Gracia Medika

Elektroterapija Gracia Medika

 

Elektroterapija

Ako pojedinac ne doživljava dovoljnu kontrolu nad bolom i drugim simptomima, elektroterapija - tretman koji usmerava blage električne impulse na problematično područje - može biti opcija.

Elektroterapija uključuje niz tretmana koji koriste električnu energiju za smanjenje bolova, poboljšanje cirkulacije, popravku tkiva, jačanje mišića i promociju rasta kostiju, što dovodi do poboljšanja fizičkog funkcionisanja.

Elektroterapija je terapijska tehnika koja koristi električnu struju u svrhu lečenja različitih stanja i povreda. Jedan od oblika elektroterapije je interferentna struja.

Interferentna struja je vrsta električne struje koja se koristi u fizičkoj terapiji radi ublažavanja bolova, smanjenja upale, poboljšanja cirkulacije i pokretanja regeneracije tkiva. Radi se o dve visokofrekventne struje koje se međusobno interferiraju (preklapaju) unutar tkiva pacijenta.

Princip rada interferentne struje temelji se na principu superpozicije. Kada se dve struje različite frekvencije preklapaju unutar tkiva, nastaju interferencije koje dovode do formiranja niskofrekventne struje unutar tkiva. Ta niskofrekventna struja ima terapijski učinak na telo.

Interferentna struja se primenjuje putem elektroda koje se postavljaju na odgovarajuća područja tela. Elektrode su obično smeštene oko područja koje treba tretirati, stvarajući preklapanje struja unutar tkiva. Tokom terapije pacijent može osetiti blago trnjenje, utrnulost ili vibracije na području tretmana.Koji su benfiti elektroterapije?


Interferentna struja ima nekoliko terapijskih učinaka. Pomenućemo najvažnije.

• Analgezija. Interferentna struja može smanjiti bol tako da potiče otpuštanje endorfina, prirodni analgetik tela. Takođe može blokirati prenos bolova do mozga.
• Smanjenje upale. Interferentna struja smanjuje upalu tako da poboljšava protok krvi i limfe, pa samim tim ubrzava proces ozdravljenja tkiva.
• Poboljšanje cirkulacije. Električna stimulacija koju pruža interferentna struja poboljšava protok krvi i kiseonika u području tretmana, što može podstaknuti proces ozdravljenja i regeneracije tkiva.
• Relaksacija mišića. Interferentna struja može opustiti napete mišiće i smanjiti njihovu upalnu reakciju, čime se poboljšava pokretljivost i smanjuje nelagodnost.
• Regeneracija tkiva. Interferentna struja može podstaknuti proces ozdravljenja tkiva stimulacijom stvaranja novih stanica i ubrzanjem metabolizma u tretiranom području.

Fizioterapeuti obučeni za primenu elektroterapije koriste interferentnu struju kao jedan od alata u tretmanu različitih stanja, gde su pre svega mišićne i ligamentne povrede, hroničan bol, upale i postoperativna rehabilitacija.


Kako se vrši?

Jedinice za elektroterapiju se obično sastoje od uređaja na baterije koji je povezan žicama sa lepljivim elektrodnim jastučićima koji se postavljaju na kožu. Jastučići elektroda su lepljivi, tako da će se zalepiti za kožu. Kada su elektrode pričvršćene i jedinica uključena, blaga električna struja se šalje na kožu preko elektrode.

Brojni noviji uređaji za elektroterapiju zaobilaze žice, kombinujući elektrode i napajanje baterije u jednu jedinicu koja se može neprimetno nositi na leđima, ruci, nozi ili negde drugde tokom rada ili drugih svakodnevnih aktivnosti. Za podešavanje nivoa stimulacije koristi se ručni kontroler.Kada se savetuje?

