Fizikalna Terapija - Medicina

Fizikalna terapija – čemu služiFizikalna medicina terapija, takođe poznata kao fizikalna terapija ili fizijatrija je medicinska specijalnost koja se bavi dijagnozom, prevencijom, lečenjem i rehabilitacijom različitih fizičkih poremećaja, povreda i bolesti. Fizička medicina se fokusira na poboljšanje funkcionalnosti tela, smanjenje bolova i poboljšanje kvaliteta života pacijenata. Bavi se raznim područjima i pruža širok spektar terapijskih pristupa.

Fizikalna terapija je glavni aspekt fizikalne medicine koji obuhvata primenu različitih terapijskih tehnika kako bi se poboljšala funkcionalnost tela, smanjila bol i pokrenuo oporavak. Lečenje obuhvata terapijske vežbe, masažu, elektroterapiju, hidroterapiju, toplinsku terapiju i druge terapijske modalitete.

Rehabilitacija nakon povreda je posebna oblast koja obuhvata sportske povrede, povrede kukova, prepona, povrede zglobova ili mišića. Terapeuti rade na obnovi funkcionalnosti, jačanju mišića i poboljšanju pokretljivosti pacijenta.

Neurološka rehabilitacija se bavi neurološkim poremećajima, poput moždanog udara, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti ili povrede kičme. Cilj je poboljšati motoričku funkciju, koordinaciju, ravnotežu i kontrolu pokreta kod ovih pacijenata.

Rehabilitacija kod reumatskih bolesti pomaže u upravljanju reumatskim bolestima, poput artritisa, osteoartritisa ili fibromijalgije. Terapija se fokusira na ublažavanje boli, poboljšanje pokretljivosti zglobova, smanjenje upale i jačanje mišića.

Gerijatrijska rehabilitacija obuhvata rehabilitaciju i podršku starijim pacijentima kako bi održali funkcionalnost, prevladali poteškoće pokretljivosti i poboljšali kvalitet života. Terapeuti rade na jačanju mišića, ravnoteži, hodanju i smanjenju rizika od padova.


Koje su prednosti fizikalne terapije?


Fizikalna terapija ima brojne prednosti i koristi za pacijente.

Ona se pre svega koristi za smanjenje različitih vrsta bola, uključujući bolove u mišićima, zglobovima, kičmi i ekstremitetima. Terapeuti koriste različite tehnike kao što su masaža, elektroterapija, toplina i hladnoća kako bi smanjili bol i poboljšali kvalitet života pacijenata.

Ova metoda lečenja je posebno korisna kod pacijenata koji imaju smanjenu pokretljivost zbog povreda, operacija ili neuroloških stanja. Kroz terapijske vežbe, istezanje mišića i zglobova, te tehnike mobilizacije, fizioterapeuti pomažu pacijentima da povrate i poboljšaju pokretljivost tela.

Fizikalna terapija praktikuje specifične vežbe i tehnike koje ciljaju jačanje mišića i povećanje snage. To je posebno korisno za pacijente koji su prošli kroz operaciju ili imaju slabost mišića zbog povreda ili neuroloških stanja.

Poboljšanje ravnoteže i koordinacije se postiže kod pacijenata koji su podložni padovima ili imaju problema sa motoričkom kontrolom. Kroz posebne vežbe i tehnike, fizioterapeuti mogu poboljšati sposobnost pacijenta da održava ravnotežu i izvodi koordinirane pokrete.

Fizikalna terapija se takođe koristi kao preventivna mera kako bi se smanjila učestalost i ozbiljnost povreda. Fizioterapeuti mogu pružiti savete o pravilnom vežbanju, ergonomiji i tehnici tokom fizičkih aktivnosti kako bi se smanjio rizik od povreda.

Fizikalna terapija igra ključnu ulogu u rehabilitaciji nakon operacije, povreda ili bolesti. To pomaže pacijentima da se brže oporave, povrate svoju funkcionalnost i vrate se u svakodnevne aktivnosti.

Posebno napominjemo da prednosti fizikalne terapije zavise od individualnih potreba i stanja pacijenta. Fizioterapeut će provesti procenu pacijenta i prilagoditi terapijski program kako bi postigao najbolje rezultate.


