Gracia Medika

Galvanizacija Galvanska Struja


Galvanizacija - Galvanska Struja


Galvanizacija - Galvanska struja metoda
naziva se jos medicinskom galvanizacijom, jednosmernom konstanom strujom, konstantnom galvanizacijom…

Galvanizacija Galvanska Struja Metoda -je primena jednosmerne električne struje u medicinske svrhe. Koristi se radi lečenja. Njenim delovanjem menja se propustljivost ćelijskih membrana, krvni sudovi se šire i pospešuje se cirkulacija, poboljšavaju metabolički procesi, pospešuje se resorpcija pluća, smanjuje grč skeletnih mišića i ublažava bol.

Fiziološko dejstvo galvanske struje je dejstvo na vazomotore, krvni sudovi se šire, nastaje vazodilatacija pri kojoj se raspadni produkti eliminišu, a ubrzana cirkulacija donosi sveže hranljive sastojke i kiseonik pa se tako normalizuje Ph vrednost tkiva. Temperatura kože se povisi za 1-2 stepena. Hiperemija je na katodi jača i duže traje. Hiperemija nastaje neposredno na mestu galvanizacije i refleksno na udaljenim mestima preko vazomotornih centara u kičmenoj moždini i u mozgu.
galvanizacijaGalvanizaciju možemo primeniti na više načina:


* Poprečna galvanizacija - elektrode se postavljaju na deo tela, poprečno. Na taj način postižemo podjednako prostrujavanje svih tkiva između elektroda.
* Uzdužna ili longitudinalna – elektrode se postavljaju u različitoj visini ekstremiteta, odnosno na njihovim krajevima. Ovim načinom postižemo površinsko prostrujavanje.
* Tačkasta galvanizacija - primenjuje se putem dve elektrode, jedna je aktivna i nju pomeramo na bolna mesta, dok je druga elektroda inaktivna i znatno je veća.

Elektrode ne smemo stavljati direktno na kožu. One uvek moraju biti umotane u gazu ili sunđerčiće koji su pokvašeni vodom. Tako pripremljene elektrode fiksiramo elastičnim poveskama ili vrećicama s peskom.

Prilikom doziranja treba poštovati dva parametra. Prvi je subjektivni osećaj pacijenta. Prilikom aplikacije struje, pacijent treba da oseća blago mravinjanje, trnjenje, bockanje, ali nikako bol i žarenje. Drugi parametar je gustina struje po jedinici površine elektrode. Jedna aplikacija traje između 15 i 20 min.

Galvanska struja deluje analgetski zbog porasta ili normalizacije Ph vrednosti. Galvanska struja deluje direktno na simpatičke nerve koji su odgovorni za odvođenje bola. Dejstvo galvanske struje zasnovano je takođe i na povećanoj nadražljivosti i provodljivosti u motornom živcu i mišiću. Zato galvanizacija služi u kompleksnom lečenju mlitavih paraliza pa je treba primeniti pre elektrostimulacije jer tako ubrzava proces reinervacije.
galvanska struja


Indikacije za primenu galvanske struje:

- pareze i paralize perifernih nerava - reumatske bolesti, osim u zapaljenskoj akutnoj fazi
- bolesti krvnih sudova i poremećaji cirkulacije
- posttraumatski edemi

Kontraindikacije za primenu galvanske struje:
- malignitet, akutne upale, krvarenje i sklonost ka krvarenju, dekompenzacija srca, trudnoća, prisustvo metala, promene na koži, febrilna stanja i opšta iscrpljenost organizma, pace-maker.

Fizijatar pri prepisivanju procedura ne uključuje galvanizaciju kod stanja koja to ne dopuštaju, dok fiziotrapeut vodi računa da prilikom postupka ne dođe do oštećenja kože.

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Fizijatrija Akcija Popusti
Pozovite