Elektroterapija se obično koristi u kombinaciji sa drugim tretmanima, a ne sama. Za ljude koji se podvrgavaju fizikalnoj terapiji, elektroterapija može dovoljno ublažiti bol da pojedinac aktivnije učestvuje u ciljanim vežbama. Elektroterapija je među opcijama za ublažavanje bolova koje privlače pažnju pošto su potencijalni rizici i neželjeni efekti opioidnih (narkotičnih) lekova postali očigledniji.


Neželjeni efekti?

Najčešći neželjeni efekat elektroterapije je iritacija kože ili osip, uzrokovan lepkom u elektrodama ili trakom koja drži elektrode na mestu. Prekomerna upotreba elektroterapije može izazvati osećaj peckanja na koži. Uputstva o trajanju terapije treba pažljivo pratiti kako biste izbegli problem.

Električnu stimulaciju ne treba primenjivati na malignim tumorima ili područjima sa oštećenom kožom ili infekcijom. Modrice, krvarenje ili infekcije su mogući sa vrstama elektroterapije koja prodire u kožu.

Postavljanje jastučića preko srca ili preko elektroda pejsmejkera može izazvati srčanu aritmiju, a stavljanje na stomak trudnice može izazvati oštećenje fetusa. U stvari, ljudima sa pejsmejkerima i trudnicama se generalno savetuje da u potpunosti izbegavaju elektroterapiju.


Šta se sve može lečiti elektroterapijom?

Elektroterapija se koristi za ublažavanje različitih vrsta bolova. U našoj praksi izdvojilo se nekoliko oblasti kada se uključuje elektroteraspija, obično u kombinaciji sa fizikalnom terapijom.

Elektroterapija može biti korisna u ublažavanju mišićnih bolova, uključujući grčeve, napetost mišića i mišićne nelagode nakon intenzivnog fizičkog napora. Električne struje pomažu opuštanju mišića, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju upalu, što rezultira olakšanjem bolova.

Osobe koje pate od artritisa, osteoartritisa ili drugih stanja koje uzrokuju bol u zglobovima imaju velike koristi od elektroterapije. Električne struje deluju analgetski, smanjujući bol i upalu u zglobovima i poboljšavaju pokretljivost.
Elektroterapija se uspešno primenjuje i kod neuralgičnih bolova, poput neuralgije trigeminusa ili bolova uzrokovanih oštećenjem živaca. Električne struje mogu delovati kao blokatori boli i smanjiti intenzitet neuralgičnih napada.

Nakon operacije, elektroterapija se često koristi za ublažavanje postoperativnih bolova i ubrzanje procesa oporavka. Električne struje pomažu u smanjenju edema, podstiču cirkulaciju i podstiču zarastaje tkiva, što dovodi do smanjenja boli.
Elektroterapija se često primenjuje u rehabilitaciji sportskih povreda, poput uganuća, istegnuća mišića ili ligamentnih povreda. Električne struje pomažu u smanjenju bola, ubrzavaju proces ozdravljenja, poboljšavaju protok krvi i podstiču regeneraciju tkiva.

Primena elektroterapije i odabir odgovarajućeg protokola tretmana individualno se prilagođava svakom pacijentu. Fizioterapeut će proceniti vrstu i uzrok boli , pa samim tim i odabrati odgovarajuće postavke i tehnike elektroterapije za najbolje rezultate.


Najbolji stručnjaci rukovode elektroterapijom

U poliklinici Gracija Medika, elektroterapijom upravljaju eminentni stručnjaci sa vrhunskim rezultatima u lečenju. Važno je da stručnjaci upravljaju elektroterapijom iz nekoliko razloga:

1. Sigurnost pacijenta
Elektroterapija primenjuje električne struje na telo, stoga je izuzetno važno da se sprovodi sigurno i odgovorno. Stručnjaci poput fizioterapeuta ili drugih medicinskih profesionalaca edukovani su o sigurnoj primeni elektroterapije, znajući kako pravilno koristiti uređaje, kako da postavie parametre tretmana i da pratie pacijenta tokom terapije. To smanjuje rizik od neželjenih nuspojava ili povreda pacijenta.

