Bakterijska vaginoza dijagnostika
Bakterijska vaginoza je uobičajena vaginalna infekcija koja pogađa mnoge žene u nekom trenutku njihovog života. Najčešće se sa bakterijskom vaginozom suočavaju žene starosti od 14 do 44 godina, a u proseku je to oko 35% ženske populacije. Do razvoja bakterija dolazi usled narušavanja prirodne sredine vagine. To nije seksualno prenosiva bolest, ali je češća kod žena koje su seksualno aktivne.

Šta je bakterijska vaginoza?

Bakterijska vaginoza je uobičajena vaginalna infekcija koja se javlja kada postoji neravnoteža bakterija koje normalno žive u vagini. To znači da vagina sadrži balans tzv. dobrih bakterija (laktobacila) i drugih bakterija koje ne izazivaju štetu. Međutim, kada dođe do porasta tzv. loših bakterija, dolazi do razvoja bakterijske vaginoze.

Iako tačan uzrok nastanka i razvoja bakterisjke vaginoze nije u potpunosti poznat, smatra se da je povezan sa kombinacijom faktora, uključujući seksualnu aktivnost, sredstava za ličnu higijenu i upotrebu određenih vrsta kontrole rađanja (kontracepcije).

Razlika između bakterijske vaginoze i gljivične infekcije

Sa bakterijskom vaginozom i gljivičnom infekcijom je potrebno suočiti se na vreme, a oba stanja predstavljaju vaginalne infekcije koje utiču na povećanje količine seketa iz vagine. Ipak, postoji razlika koja se može lako uočiti. Naime, kod bakterijske vaginoze karakterističan je obilniji sekret intenzivnog mirisa (koji podseća na miris ribe), dok je sekret koji je simptom gljivičnih infekcija obično siraste strukture, i bez mirisa. I dok u retkim slučajevima kod prisustva bakterijske vaginoze možete osetiti iritaciju ili svrab, kod gljivičnih infekcija će to prisustvo biti sasvim sigurno zastupljeno. Ipak, u oba slučaja se treba obratiti lekaru kako biste primili adekvatnu terapiju lečenja.

Pojačan sekret intenzivnog mirisa i peckanje prilikom mokrenja

Istraživanja pokazuju da čak 84% žena koje imaju bakterijsku vaginozu nema simptome. Ipak, ona može biti praćena nizom simptoma, uključujući:
- Pojačan sekret intenzivnog mirisa: tanak, sivkasto – beli iscedak koji može imati jak miris koji podseća na ribu;
- Peckanje prilikom mokrenja: normalna posledica ukoliko imate bakterijsku vaginozu;
- Vaginalni miris: infekcija može izazvati jak, neprijatan miris koji može biti intenzivniji nakon seksualnog odnosa.
Ako se ne leči, ova infekcija može povećati rizik od razvoja drugih zdravstvenih komplikacija, kao što su inflamatorna bolest karlice i polno prenosive infekcije.

Dijagnoza i lečenje bakterijske vaginoze

Da bi se ova infekcija dijagnostikovala, potrebno je izvršiti ginekološki pregled i laboratorijsko testiranje. Zdravstveni radnik može uzeti uzorak vaginalnog brisa kako bi se laboratorijskom analizom utvrdilo prisustvo štetnih bakterija.
Lečenje infekcije obično podrazumeva korišćenje antibiotika, bilo kao oralni lek ili vaginalni gel ili kremu. Ako Vam je dijagnostikovana ova infekcija i prepisano je lečenje, Vaš muški partner neće morati da se leči. Međutim, ako imate ženskog seksualnog partnera, sasvim je sigurno da i ona ima istu infekciju zbog čega je neophodno i njeno lečenje. Uz pravilan tretman, većina žena sa bakterijskom vaginozom se brzo izleči i održava svoje vaginalno zdravlje.

Bakterijska vaginoza u trudnoći

Istraživanja pokazuju da oko milion trudnica godišnje suoči sa problemom bakterijske vaginoze. Trudnice su posebno izložene riziku od infekcije zbog hormonskih promena koje se dešavaju tokom trudnoće. Zbog specifičnog, drugog stanja po kome je trudnoća karakteristična, potrebno je redovnim ginekološkim pregledima kontrolisati stanje vaginalne flore, i lečiti na odgovarajući način ukoliko je prisutan višak loših bakterija.

Važno je da se testirate na bakterijsku vaginozu tokom trudnoće, posebno ako imate bilo kakve simptome ili istoriju prisustva ove bakterije. Lekar će preporučiti adekvatnu terapiju antibioticima kako bi se smanjio rizik od komplikacija, pri čemu se u Poliklinici Gracia Medika posebno vodi računa o korišćenju antibiotika koji su bezbedni za korišćenje tokom trudnoće.

Prisustvo infekcije tokom trudnoće nosi sa sobom povećani rizik od prevremenog porođaja i niske porođajne težine. To znači da postoji mogućnost rađanja pre 37. nedelje trudnoće, a mala porođajna težina podrazumeva rođenje bebe sa težinom manjom od 2500g.

Ako imate simptome, nemojte čekati

Važno je odmah potražiti medicinsku pomoć ako osetite simptome bakterijske vaginoze. Stručni tim Poliklinike Gracia Medika će obezbediti adekvatan tretman u dijagnostikovanju i lečenju ovog stanja, a pravovremeno reagovanje može pomoći u sprečavanju komplikacija. Prisustvo ove infekcije povećava rizik za dobijanje seksualno prenosivih bolesti kod žena, kao što je HIV. Takođe, infekcija je povezana sa inflamatornom bolešću karlice, ozbiljnom bolešću koja može oštetiti reproduktivne organe žene i izazivati neplodnost.

Sprečite pojavu bakterijske vaginoze

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako bi preventivno delovale i sprečile pojavu bakterijske vaginoze i održale dobro zdravlje vagine:
- Praktikujte redovno održavanje lične higijene: pranje spoljašnjih genitalnih područja blagim sapunom i vodom može pomoći u održavanju zdravlja vagine. Međutim, treba imati u vidu da korišćenje oštrih sapuna ili gelova za tuširanje mogu poremetiti prirodnu ravnotežu bakterija u vagini, zbog čega ih je potrebno izbegavati.
- Koristite kondome: Korišćenje kondoma tokom seksualnog odnosa može pomoći u smanjenju rizika od razvoja infekcije ali i polno prenosivih infekcija i bolesti.
- Ograničite seksualne partnere: Imati više seksualnih partnera može povećati rizik od razvoja infekcije kao i drugih sekusalno prenosivih infekcija i bolesti.

Istraživanja pokazuju da uzimanje probiotika bilo kao suplemenata ili hrane kao što je jogurt, može pomoći u razvoju zdravih bakterija u vagini i smanjiti rizik od pojave bakterijske vaginoze.
Pozovite