Gracia Medika

Kinezi Trake Taping Gracia


Kinezi trake - kinezi taping
Kinezi taping se koristi u sklopu fizikalne terapije kao značajna tehnika koja podrazumeva primenu elastičnih traka u cilju eliminisanja tegoba kod različitih stanja. Kompatibilna je sa ostalim metodama fizikalne terapije i često se propisuje kao podrška između tretmana.


U kojim stanjima se najviše preporučuju?

- problemi vezani za mišiće (eliminisanje bola, grčeva, zamora, bolja kontrakcija oslabljenih mišića, smanjuje mogućnost daljih oštećenja mišića).
- kod poremećaja cirkulacije.
- kod prisutnih upala (inflamacija).
- problemi vezani za zglobove ( koriguje nepravilne položaje, povećanje obima pokreta).

Trake Kinezi Taping Beograd


Kako se trake postavljaju na telo?

Kinezi Trake Taping Beograd - U zavisnosti od tegoba (akutna ili hronična stanja, prisustvo bola, regija na telu koju treba tretirati, da li se radi o mišićima, zglobovima....)
Postoje utvrđeni principi postavljanja-najčešće u obliku slova „x“, „y“ ili „i“, što određuje fizioterapeut.
Šta je potrebno da znate u vezi sa primenom kinezi tapinga:
- ne mešati ovu metodu sa postavljanjem elastičnog zavoja koji ograničava pokrete.
- kinezi trakama se ne vrši imobilizacija.
- nema rizika za nastanak alergijskih reakcija-ne sadrži farmakološke supstance.
- lepak kojim se traka lepi za telo je hipoalergijski.
- ne ometa se disanje kože, eliminacija znoja i razmena materija.
- posle aplikacije može da stoji 3-10 dana i onda se, ukoliko ima potrebe stavlja nova traka.
- vodena sredina ne smeta postavljenim trakama, tako da je moguće kupanje i tuširanje.
(ovo je veoma važno sportistima, posebno vaterpolistima).
- zbog specifičnih osobina i dejstva koje imaju ne preporučuje se pacijentima da  sami postavljaju trake, već da to prepuste stručnjacima.

Postoje trake različitih dužina, širina i boja.

Kinezi Trake Taping Beograd


Kinezitejping

Kinezitejping ili Neuromuscular Taping, kako god da je nazivamo, ova terapija se izvodi specijalno dizajniranim trakama koje su vodootporne i hipoalergijske, a lepe se direktno na kožu.
Na taj način se smanjuje tenzija u mišićima, poboljšava venska i limfna cirkulacija.

Ova metoda bazira se na prirodnim sposobnostima ozdravljenja tele koje su stimulisane aktivnošću neuro-mišićnog i neuro-senzitivnog sistema. Metod proizilazi iz kineziologije i reč je o korektivnoj mehaničkoj i/ili senzitivnoj tehnici koja pospesuje vensku i limfnu cirkulaciju tretiranog dela.

Kinezitejping terapija je novi pristup u post-traumatskom lečenju mišića, nerava i organa, u fizikalnoj terapiji ili se jednostavno može koristiti kako bi se poboljšao sportski učinak.

Tretiranje mišića elastičnom trakom koja dozvoljava potpunu pokretljivost mišića i zglobova, aktiviraju se mehanizmi odbrane i povećava se spsobnost izlečenja mišića, nerava i organa.

Tehnika lepljenja kinezio traka zavisi od vrste problema, povrede ili oboljenja, a trake se postavljaju u skladu sa anatomijom mišića i opsegom pokreta koji obavlja određeni deo tela.

Kinezi Trake Taping Beograd - Trake se lepe u cilju rasterećenja mišića određenog dela tela ili u cilju pdsticanja funkcije mišića. Kinezio traka omogućava obavljanje svih pokreta u određenom zglobu i ne blokira, odnosno ne imobiliše deo tela na kojem se nalazi.

Ciljevi koji se postižu različitim načinima upotrebe kinezio traka su: podrska mišićima, poboljšanje kontrakcije oslabljenih mišića, smanjenje zamora mišića, smanjenje prekomerenog istezanja i kontrakcije mišića, smanjenje grčeva i mogućih lezija mišića, povećanje obima pokreta, otklanjanje bola, otklanjanje otoka, poboljšanje cirkulacije krvi i limfe, otklanjanje zastoja cirkulacije krvi i limfe, smanjenje upale-korigovanje problema zglobova.

Pre upotrebe kinezio tejpinga nije potrebna nikakva priprema. Traka se lepi direktno na kožu koja treba biti čista a mesto na koje se lepi, poželjno je osloboditi od dlaka. Kinezi trake su vododotporne, pa pacijent nema problem sa kupanjem.

Postoje tri načina postavljanja taka i to u formama:

- slova „I“
- slova „Y“ ili
 -slova „X“

Odmah po lepljenju traka možete se vratiti uobičajenim aktivnostima.
Kinezitejping efekat traje 3-5 dana od postavljanja trake.
Mere opreza su: malignitet, infekcije kože, celulit i otvorene rane.

Kinezi Trake

Kinezi Trake Beograd

Kinezi Trake za Nogu

Kinezi Trake za Koleno

Kinezi Taping

Kinezi Taping Beograd

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Fizijatrija Akcija Popusti
Pozovite