Ginekologija - Reproduktivno zdravlje


Ginekologija - Poliklinika Gracia MedikaGinekologija - Sastavni deo života svake žene treba da bude briga o sopstvenom zdravlju i njegovom očuvanju. Pod tim, u prvom redu, treba obratiti pažnju na reproduktivno zdravlje, a poseta i konsultacija sa ginekologom je najbolji način da se to i postigne. Nikada nije na odmet napomenuti da se najveći broj bolesti koje se otkriju u ranoj fazi, na redovnom pregledu, može uspešno lečiti i izlečiti.

Poliklinika Gracia Medika omogućava ženama svih starosnih doba da na jednom mestu obave preglede, dijagnostiku i terapiju iz oblasti ginekologije. Pored toga značaj se pridaje edukaciji, savetovanju, prevenciji bolesti i promovisanju dobrih zdravstvenih navika. Sastavni deo života svake žene treba da bude briga o sopstvenom zdravlju i njegovom očuvanju. Pod tim, u prvom redu, treba obratiti pažnju na reproduktivno zdravlje, a poseta i konsultacija sa ginekologom je najbolji način da se to i postigne. Nikada nije na odmet napomenuti da se najveći broj bolesti koje se otkriju u ranoj fazi, na redovnom pregledu, može uspešno lečiti i izlečiti.

Ginekologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem ženskog reproduktivnog sistema. Ginekologija se bavi dijagnostikom, prevencijom i lečenjem bolesti reproduktivnih organa kod žena. Usko je povezana sa akušerstvom, te proučava i prati promene u ženskom telu vezane za trudnoću i porođaj, od momenta začeća do kraja postpartalnog perioda.

Ginekološki pregled je skup dijagnostičkih procedura pomoću kojih se utvrđuje zdravlje ženskog genitalnog trakta. Redovni pregledi predstavljaju osnovnu stavku preventive, a samim tim i zdravlja žene. Preporučuje se da se ginekološki pregled obavi bar jednom godišnje.

Najčešći ginekološki problemi su: bakterijske, gljivične i virusne infekcije, ciste na jajnicima, endometrioza, miomi, sindrom policističnih jajnika, krvarenja koja nisu menstrualna, komplikacije u trudnoći. Ginekolozi se bave i ozbiljnim onkološkim oboljenjima kao što su zloćudni tumori koji mogu da zahvate grlić materice, matricu, jajovode i jajnike i vulvu. Njačešći oblici dobroćudnih tumora u ginekologiji su ciste, miomi, enodmetrioza i polipi.


Kada treba otići prvi put na pregled?

Prvi ginekološki pregled se preporučuje sa navršenih 18 godina. Ukoliko postoji neki medicinski problem treba se i ranije javiti ginekologu. Mladim ženama se savetuje da posete ginekologa kako bi rešile eventualne nedoumice u vezi sa planiranjem prvog seksualnog odnosa, korišćenjem kontracepcije, kao i u vezi sa eventulanim tegobama koje mogu imati.


Priprema za ginekološki pregled

Pregled treba zakazati u vreme kada nemate menstruaciju, osim ukoliko nemate problem upravo u tom periodu pa lekar treba da ima uvid u stanje. Najmanje 24h pre pregleda nemojte imati vaginalni odnos, nemojte koristiti tampone, vaginalne supozitorije, sprejeve, puder ili druge proizvode jer možete zamaskirati postojanje određenih stanja. Savetujemo da pripremite pitanja koja želite da postavite lekaru.


Šta podrazumeva kompletan ginekološki pregled?

Ginekološki pregled podrazumeva:


• razgovor s doktorom
• vaginalni pregled
• kolposkopski pregled
• PAPANIKOLAU test
• Uzimanje brisa vagine
• Ultrazvučni pregled


Anamneza - razgovor sa pacijentkinjom o razlozima dolaska na pregled

Pre samog pregleda ginekolog će obavezno obaviti razgovor sa vama. Razgovor je prvi i veoma važan deo ginekološkog pregleda. Razgovorom se ginekolog informiše o podacima važnim za ginekološko stanje pacijentkinje. Lekar će takođe obaviti i uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji). Ukoliko posedujete medicinsku dokumentaciju veoma je važno dati je doktoru na uvid.

