Fizikalna medicina i rehabilitacijaFizikalna medicina i rehabilitacija

Rehabilitacija se sprovodi sa ciljem da se telu ili delu tela vrati funkcija koja je postojala pre povrede ili oboljenja. Medicinska rehabilitacija se uglavnom sastoji iz fizikalne terapije i terapije pokretom (kineziterapija). Tokom rehabilitacije, pacijentu se vraća telo u prvobitno stanje kroz povećanje obima pokretljivosti zglobova, istezanje, jačanje mišića…

Zadaci medicinske rehabilitacije su očuvanje ugroženih funkcija i uspostavljanje oštećenih funkcija.

Medicinsku rehabilitaciju sprovodi tim stručnjaka koji obezbeđuje potrebne mere i postupke iz delokruga svog rada prema principima medicinske nauke i drugih nauka. Radom tima rukovodi lekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i evaluacije zdravstvenig i funkcionalnog stanja pravi se plan lečenja i definiše cilj rehabilitacije.

U okviru medicinske rehabilitacije primenjuje se kineziterapija, svi vidovi fizikalne terapije (elektroterapija, magnetoterapija, terapija UZ, laserom i dr.)

Program rehabilitacije je individualan i koriguje se u zavisnosti od opšteg stanja i mogućnosti.

FIZIKALNA TERAPIJA je deo fizikalne medicine koji se bavi primenom različitih oblika fizičke energije u svrhu prevencije, lečenja i funkcionalnog osposobljavanja obolelih i povređenih. U većini slučajeva fizikalna terapija podrazumeva neki oblik vežbi. Mogu biti vežbe jačanja, istezanja, vežbe sa opterećenjem, hodanje i slično. Takođe je moguće napraviti progam koi bi pacijent pratio kod kuće.

ELEKTROTERAPIJA podrazumeva primenu različitih struja u terapijske svrhe. Ovaj metod daje odlične rezultate, a fizikalna terapija upotrebom elektroterapije rešave mnoga stanja (bol, otoke, zapaljenja, sporo zarastanje mekih tkiva) na brz i efikasan način.

LASEROTERAPIJA zbog svog izuzetnog svojstva postala je najpopularnije fizički agens. Tako je i laser efikasna metoda u fizikalnoj terapiji. Laseroterapija daje odlične rezultate kod regeneracije tkiva, stimulacije mikrocirkulacije, povećanja bioenergetskog metabolizma, zatim protiv bola, upale, otoka.

MAGNETOTERAPIJA je nezaobilazna procedura u fizikalnoj terapiji. Ova vrsta terapije poazuje niz prednosti u lečenju širokog spektra oboljenja gde se može primeniti. Pacijenti je dobro podnose i ima mali broj kontraindikacija.

SHOCKWAVE TERAPIJA - terapija bola za razbijanje kacifikata udarnim talasom.

ULTRAZVUČNA TERAPIJA se satoji u primeni ultrazvučne energije u svrhu lečenja. Sa UY terapijom rehabilitacija dobija siguran i pouzdan metod za tretiranje različitih stanja. I što je najvažnije metod je bezbolan i komforan po pacijenta sa odličnim terapijskim rezultatima.

KINEZITERAPIJA kao medicinska disciplina koristi pokret u cilju lečenja ili da bi se ublažile posledice patoloških stanja. Osnovni postulate programiranja fizičkih aktivnosti su individualno doziranje vežbi ili fizičke aktivnosti, prilagođavanje funkcionalnom status, polu, godinama, a uz osnovna pravila - učestalost, intenzitet i trajanje.


Fizikalna Medicina Beograd
Fizikalna Medicina i Rehabilitacija Beograd
Fizikalna Medicina i rehabilitacija BGD
Fizikalna Medicina i rehabilitacija
Fizikalna Medicina
Fizikalna Rehabilitacija

Masaza je prirodna metoda
Post Covid-19 rehabilitacija
Prednosti fizikalne terapije
Čime se bavi fizikalna medicina?
Povrede i oštećenja kolena – artroza, meniskus, ligamenti

Pozovite