Još neke prednosti fizikalne terapije:


- eliminisanje ili ublažavanje bola, čime se smanjuje i potreba za medikamentima
- vraćanje ili poboljšanje funkcionalnosti lokomotornog aparata, biomehanike kičmenog stuba i funkcionalnosti pokreta
- jačanje mišića, povećanje fleksibilnosti tela i poboljšanje ravnoteže
- prevencija i sanacija sportskih povreda
- može pomoći da izbegnete operaciju
- koristi se u procesu postoperativnog oporavka i rehabilitaciji nakon povreda
- olakšava tegobe kod hroničnih bolesti (dijabetes, Parkinsonova bolest, artritis, spinalna stenoza, bolesti srca itd)
- ubrzava oporavak žena nakon porođaja
- pozitivan uticaj na cirkulaciju i ubrzanje metabolizma
- poboljšanje kapaciteta pluća
- poboljšanje mentalnog zdravlja

Poliklinika Gracija Medika ima višegodišnje iskustvo i zapažene rezultate u oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, i spremna je da ponudi najbolje mogućnosti kada je fizikalna terapija Beograd u pitanju. Vrhunski stručnjaci, savremene metode i najsavremeniji aparati garantuju brze i pozitivne rezultate.

Ukoliko želite lagan i pokretljiv život bez bola, pozovite našu polikliniku i zakažite konsultacije.


Fizikalna rehabilitacija kod Post-COVID pacijenata


Post-COVID fizikalna rehabilitacija je posebna vrsta fizikalne terapije koja je usmerena na oporavak pacijenata koji su preboleli COVID-19. Ova rehabilitacija se fokusira na lečenje simptoma i komplikacija koje su ostale nakon oporavka od infekcije.

Kada govorimo o kovidu, prvo pomislimo na respiratorne funkcije. COVID-19 može ostaviti negativan uticaj na plućnu funkciju. Stoga je rehabilitacija dišnih mišića i poboljšanje disanja važan dio programa rehabilitacije. To može uključivati vežbe disanja, tehniku kašlja, posturalnu drenažu pluća i druge tehnike za povećanje kapaciteta pluća.

COVID-19 može dovesti do smanjenja mišićne snage, izdržljivosti i opšte fizičke kondicije. Fizička rehabilitacija nakon COVID-19 uključuje program vežbi usmerenih na jačanje mišića, poboljšanje izdržljivosti, ravnoteže i koordinacije. Fizioterapeut će individualno prilagoditi vežbe pacijenta, uzimajući u obzir njihove specifične potrebe i mogućnosti.

Za neke pacijente, COVID-19 može dovesti do gubitka ili smanjenja pokretljivosti i funkcionalnosti. Fizička rehabilitacija će se fokusirati na poboljšanje pokretljivosti zglobova, vraćanje normalnog raspona pokreta i obnavljanje funkcionalnih sposobnosti potrebnih za svakodnevne aktivnosti.

Pacijenti koji su oreležali COVID često se osećaju umorno, imaju problema sa disanjem i mogu da se bore da se popnu stepenicama ili da hodaju nekoliko minuta pešice. Kao rezultat toga, provode više vremena sedeći ili ležeći, što dodatno doprinosi niskoj izdržljivosti, netoleranciji na vežbanje i slaboj snazi mišića.

Fizikalna terapija može pomoći ovim pacijentima da poboljšaju opseg pokreta i vrate se na prethodni nivo funkcionisanja. Studije pokazuju da može dovesti do značajnih poboljšanja u mnogim simptomima nakon COVID-19 - ne samo fizičkim simptomima, kao što su umor i kondicija, već i emocionalnim simptomima, kao što su anksioznost i depresija.

Naši fizioterapeuti propisaće niz različitih vežbi, u rasponu od treninga otpora i aerobnih vežbi do respiratornih vežbi i treninga ravnoteže. Neke intervencije se prvenstveno fokusiraju na specifične simptome, kao što su respiratorni problemi ili loša ravnoteža, dok druge nude generalizovaniji pristup za poboljšanje kondicije i poboljšanje kvaliteta života.

