojke između sedmog i desetog dana menstrualnog ciklusa, jer su potencijalne promene u građi dojke u tom periodu najuočljivije.


Kako se obavlja ultrazvuk dojke

Pre izvođenja pregleda, doktor od pacijentkinje može zatražiti informacije o datumu poslednje menstruacije, kao i o tome da li je i kada primetila neke simptome (bol, prisustvo čvorića, zatezanje). Osim ovih doktor može zatražiti i informacije o broju porođaja, dojenju, uzimanju hormonske terapije.

Sam pregled je prilično jednostavan i bezbolan. Doktor će pacijentkinju/pacijenta zamoliti da se skine od struka naviše, da legne na ležaj i stavi ruke iza glave. Doktor će zatim na kožu dojki i pazuha staviti gel, koji može biti malo hladniji ali ne bi trebalo da izazove neprijatan osećaj. Zatim će sondom ultrazvučnog aparata preći preko kože dojki i pazuha, laganim kružnim pokretima. Pritisak sonde na dojku je bezbolan, ali ukoliko na dojci postoji zapaljenski proces (otok, crvenilo) može se javiti blaga neprijatnost. Nakon obavljenog pregleda, gel se sa kože obriše maramicom. Ceo pregled traje između 15 i 30 minuta.

Naš lekar koji je obavio pregled će pacijentu prezentovati nalaz i opisati ga. Ukoliko na preventivnom pregledu nije pronađena nikakva abnormalnost, doktor će posavetovati ponovni pregled za godinu dana. U slučaju da je pronađena neka promena, doktor će u zavisnosti od same promene pacijentkinju/pacijenta posavetovati da dođu na kontrolni ultrazvuk dojki ili ih uputiti na dalju dijagnostiku, najčešće mamografiju i biopsiju. Po obavljanju UZ pregleda, pacijenti su u potpunosti funkcionalni i mogu se vratiti svojim dnevnim aktivnostima.


Razlika između ultrazvuka, mamografije I magnetne rezonance dojki

Ultrazvuk dojki je u potpunosti bezbedan, bezbolan pregled koji daje brojne informacije, ali nije dovoljan za postavljanje definitivne dijagnoze karcinoma dojke. Patološki UZ nalaz neophodno je upotpuniti mamografijom ili magnetnom rezonancom, kao i biopsijom koja jedina može da pruži informacije o građi same promene.Mamografija

Mamografija je neinvazivna, rendgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalno građen rendgenski aparat (mamograf), sa posebno konstruisanom rendgenskom cevi koja emituje zrake male energije (oko 20 kV).

Upotrebljava se za rano otkriće raka dojke – u dijagnostici i kao screening mamografija – kod asimptomatskih pacijentkinja.

Sprovodi se uglavnom kod žena starijih od 45 godina ali po potrebi može se raditi i ranije.

Sigurnost dijagnostike može biti svega 65 %. To je i razlog da se kod mlađih žena češće radi ultrazvuk dojki. Sigurnost mamografije je međutim kod starijih žena visoka, oko 85 %, a u kombinaciji s ultrazvukom iznosi i do 95%.


Magnetna rezonanca

Magnetna rezonanca dojki ne može se raditi kao zamena za UZ ili mamografiju, već pruža dodatne informacije koje se putem ove dve metode ne mogu dobiti. Magnetnom rezonancom određuje se proširenost tumora, da li zahvata okolne strukture i limfne čvorove, a koristi se i za praćenje promena tokom hemioterapije. Kod pacijentkinja koje su izlečene od raka dojke tumor se nekad može vratiti, pri čemu će na mamografiji novi tumor izgledati isto kao ožiljak od starog. Magnetna rezonanca dobro razlikuje tumorsko od ožiljnog tkiva, pa je od važnosti u proceni promena viđenih na mamografiji kod ovih pacijentkinja.Zašto su pregledi važni

Sa svešću da se od ove bolesti ne umire ukoliko se otkrije na vreme, shvatamo značaj prevencije raka dojke. Odlazite redovno na ultrazvuk i mamograf koji mogu da dijagnostikuju svaku promenu.
Samopregled je jako bitan. Rano otkrivanje čvorića i promena uz dijagnostički pregled mogu vam spasiti život.

Redovan pregled dojki je uspešno preventivno sredstvo za rano otkrivanje karcinoma, a takođe i pri dijagnosticiranju cista i drugih bolesti dojki. Koliko god da živite užurbanim tempom i nemate vremena, odvojite pola sata u godini da obavite ultrazvučni pregled dojki.

Ne čekajte! Zakažite svoj pregled u Poliklinici Gracija Medika!Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Ultrazvuka
Pozovite