Gracia Medika

Kineziterapija Gracia Medika

 

Kineziterapija


Kineziterapija se primenjuje u cilju lečenja i osposobljavanja pacijenata sa bolovima i posle doživljenih povreda. To je vrsta lečenja gde se pokretima može uticati lokalno (poboljšanje funkcionalnosti lokomotornog sistema), refleksno (vežbanjem jednog dela refleksno dolazi do uticaja na kontralateralni deo tela i kada je u stanju mirovanja. Čime se poboljšavaju metabolizam i cirkulacija) i na opšte stanje organizma (poboljšanje aktivnosti pluća, srca, krvnih sudova).

Kineziterapija

Šta se postiže kineziterapijom?

- korekcija deformiteta i položaja tela.
- bolja koordinacija i ravnoteža tela.
- povećanje snage i elastičnosti mišića.
- poboljšana pokretljivost zglobova.
- smanjenje bolova.
U našoj poliklinici kineziterapija se kombinuje sa aparaturnim fizikalnim procedurama, kako bi  na što brži način postigli zadovoljavajuće rezultate i olakšali tegobe našim pacijentima.

KINEZITERAPIJA SE ODREĐUJE INDIVIDUALNO, U ZAVISNOSTI OD OPŠTEG STANJA ORGANIZMA PACIJENTA I REGIJE KOJU TREBA TRETIRATI.

Kineziterapija Gracia


KINEZITERAPIJA

“Pokret po svom delovanju zamenjuje svako terapeutsko sredstvo, dok ostala medikamentozna sredstva ne mogu zameniti pokret” Tissot.
Kineziterapija je oblast fizikalne terapije koji pokret koristi u svrhe lecenja, a u cilju optimalnog funkcionisanja delova i organizma u celini.
Jedan je od najvaznijih aspekata medicinske rehabilitacije. Bavi se primenom pokreta pojedinih delova tela ili celog tela u vidu vexbi radi ocuvanja, uspostavljanja, razvijanja i zamene funkcija lokomotornog aparata, kao i organa i sistema koji su u vezi sa lokomocijom.

Cilj kineziterapije je maksimalno iskoriscavanje svih potencijala tretiranog pacijenta sa akcentom na optimalni moguci oporavak ostecene funkcije lokomotornog aparata.

Kineziterapija obuhvata aktivne i pasivne vezbe.

Aktivne se dele na:
- aktivne potpomognute (koriste se kada je aktivan pokret moguc, ali nema punog obima pokreta, sto iziskuje pomoc terapeuta u izvodjenju istog)
- aktivne nepotpomognute
- aktivne vezbe sa otporom (aktivan pokret postoji kroz pun obim pokreta, ali se dodaje otpor u cilju jacanja misica)

Kineziterapija se primenjuje u gotovo svim medicinskim specijalnostima kod brojnih patoloskih stanja, ali i preventivno. Apsolutnih kontraindikacija nema, a relativne su malobrojne.

U izvodjenju jednog pokreta ucestvuje vise anatomskih struktura:

- kostani sistem
- zglobovi
- misici
- periferni nervni sistem
- centralni nervni sistem

Jos veci znacaj dobija zbog toga sto pokret dovodi do angazovanja i ostalih organskih sistema: kardiovaskularnog, respiratornog, endokrinog, itd.
Kineziterapija je obavezni deo rehabilitacije ne samo kod bolesti i povreda kostano-zglobnog sistema, vec i kod bolesti srca i krvnih sudova, bolesti disajnih organa, nefroloskih, neuroloskih i drugih bolesnika.

Kineziterapija Beograd

KINEZITERAPIJA MORA BITI STRUCNO VODJENA I DOZIRANA!

Propisuje jedoktor, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, a sprovodi je visi fizioterapeut.
Doziranje kineziterapije zahteva poznavanje opsteg stanja organizma.

Terapijski efekti kineziterapije su:
- povecanje misicne snage i elasticnosti
- povecanje obima pokretljivosti u zglobovima
- poboljsanje funkcije kardiovaskularnog sistema, disajnih organa, nervnog sistema i organa za varenje
- poboljsanje cirkulacije i ubrzanje lokalnog metabolizma i procesa oporavka organizma u celini
- stvaranje pravilne seme pokreta I motoricke aktivnosti

Oblici kineziterapije koje sprovodimo u poliklinici Gracia Medika su:

- edukacija zastitnih polozaja i pokreta
- vezbe disanja
- vezbe relaksacije
- vezbe za cervikalni i lumbalni sindrom
- vezbe kod artroza (gonartroza, koksartroza, artroza sitnih zglobova saka)
- vezbe posle preloma kosti, sportskih i drugih povreda (saniranje kontraktura)
- korektivna gimnastika (vezbe koje se mogu primenjivatipreventivno kod dece koja imaju predispozicije za nastanak nekog od posturalnih deformiteta ili terapijski ako oni vec postoje)
- vezbe za skoliozu i kifozu
- vezbe za korekciju ravnih stopalaKOREKTIVNA GIMNASTIKA


Korektivna gimnastika predstavlja skup fizickih vezbi doziranih po intenzitetu,vrsti I trajanju,koje se mogu primenjivati preventivno kod dece koja imaju predispozicije za nastanak nekog od posturalnih deformiteta ili terapijski ako oni vec postoje,Vezbe imaju za cilj povecanje snage misica,povecanje amplitude pokreta I poboljsanje koordinacije pokreta.