Pacijenti koji su preboleli COVID-19 mogu imati različite boli kao posledičnu bolest ili oblike komplikacija. Fizikalna terapija može svojim tehnikama uticati na smanjenje boli, poput terapije toplinom, hladnoćom, masaže, elektroterapije i vežbi istezanja.

Bol u zglobovima je uobičajen simptom kod dugotrajnih pacijenata sa COVID-om koji može da utiče na određeno područje ili se širi šire. Mnogi pacijenti se žale na bolne i ukočene zglobove, posebno ramena, vrat, leđa, kukove i kolena. Kako počnete da koristite ove zglobove manje nego što biste inače, oni mogu postati slabi i dekondicionirani. Kao rezultat toga, možda će vam biti teško da uhvatite predmete, podignete ruke iznad glave ili čak samo ustanete.

U ovom slučaju, vaš terapeut će predložiti vežbe istezanja kako biste povećali opseg pokreta. Cilj ovih vežbi je da vam pomognu da smanjite bol u zglobovima i učinite da se osećate bolje nad njima. I u ovoj situaciji pomažu određene vežbe za jačanje i trening o pravilnom držanju i mehanici tela.

Ne treba zanemariti ni mentalnu podršku. COVID-19 može ostaviti emocionalne i mentalne posledice. Fizička rehabilitacija je odličan početak za psihološku podršku i savetovanje kako bi se pomoglo pacijentima u suočavanju sa anksioznošću, depresijom ili drugim emocionalnim izazovima.

Post-COVID fizikalna rehabilitacija individualan proces koji se prilagođava potrebama i stanju svakog pacijenta. Fizioterapeut će proceniti pacijenta, izraditi personalizovani program rehabilitacije i pratiti napredak tokom vremena kako bi se postigla optimalna rehabilitacija i oporavak.

Dugi simptomi COVID-a kao što su umor, slabost mišića, bol u zglobovima, slaba izdržljivost i respiratorni problemi mogu imati značajan uticaj na vašu dnevnu rutinu. Neki dugi simptomi kod pacijenata sa COVID-om su toliko jaki da im je potreban skraćeni raspored rada ili više ne rade zbog bolesti. Perzistentni simptomi mogu da prate i blage bolesti COVID-a i slučajeve koji su zahtevali lečenje u intenzivnoj nezi.

Fizikalna terapija je važna komponenta režima lečenja koji nudimo našim pacijentima u poliklinici Gracija Medika. Međutim, za većinu pacijenata fizikalna terapija nije potpuno rešenje. Mnogim pacijentima je potrebna kombinacija terapija kako bi se rešili osnovni problemi koji uzrokuju njihove simptome nakon COVID-a. Zato nudimo multidisciplinarni pristup koji je prilagođen svakom pacijentu i koji daje bolje rezultate od oslanjanja na samo jednu terapiju.


Masaža


Masaža se često koristi kao prirodna metoda fizikalne terapije za poboljšanje zdravlja i poboljšanja zdravstvenog stanja tela. Masaža uključuje primenu različitih tehnika i manipulacija na mekom tkivu tela kako bi se postigao terapijski učinak.


Koji su benefiti masaže u fizikalnoj terapiji?

Masaža može opustiti napete mišiće i smanjiti napetost. Tehnike poput trljanja, gnječenja i istezanja mogu pomoći u smanjenju grčeva i bolova u mišićima, poboljšati cirkulaciju krvi i olakšati opuštanje.

Dokazano je da masaža može smanjiti bol u telu. Poboljšana cirkulacija, otpuštanje endorfina (prirodnih analgetika) i smanjenje napetosti mišića mogu smanjiti osećaj boli.

Fizikalna masaža podstiče cirkulaciju krvi i limfnog sistema. Poboljšana cirkulacija može pomoći u snabdevanju tkiva kiseonikom i hranjivim materijama, kao i uklanjanju otpadnih materija iz tela.

Masaža poboljšava pokretljivost zglobova i mišića. Tehnike istezanja i mobilizacije mogu doprineti povećanju raspona pokreta i fleksibilnosti.