2. Individualni pristup
Svaki pacijent ima svoje specifične potrebe i uslove, a stručnjaci su obučeni za procenu tih potreba i prilagošavanje elektroterapije prema njima. Oni mogu izabrati odgovarajuće postavke, frekvencije i intenzitet struje kako bi pružili optimalan terapijski učinak za svakog pacijenta. U našoj poliklinici, svaki pacijent je detaljno sagledan i terapija koja se propisuje je ineividualno prilagođena njegovom stanju.

3. Precizna dijagnostika
Naši stručnjaci pružaju preciznu dijagnostiku kako bi odredili prikladnost elektroterapije za određeni problem ili stanje. Oni mogu da identifikuju osnovne uzroke bolesti ili da utvrde da li je elektroterapija prikladna kao deo celokupnog plana lečenja.

4. Praćenje napretka
Stručnjaci su obučeni za praćenje napretka pacijenta tokom elektroterapije. Oni prate simptome, promene u funkcionalnosti i druge pokazatelje kako bi procenili efikasnost terapije. Ako je potrebno, mogu prilagoditi protokol tretmana kako bi osigurali najbolje rezultate.

5. Edukacija pacijenata

Naši doktori su tu da edukuju pacijente o elektroterapiji, objasne im postupak i očekivane rezultate. Takođe će pružiti smernice i savete o sigurnom korišćenju elektroterapije kod kuće, ako je primenjivo.

Stručnjaci Poliklinike Gracija Medika obezbeđuju pacijentima sigurnost, prilagođenost i efikasnost elektroterapije. Oni takođe omogućavaju pacijentima da dobiju maksimalnu korist od ove terapije.

Elektroterapija

Elektroterapija se koristi u mnogim oblastima medicine, ali najsiru primenu ima u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji.

Predstavlja korišćenje brojnih modaliteta električne struje koji se dobijaju pomoću modernih elektronskih uređaja u terapijske svrhe. U okviru elektroterapije koriste se i različiti oblici energije (svetlosna, toplotna, magnetna). Elekrtroterapija izaziva dilataciju (širenje) krvnih sudova i pojačava cirkulaciju krvi i limfe, pri čemu se povećava trofika tkiva i pospešuje resorpcija edema i smanjenje otoka. Na taj način smanjuje se zapaljenski proces i pomaže da se odstrane faktori koji dovode do bola. Elektroterapija na bol deluje analgeticki što znači da veoma dobro smanjuje bolnost, draženjem receptora u koži, kao i poboljšanjem cirkulacije krvi i limfe. Pospešuje regeneraciju perifernih živaca i osteogenezu (zarastenje) kod preloma kostiju.


Najćešće se koristi u lečenju:

- sportskih povreda - uganuća i povrede zglobova (luksacije, subluksacije, distorzije)
- povrede ligamenata, meniskusa kolena
- povrede mišića (nagnječenja, istegnuća, rupture..)
- traumatoloskih i ortopedskih stanja (prelomi, stanja posle operativnih zahvata)
- bolnog ramena i lakta
- artroza i artritisa
- problema sa nervima (oštećenja i povrede perifernih nerava, polineuropatije)
- bolova nastalih zbog degenerativnih bolesti:
- cervikalni sindrom (bolovi u vratu i rameno - lopatičnom delu)
- cervikobrahialgija (bolovi u vratu koji se šire u ruke)
- lumbalni sindrom (bolovi u lumbo - sakralnoj regiji, krstobolja)

Najveći efekat postižemo u kombinaciji sa ostalim oblicima fizikalneterapije, a na prvom mestu sa terapijom laserom, krioterapijom i magnetoterapijom i ultrazvukom.