Obavezno napomenite lekaru:

• Ako ste trudni ili sumnjate na trudnoću
• Ako imate neke simptome u urinarnom traktu kao što je peckanje, crvenilo, osip, neuobičajen miris ili pojačan vaginalni sekret
• Ako koristite neki metod kontracepcije
• Ako ste imali neku vrstu intervencije, zračenje koje je uključivalo vaginu, cerviks ili uterus


Vaginalni pregled

Nakon anamneze sledi pregled gledanjem (inspekcija) spoljnih genitalija. Važno je da je prilikom pregleda žena opuštena jer u suprotnom napeti su i mišići male karlice pa je zbog toga pregled otežan i bolan. Pomoću spekuluma vrši se pregled vagine i grlića materice. Spekulum je medicinski instrument napravljen od metala ili plastike. Postoji u različitim veličinama, i lekar bira onaj koji je primeren Vašoj građi i uzrastu.
Nakon toga sledi palpacijski bimanuelni pregled. Prilikom palpacijskog bimanuelnog pregleda lekar uvodi kažiprst i srednji prst jedne ruke u vaginu, a drugom rukom i preko trbuha opipava matericu i jajnike. Na taj način se procenjuje položaj i veličina reproduktivnih organa žene. Kod zdravih žena ovaj pregled ne bi trebao biti bolan, a ako je bol prisutan treba obavezno prijaviti lekaru.


Papanikolau test ili PAPA test

Ovaj test služi kako bi se što ranije otkrilo ima li opasnosti od raka grlića materice. Test je vrlo jednostavan, uzimaju se uzorci sa površine grlića materice, koji se potom pregledaju u laboratoriji. Postoje dve vrste klasifikacije rezultata testa. Prema staroj klasifikaciji postoji 5 grupa nalaza:


PAPA I – uredan nalaz
PAPA II – netipične zapaljenjske promene
PAPA III – displazija (blaga, srednje teška ili teška)
PAPA IV – carcinoma in situ
PAPA V – sumnja na invazivni karcinom


Prema novoj klasifikaciji Bethesda postoje 4 grupe nalaza:
CIN 1 – blaga displazija
CIN 2 – umerena displazija
CIN 3 – teška displazija
CIS – carcinoma in situ
Papanikolau test je dovoljno raditi jednom godišnje, pogotovo kod seksualno aktivnih žena.


Kolposkopija

Papanikolau test ne može da ukaže na neke probleme koji se mogu javiti, na redovnom ginekološkom pregledu, obavezno se radi i kolposkopija. Pregled može biti neprijatan ukoliko niste opušteni, ali je bezbolan. Lekar za pregled koristi aparat kolposkop. Kolposkop je mikroskop pomoću kojeg može da vidi grlić. Prvo se vizuelno pregleda grlić, koji se potom poprska Lugolovim rastvorom. Ako boja rastvora bude tamno crvena u trenutku kada se poprska na grlić materice, sa vašim zdravljem je sve u redu.

Kolposkopski pregled uz uzimanje PAPA testa je potrebno raditi jednom godišnje, pod uslovom da je prethodna kontrola bila u granicama normale. Prvi ovakav pregled treba uraditi najkasnije 3 godine posle prvog seksualnog odnosa, ali ne kasnije od 21. godine života.