Ne zaboravimo da masaža ima umirujući učinak na nervni sistem i može smanjiti nivo stresa. Redovna masaža može pomoći u opuštanju uma i tela, kao i poboljšanju opšteg osećaja blagostanja.

Važno je napomenuti da masažu u poliklinici Gracija Medika obavlja kvalificikovani masažni terapeut koji je upoznat sa različitim tehnikama i prilagodiće masažu individualnim potrebama i uslovima pacijenta. Preporučujemo kosultacije sa fizijatrom pre početka masažne terapije kako bi se utvrdilo da li je masaža sigurna i prikladna za određeno stanje ili zdravstveno stanje.


Fizikalna terapija u kombinaciji sa masažom


Za klijente koji se vraćaju nakon povrede, može biti potrebna kombinacija masaže i fizikalne terapije.

Integrisanje masaže sa fizikalnom terapijom može optimizovati tretman i brzu rehabilitaciju. Obe manuelne terapije deluju na smanjenje bola i upale i poboljšavaju pokretljivost i funkciju mišića. Masaža takođe može biti koristan dodatak fizikalnoj terapiji kao način upravljanja stresom koji dolazi sa hroničnim bolom ili povredom.

Kada se kombinuju zajedno, i masaža i fizikalna terapija mogu poslužiti kao holistički sveobuhvatni tretman koji pruža niz kratkoročnih i dugoročnih koristi. Osim ručne manipulacije, tretman fizikalnom terapijom može uključivati i dodatne tretmane kao što su električna stimulacija za bolove nerava i mišićno angažovanje, svetlosna terapija, terapija toplom i hladnom strujom i hidroterapiju.


Razlika između fizikalne terapije i terapije masažom


I fizikalna terapija i masaža su slične po tome što obe koriste ručnu manipulaciju za lečenje upale u telu. Međutim, tamo gde masažna terapija cilja na meka tkiva tela, tetive, mišiće i fasciju, fizikalna terapija se fokusira na ceo mišićno-skeletni sistem.

Još jedna razlika između fizikalne terapije i terapije masažom je da se prva obično koristi za specifične uslove koji zahtevaju rehabilitaciju. Dok se masažna terapija može koristiti i za lečenje povreda, ona je favorizovana kao vrsta terapije održavanja koja se može koristiti zajedno sa fizikalnom terapijom za optimalne rezultate.


Terapijske tehnike masaže koje treba uključiti

• Oslobađanje tačke okidanja
Terapeuti za masažu mogu da koriste terapiju okidačkih tačaka za oslobađanje bolne napetosti i oslobodili čvorovi u mišićima i fasciji.
Ovaj oblik miofascijalnog oslobađanja može pomoći da se pravilno poravna fascija koja okružuje mišiće, donoseći olakšanje zategnutim i bolnim okidačkim tačkama u telu. Oslobađanje tačke okidača može se primeniti u oblastima kao što su lakat, karlično dno, rame i donji deo leđa.
Terapeuti za masažu će koristiti palac, lakat, dlan ili podupirač da ciljaju ove okidačke tačke vršeći pritisak na njih.

• Masaža mekih tkiva
Meka tkiva obuhvataju sve mišiće, tetive, kožu i fibrozno tkivo u telu. Masaža mekih tkiva, stoga, radi na vraćanju fleksibilnosti i labavosti zategnutim, istegnutim, preopterećenim mišićima.
Masaža mekih tkiva uključuje niz dubina, pritisaka i trajanja da bi se to postiglo, a korisna je kod onih koji imaju bolove u mišićima, glavobolje, teniski lakat, plantarni fasciitis, napetost, loše držanje i artritis.

• Tehnika aktivnog oslobađanja
Terapeuti za masažu mogu primeniti tehniku aktivnog oslobađanja (ART) kako bi pomogli u razbijanju ožiljnog tkiva i upale u telu.
Aktivno oslobađanje je od pomoći u lečenju niza povreda mekih tkiva, zajedno sa navedenim bolom od ovih povreda. Slično kao i duboka masaža tkiva, ART se može koristiti za lečenje bola i drugih simptoma uzrokovanih povredama mekog tkiva.