Tretman izgleda tako što fizioterapeut postavlja terapijske elktrode na bolna i povređena mesta. U zavisnosti od veličine bolne regije postavlja se uglavnom od dve do četiri elektrode. Zatim se uključuje elektro aparat i podešava odgovarajuća i tačna terapijska frekvencija i amplituda. Pacijent oseća prijatne senzacije i mravinjanje, dakle nije bolna, a nikako neprijatnost i bol. Već posle samo nekoliko tretmana dolazi do poboljšanja, smanjenja bola i otoka.


Među najčešćim tipovima elektroterapije su stimulacije nerava, čime se umanjuje bol, a može se lečiti i hroničan bol, najčešće u predelu leđa i ramena, kao i artritis. Terapija interferentnim strujama koristi više elektroda, kako bi se stvorilo preklapanje signala, a koristi se za umanjenje bola, stimulaciju mišića i poboljšanje cirkulacije. Stimulacija mišića električnom strujom je jedna od najuspešnijih terapija za atrofije. Dok druge elektroterapije uglavnom deluju na nerve, u ovom slučaju struja direktno utiče na mišiće i stvara kontrakcije. Terapija se kombinuje sa pokretima. Elektroterapija se može koristiti i kao pomoć cirkulaciji lekova koji se unose potkožno. Primenom elektroteraoije poboljšava se cirkulacija, poboljšava metabolizam, smanjuju se bolovi i otoci, umanjuju zapaljenski procesi, ubrzava se zarastanje naprsnuća i preloma, poboljšava elastičnost tkiva.


U našoj poliklinici svakom pacijentu pristupamo posebno i posle obavljenog pregleda i postavljene dijagnoze određuje se terapija (ili kombinacija terapija) koja ce dovesti do najboljeg rezultata. Broj tretmana je različit i zavisi od težine tegoba.. Poboljšanje nastaje već posle nekoliko obavljenih terapija.

Elektroterapija je jedna od najčešćih metoda lečenja u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji.
Sastoji se u primeni električne energije (struje) putem aparata. Izbor struja zavisi od njihovog delovanja i rezultata koji treba postići. Elektroterapijom se može smanjiti bol (analgetsko dejstvo), smanjiti ukočenost, otok i spazam mišića, izazivaju se kontrakcije mišića u slučajevima kada to voljno nije moguće, povećava se prokrvljenost tkiva, dolazi do širenja (dilatacije) krvnih sudova, ubrzava se obnavljanje (regeneracija) perifernih nerava i zarastanje kostiju kod preloma.


U kojim slučajevima se primenjuje?

Najveća primena i odlični rezultati elektroterapijom se postižu kada su u pitanju:
- bolovi u vratnom i lumbalnom delu kičme.
- bol u ramenima i laktu.
- povrede mišića i ligamenata.
- sportske povrede.
- izvrtanja i uganuća zglobova.
- artritis i artroze.

Elektroterapija Beograd


Kako se sprovodi?

Na povređenu i bolnu regiju postavljaju se terapijske elektrode, čiji broj zavisi od veličine mesta koje treba tretirati. Na elekto aparatu se podešava frekvencija i amplituda na osnovu postavljene dijagnoze.
Tokom terapije pacijent ima osećaj prijatnosti i blagog mravinjanja, bez bolova.

Elektroterapija Privatno Beograd


Da li se elektroterapija može primenjivati i sa nekim drugim metodama?

Posle obavljenog kliničkog pregleda, lekar određuje optimalnu terapiju za svakog pacijenta posebno.
Najbolji rezultati se postižu kombinovanjem elektroterapije sa drugim metodama, kao što su: magnetoterapija, laser, ultrazvučna terapija.

BROJ TERAPIJA ODREĐUJE FIZIJATAR ZA SVAKOG PACIJENTA POSEBNO NA OSNOVU KLINIČKOG PREGLEDA I POSTAVLJENE DIJAGNOZE.Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Popusti
Pozovite