Cilj kolposkopije

• rano otkrivanje sumnjivih promena na površini grlića materice, koje mogu vremenom ako se ne leče da prerastu u karcinom grlića materice
• tačna procena mesta i stepena sumnjivih promena
• mogućnost prepoznavanja promena povezanih sa HPV virusom (humani papiloma virus) koji se smatra najvažnijim faktorom za nastanak raka vrata materice
• prepoznavanje već postojećeg karcinoma grlića materice u početnim ili uznapredovalim stadijumimaProvera sekreta

Pregled vaginalnog sekreta je takođe deo osnovnog ginekološkog pregleda. Uzima se uzorak vašeg sekreta, proverava se njegova čistoća, prisustvo bakterija, gljivica itd.


Ultrazvuk

Na ultrazvuku, lekar vam proverava jajnike i matericu, kako bi se uverio da nemate cistu ili nešto slično što vam može ugroziti zdravlje. Ovo je obično prvi pregled koji se radi. Preporučuje se da pred odlazak lekaru popijete što više vode, kako bi se adekvatno obavio pregled. Kod trudnica ovaj pregled je veoma bitan, jer doktoru omogućava da vidi položaj bebe, kao i da prati njen razvoj.

Ultrazvučni pregled omogućava:


• Detaljno ispitivanje anatomije organa male karlice žene, pre svega materice i jajnika
• Dijagnostiku tumora jajnika i materice
• Ispitivanje uzroka neplodnosti
• Praćenje rasta folikula i sluzokože materice
• Zapaljenski procesi u maloj karlici
• Praćenje efekata propisane terapije

Nakon kompletnog pregleda lekar će Vam dati savet i preporuku za dalje lečenje (ukoliko postoji potreba) i predlog o eventualnoj dodatnoj dijagnostici.

Ginekologija Gracia

Ginekologija Beograd

Bakterijska vaginoza
Sindrom policističnih jajnika
Miomi na materici - Simptomi
Upala jajnika
GINEKOLOŠKI PREGLED, GINEKOLOŠKI ULTRAZVUK, PAPA BRIS I BRIS VAGINALOG SEKRETA, ULTRAZVUK DOJKI.


-69%
19,500 din.
6,000 din.
G2
GINEKOLOŠKI PREGLED I ULTRAZVUK, KOLPOSKOPIJA, PAPA, VS.


-74%
13,500 din.
3.490 din
G1
GINEKOLOŠKI PREGLED I ULTRAZVUK KOLPOSKOPIJA, PAPA, VS, BRISEVI NA UREAPALSMU, MIKOPLASMU, HLAMIDIJU


-71%
18,800 din.
5.290 din.
G5
GINEKOLOŠKI PREGLED I ULTRAZVUK, KOLPOSKOPIJA, PAPA, VS, CB, VB, BRISEVINA UREAPLAZMU, MIKOPLAZMU, HLAMIDIJU, ULTRAZVUK DOJKI


-73%
25,600 din.
6.690 din.
G4
GINEKOLOŠKI PREGLED I ULTRAZVUK, KOLPOSKOPIJA, PAPA, VS, ULTRAZVUK ABDOMENA, ŠTITNE ŽLEZDE, DONJEG DELA STOMAKA - MOKRAĆNE BEŠIKE.


-77%
21,900 din.
4.890 din.
G9
GINEKOLOŠKI PREGLED I ULTRAZVUK, PAPA, VS, LABORATORIJA (KKS, URIN SA SEDIMENTOM), ULTRAZVUK ABDOMENA, ULTRAZVUK ŠTITASTE ŽLEZDE, ULTRAZVUK MOKRAĆNE BEŠIKE.


-81%
26,745 din.
4.990 din.
G11
GINEKOLOŠKI PREGLED I ULTRAZVUK, KOLPOSKOPIJA, PAPA, VS, UZ DOJKI, LABORATORIJA (KKS, URIN SA SEDIMENTOM), ULTRAZVUK ABDOMENA, ŠTITNE ŽLEZDE, DONJEG DELA STOMAKA - MOKRAĆNE BEŠIKE.


-81%
30,945 din.
5.690 din.
G10
GINEKOLOŠKE INTERVENCIJE.


-16%
30,000 din.
25,000 din.
G13

 

 

Pozovite