• Miofascijalno oslobađanje
Miofascijalno oslobađanje je tehnika ručne masaže za ublažavanje napetosti fascije.
Fascija je sloj tkiva koji povezuje kičmu i mišiće. Kada je fascija napeta, u slučajevima kao što je sindrom miofascijalnog bola, mišići mogu biti ograničeni, ograničavanje kretanja i hronični bol kao rezultat toga.
Miofascijalno oslobađanje deluje primenom nežnog, produženog pritiska na bolne mišiće. Primjenjuju se ručni pritisak i manipulacija za istezanje svih izbočenih područja dok se napetost u potpunosti ne oslobodi.

Dok će mnogi ljudi imati koristi od samostalne masaže ili režima fizikalne terapije, kombinovanje oba tretmana u Poliklinici Gracija Medika može im pomoći da se oporave bolje i brže.


Masažna terapija u kombinaciji sa fizikalnom terapijom obezbediće klijentu pristup čitavom nizu tehnika i tretmana za vraćanje snage, ublažavanje bolova i funkcionalnije kretanje.

Discover Massage Australia nudi kurseve priznate u industriji koji pokrivaju vitalne tehnike masaže, tako da možete pomoći klijentima da ubrzaju svoju fizikalnu terapiju i oporavak.


Fizikalna terapija je medicinska procedura koja je veoma značajna i sastavni je deo lečenja i rehabilitacije neuroloških, reumatoloških, traumatoloških, ortopedskih bolesti, sportskih i drugih povreda. Prilikom sprovođenja fizikalne terapije koriste se različiti oblici energije (svetlosna, mehanička, toplotna,električna, magnetna).

U istoriji medicine fizikalna terapija je jedna od najranije primenjivanih metoda lečenja.
Sam naziv fysis potiče od grčke reči i znači prirodna, tj. upotreba prirodnih faktora u svrhu lečenja.
Poznato je da su drevni narodi koristili Sunčevu energiju u svrhu lečenja (helioterapija).
Sa razvojem i napredovanjem tehnologije danas je dostupna upotreba različitih oblika fizičke energije, postoje mnogobrojni aparati kojima se postižu odlični rezultati.
 Posebno je značajno otkriće lasera-koji ima širok dijapazon terapijskih mogućnosti.


Koje su najčešće sportske povrede kod kojih se sprovodi?

- uganuća i povrede zglobova (luksacije, subluksacije, distorzije)
- povrede ligamenata, meniskusa kolena
- povrede mišića (nagnječenja, istegnuća, rupture...)
- teniski lakat


Koja su najčešća traumatološka i ortopedska stanja gde je indikovana?

- posle preloma kostiju
- stanja posle operativnih zahvata (rehabilitacija)


Kod kojih neuroloških problema fizikalna terapija daje dobre rezultate?

- oštećenja i povrede perifernih nerava
- polineuropatije


Primena kod bolova nastalih zbog degenerativnih bolesti kičmenog stuba:

- Cervikalni sindrom (bolovi u vratu i rameno-lopatičnom delu)
- Cervikobrahialgija ( bolovi u vratu koji se šire u ruke)
- Lumbalni sindrom (bolovi u lumbo-sakranoj regiji, krstobolja)


Šta se postiže primenom fizikalne terapije?

- poboljšanje cirkulacije
- poboljšanje metabolizma
- smanjenje bolova
- smanjenje otoka
- smanjenje zapaljenja
- ubrzava se zarastanje naprsnuća i preloma
- bolja je elastičnost tkiva


Koliko terapija je dovoljno?

U našoj poliklinici svakom pacijentu pristupamo posebno i posle obavljenog pregleda i postavljene dijagnoze određuje se koja terapija (ili kombinacija terapija) će dovesti do najboljeg rezultata. Broj tretmana je različit i zavisi od težine tegoba.
Poboljšanje nastaje već posle nekoliko obavljenih terapija.

 

 

Fizikalna Terapija Beograd

 

Fizikalna Terapija Beograd

Fizikalna Terapija Privatno

Post Covid-19 rehabilitacija
Prednosti fizikalne terapije
Povrede i oštećenja kolena – artroza, meniskus, ligamenti

Pozovite