Ako jedan od roditelja ili oboje imaju ravna stopala,neki od deformiteta grudnog kosa ili kicmenog stuba velika je verovatnoca da ce I dete imati iste problem.Pod povecanim rizikom su I deca koja su prerano prohodala,imaju prekomerenu telesnu tezinu,fizicki su neaktivna,imaju lose navike u drzanju.Deformiteti mogu da se jave I u pubertetu,kada deca naglo rastu I razvijaju se a u isto vreme u skoli nemaju organizovanu I redovnu fizicku aktinost.

Vezbe iz programakorektivne gimansike imaju za cilj da sprece nastajanje mogucih deformiteta I obezbede pravilan razvoj deteta ili da se koriguju I sprece dalju progresiju postojecih deformiteta.

Vezbe direktno uticu na misice I zglobove ali I na organizam u celini.Ciljano se jaca slaba I isteze skracena muskulatura.Kod deformiteta grudnog kosa I kicmenog stuba obavezno se rade I vezbe disanja.NAJCESCI DEFORMITETI KOD DECE PREDSKOLSKOG I SKOLSKOG UZRASTA

Rezultati sistematskih pregleda dece govore da su deformiteti kicmenog stuba u porastu iz godine u godinu.Kostano-misicni sistem dece u arzvoju pod uticajem unutrasnjih I spoljasnjih faktora podlozan je deformacijama.Nasledje I lose navike u drzanju,preteske skolske torbe,kratkovidost,neadekvatne skolske sklupe I stolice,nedovoljna fizicka aktivnost dovode do poremecene statike kicmenog stuba sto za rezultat ima pojavu kifoze,skolioze I lordoze.Nagli rast dece u pubertetu nepovoljno utice na razvojvec prisutnih deformacija.

KIFOZA
Kifoza ili pogrbljenost je povecana krivina kicmenog stuba u grudnom delu,ali moze da se javi I na drugim delovima.posebno je uocljiva u sedecem polozaju I preti je povijenost ramena u napred. Cesto je posledica naglog rasta kao I nepravilnog sedenja kod dece koja imaju slabe misice stomaka I ledja.

SKOLIOZA
Skolioza je krivljenje kicme u stranu,moze biti jednostruka u obliku slova “C”,dvostruka kada se kicma krivi na obe strane kao slovo ”S” I vrlo retko trostruka.

LORDOZA
Lordoza je prenagalsena krivina u lumbelnom delu kicme.Uglavom je posledica slabosti trbusnih misica,ali I deformiteta stopala I kolena koji dovode noge I karlicu u nepravilan polozaj sto se kompenzuje naglasenom krivinom u lumbalnom delu kicme.Kada posmatramo dete sa strane,uocavamo veliki stomak (cak I kod mrasave dece) sto su u stvari jako oslabljeni I istegnuti trbusni misici.

GRUDI
Nepravinosti u razvoju grudnog kosa se manifestuju kao “kokosje grudi” (izbocene) I “levkasti grudni kos” (udubljene grudi).Ovaj deformitet zbog nepravilnog polozaja rebara smanjuje ventilaciju pluca I cetso je udruyen sa deformitetima kicmenog stuba.

STOPALA
Na stopalima se najcesce javljaju spusteni svodovi I ravna stopala.Na pojavu ovih deformiteta utice pre svega nasledni faktor,ali I fizicka neaktivnost,gojaznost,bolovi u nogama,a nekad I u krstima.

Da bi deformiteti bili uspesno leceni najvaznije je njihovo rano otkrivanje.Kada se pregledom ustanovi jedan ili cak dva istovremeno,dete se upucuje na korektivnu gimnastiku.Tosu terapijske vezbe koje imaju za cilj ponovno uspostavljanje narusene ravnoteze izmedju kostano-zglobnog sistema I misica.Korigovanje deformitetakicmenog stuba je dugotrajan process koji zahteva veliko angazovanje kako medicinskih radnika tako I deteta I njegovih roditelja.Dobro odabran program vezbi daje mogucnost da se deformitet zaustavi I koriguje delimicno ili u potpunosti.Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Popusti
Pozovite