Upala jajnika Info
Upala jajnika, takođe poznata kao ooforitis, je stanje koje se javlja kada jedan ili oba jajnika postanu otečeni i upaljeni. Proces upale jajnika može biti uzrokovan raznim faktorima, uključujući infekciju, autoimune poremećaje i hormonski disbalans. Ako se ne leči, ovo upalno stanje može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su neplodnost i hronični bol u karlici. U ovom tekstu ćemo bliže objasniti ulogu i značaj jajnika, a zatim pažnju posvetiti uzrocima, simptomima i opcijama lečenja upalnog stanja jajnika.

Zašto su jajnici važni, koja je uloga jajnika?

Jajnici su par ženskih reproduktivnih organa koji se nalazi u karličnom delu. Oni su važni jer proizvode i oslobađaju hormone i jajne ćelije koje su neophodne za reprodukciju.

Primarna uloga jajnika je proizvodnja i oslobađanje ženskih polnih hormona, uključujući estrogen i progesteron, koji regulišu menstrualni ciklus i doprinose razvoju ženskih sekundarnih polnih karakteristika. Ovi hormoni takođe igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, kardiovaskularnog zdravlja i opšteg blagostanja.

Jajnici takođe proizvode i oslobađaju jajne ćelije tokom svakog menstrualnog ciklusa, koje mogu biti oplođene i na taj način dolazi do trudnoće. Sam proces oslobađanja jajne ćelije iz jajnika naziva se ovulacija.
Imajući u vidu navedene funkcije jajnika, može se reći da oni imaju vitalnu ulogu u ženskom reproduktivnom sistemu i opštem zdravlju.

Uzroci zapaljenja jajnika

Upala jajnika može biti uzrokovana raznim faktorima, uključujući bakterijske ili, retko, virusne infekcije. U nekim slučajevima, zapaljenje jajnika može nastati kao posledica autoimunog poremećaja, gde imuni sistem tela napada jajnike, što dovodi do upale. Hormonski disbalans, poput onih uzrokovanih sindromom policističnih jajnika, takođe može dovesti do upalnog stanja jajnika.

Imajući u vidu da su najčešći uzročnici upale jajnika bakterije koje se mogu preneti seksualnim putem, tako je njihovo dejstvo usmereno najpre na vaginalni sluznicu, a zatim se odatle bakterije šire do jajnika zbog čega nastaje upala.
Hlamidija (lat. Chlamydia trachomatis) je bakterija koja je ujedno i najčešći uzročnik upale jajnika. Ova bakterija često ne iskazuje vidljive simptome upale, ali upravo iz tog razloga se preporučuju preventivni pregledi kolposkopije i Papa testa kako bi se sprečila pojava hronične upale i negativan uticaj na reproduktivne organe. Međutim, upala jajnika se može javiti i kao trihomonijaza (lat. Trichomonas vaginalis) gde uzročnik upale ne mora biti striktno bakterija preneta seksualnim putem, već se bakterija može dobiti i usled nehigijenskih uslova, korišćenja nečistih bazena i/ili sanitarnih čvorova. Upalu jajnika izazvanu ovom bakterijom možete prepoznati po žućkastom ili beličastom sekretu neprijatnog mirisa, a potvrdom brisa, ovaj sekret pripada grupi koja zahteva antibiotsko lečenje.

Simptomi upale jajnika - kako prepoznati upalno stanje

Simptomi upale jajnika mogu varirati u zavisnosti od uzroka i težine upale. Uobičajeni simptomi uključuju bol ili nelagodnost u karlici, groznicu, mučninu, povraćanje, nepravilan menstrualni ciklus i bolan odnos. Žene kod kojih se zapaljenje javlja u kombinaciji sa upalom mokraćne bešike mogu osetiti bol tokom mokrenja ili pokreta creva.

Dakle, simptomi upale jajnika su:
- Bol u donjem delu stomaka;
- Intenzivne, obilne i menstruacije koje prati jak bol;
- Krvarenje između ciklusa ili nakon odnosa;
- Pojačan vaginalni sekret neprijatnog mirisa;
- Bol prilikom seksualnog odnosa.

Lečenje upale jajnika

Upala jajnika je stanje koje može imati ozbiljne posledice ako se ne leči. Opcije lečenja mogu se razlikovati u zavisnosti od težine stanja i mogu uključivati lekove ili, u krajnjoj liniji, operaciju. Kada je reč o lekovima, često se propisuju nesteroidni antiinflamatorni lekovi koji imaju za cilj da eliminišu bol i smanje upalu.

Ukoliko se ne leči na vreme, najveće i najozbiljnije posledice se mogu uočiti na reproduktivnom sistemu žena, a nije redak slučaj da je u nekim situacijama neophodna operacija kako bi se uklonilo oštećeno ili inficirano tkivo iz jajnika. Ovo se obično radi samo u teškim slučajevima kada drugi tretmani nisu bili efikasni.

Prevencija je pola zdravlja – kako sprečiti upalu jajnika?

Važnost održavanja zdravog načina života ne može se zanemariti, posebno kada je u pitanju prevencija upale jajnika. Upala jajnika može izazvati jak bol i nelagodnost, zbog čega je neophodno preduzeti preventivne mere. Promene u načinu života, kao što je ishrana i izbegavanje štetnih navika, su najznačajnije u tom pogledu. Zdrava ishrana bogata antioksidansima može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, za koji se zna da značajno doprinosi upali.

Takođe je važno izbegavati konzumiranje hrane sa visokim sadržajem šećera ili prerađenih sastojaka jer mogu izazvati upale, ne samo jajnika, već i celog tela. Još jedna navika koju treba izbegavati je pušenje. Istraživanja pokazuju da pušenje povećava nivoe oksidativnog stresa dok istovremeno oštećuje obloge krvnih sudova i smanjuje protok krvi. Ova kombinacija faktora čini žene pušače ranjivijom kategorijom od žena nepušača kada je u pitanju razvoj upale jajnika.

Ako sumnjate da imate upalu jajnika, potražite savet lekara na vreme

Ginekološki pregledi - Upalno stanje koje zahvata područje jajnika može dovesti i do dugotrajnih komplikacija, te, ako imate simptome upale jajnika, važno je da potražite medicinsku pomoć što je pre moguće kako biste utvrdili osnovni uzrok i dobili odgovarajući tretman. Uz brz i efikasan tretman koji pruža Poliklinika Gracia Medika, u vrlo kratkom roku ćete se rešiti upale jajnika i nastaviti sa normalnim aktivnostima svakodnevnog života.
Pozovite