Gracia Medika

Masaža Gracia Medika


MasažaZašto je masaža važna za vaše zdravlje?

Mnogi i dalje masažu smatraju luksuzom koji nije za svakoga. Ipak, terapija masažom prisutna je već nekoliko hiljada godina kao efikasni metod koji pomaže u povratku i očuvanju zdravlja. Masaža će nam pomoći da se opustimo, ali će imati i mnogo drugih benefita po naše telo i um koje ne treba zanemariti.

Zašto je zapravo masaža bitna za naše zdravlje i koliko često bi trebalo da je praktikujemo?

Masaža opušta i oslobađa napetosti
Nakon napornog dana ili nedelje često se osećamo izmoreno i napeto. Ni ne obraćamo pažnju na to koliko su svi naši mišići stegnuti i u grču. Napetost se oseća u ramenima, mišićima lica, leđima. I ne postoji ništa bolje od masaže koja će razbiti takozvane čvorove u našim ramenima, opustiti nam telo i vratiti ga u njegovo prirodno stanje. Da ne govorimo o tome koliko je sam proces masaže prijatan, kao i osećaj da se neko stara o našem telu. Masaža efektivno smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, u našem telu, što poboljšava raspoloženje i snižava krvni pritisak. U telo dospeva više kiseonika i hranljivih materija, što direktno utiče na lučenje dopamina, endorfina i serotonina.

Masaža ublažava bolove

Terapijske, odnosno medicinske masaže, mogu biti preporučene i od strane vašeg lekara. Ukoliko čitav dan provodite ispred računara i zbog toga patite od bolova u leđima, imate artritis ili fibromijalgiju, masaža će vam znatno pomoći. Nakon lekarskog pregleda možete zatražiti preporuku za terapeutske masaže koje će se obavljati redovno za što bolji efekat. U okviru fizikalne terapije, masaža se može kombinovati sa termoterapijom, elektroterapijom i kineziterapijom. Masaza se preporučuje i trudnicama, koje u periodu drugog stanja često osećaju bolove u krstima i stopalima.

Masaža povećava pokretljivost zglobova

Masaža je veoma bitna i za sportiste, koji su u stalnom fizičkom pokretu. Povrede tokom treninga su moguće, a opasnost od njih se smanjuje ukoliko je telo u dobrom fizičkom stanju. Istezanje ligamenata, pucanje vezivnih tkiva i grčevi samo su neki od problema sa kojima se možete susresti. Masaža efektivno utiče na smanjenje rizika od povreda, jer se njom opuštaju mišići. Naravno, pored prevencije, sportska masaža će biti od koristi i nakon što su se povrede dogodile. Rehabiliticija ovim putem veoma je uspešna i efikasna.

Masaža poboljšava kvalitet sna

Neuroni u našem mozgu koriste serotonin kako bi našem telu dali znak da je vreme za spavanje. I upravo povećanjem nivoa serotonina, poboljšava se i kvalitet sna. Kompletna masaža učiniće da se čak rešite i ozbiljnijih poremećaja u spavanju. Za dugotrajne efekte, potrebno je ići na masažu makar jednom nedeljno. Pored uticaja na serotonin, masaža pozitivno utiče i na vaše nerve, pa umesto čaja od valerijane pred spavanje, isprobajte masažu.

Masaža ima uticaja i na vaše mentalno zdravlje

Do sada je već jasno da opuštanjem mišića u telu opuštamo i svoj um. Uz pomoć masaže čak se i naše disanje dovodi u svoj normalni ritam. A disanje je ključno kada se osećamo napeto i anksiozno. Česte promene raspoloženja mogu biti veliki problem u svakodnevnom funkcionisanju, pa će vam masaža pomoći da to prevaziđete. Da dodir ima terapeutsko svojstvo govori i činjenica da se masaža preporučuje i ljudima koji pate od depresije. Ne samo fizička pomoć, masaža je i emocionalna uteha.

Sledeći put kada se budete osećali neraspoloženo, ukočeno, razdražljivo, isprobajte masažu. Znajte da ona nije rezervisana samo za one koji žele luksuz, već je ona potreba svih nas. Radeći nešto dobro za svoje telo, pomoći ćete i svom umu. A to nikako ne smete zanemariti. Različite vrste masaža pomoći će vam u određenom zdravstvenom problemu, pa zakažite svoj termin makar jednom u dve nedelje, za početak. Kasnije, kada i sami primetite poboljšanja u svom organizmu, želećete da masažu uključite u svoju nedeljnu rutinu.

Masaža

Masaža Beograd

Masaže

Masaza je prirodna metoda

Pozovite