Miomi na materici vrste

Miomi na materici predstavljaju nekancerogene izrasline koje se razvijaju u mišićnom zidu materice. Ove izrasline mogu varirati po veličini i broju, od malih i neprimetnih do velikih koje mogu da izazovu popriličnu nelagodnost.

Ginekologija - Obično su benigni i ne povećavaju rizik od raka materice. Međutim, neke žene sa miomima na materici mogu imati simptome koji utiču na njihov kvalitet života. Iako tačan uzrok pojave mioma na materici nije poznat, postoji utemeljeno mišljenje da je njihova pojava povezana sa hormonima. Kako se žensko telo razvija, a samim tim i njihov reproduktivni sistem, miomi imaju tendenciju rasta kada su nivoi estrogena i progesterona visoki, odnosno smanjenja nakon menopauze kada se nivoi ovih hormona smanjuju.


Ko može dobiti miome na materici?


Miomi na materici su česta pojava koja pogađa čak i do 70% žena tokom života. Ipak, postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na njihovu pojavu, a to su:


- Žene sa genetskom preispozicijom – Genetski faktori impliciraju da ako je Vaša majka ili sestra imala miome tokom života, veće su šanse da ćete ih i Vi u nekom periodu života dobiti.
- Žene koje su dobile ciklus u ranom starosnom dobu – Početak menstruacije u ranom starosnom dobu sa sobom nosi i veći rizik od pojave mioma.
- Žene koje su gojazne, nezdravo se hrane i konzumiraju alkohol imaju veću tendenciju da utiču na pojavu mioma na materici kod žena.
- Žene koje ne unose dovoljno vitamina D. Nedostatak vitamina D je povezan sa rastom mioma na materici, a potrebno ga je unositi kroz suplemente ili hranu (meso, mleko, jaja, sir, jogurt).


Koji su simptomi mioma na materici?

I dok će neke žene sasvim normalno živeti sa miomima na materici i neće imati nikakve simptome, druge žene mogu imati jedan ili kombinaciju više simptoma kao što su:


- Obilne i bolne menstruacije;
- Bol i pritisak u stomaku, karlici i/ili leđima;
- Bolni seksualni odnosi;
- Učestalo mokrenje.

Nije redak slučaj da miomi izazovu komplikacije i ozbiljnija stanja. Tako, na primer, veliki miomi koji se jave na zidu materice mogu izazvati neplodnost sprečavanjem implantacije oplođene jajne ćelije u matericu ili blokiranje jajovoda (u veoma retkim slučajevima).


Kako se leče miomi na materici?

Lečenje mioma na materici zavisi od težine simptoma, veličine i lokacije mioma, starosti žene i njene želje da ima decu. Imajući to u vidu, postupak lečenja mioma na materici može podrazumevati:


- Praćenje stanja: Ako su miomi u materičnom delu mali i ne izazivaju nikakve simptome, može se preporučiti praćenje rasta mioma tokom vremena.
- Primenu lekova: Lekovi se mogu koristiti za ublažavanje simptoma kao što su teška i obilna krvarenja ili bol. To može uključivati nesteroidne antiinflamatorne lekove ili kontraceptivne pilule.
- Miomektomija: Ovo je hirurška procedura koja se primenjuje sa ciljem uklanjanja mioma na materici pri čemu materica ostaje netaknuta. Miomektomija se može izvesti tradicionalnom otvorenom operacijom, laparoskopskom operacijom ili histeroskopijom.
- Embolizacija uteralnih arterija: Ovo je minimalno invazivna procedura koja uključuje blokiranje dovoda krvi do mioma čime se utiče na njihovo eliminisanje.
- Histerektomija: U teškim slučajevima, histerektomija može biti neophodna za uklanjanje mioma, ali i materice.


Trudnoća i miomi na materici – lečenje mioma na materici u trudnoći

Lečenje mioma na materici je važno, a posebno u trudnoći jer prisustvo mioma tokom trudnoće može izazvati komplikacije. U zavisnosti od veličine, broja i lokacije mioma, oni mogu uticati na rast i pozicioniranje fetusa, kao i na sposobnost materice da se kontrahuje i da se kasnije realizuje porođaj.

Nije redak slučaj da miomi mogu izazvati prerane kontrakcije, što može dovesti do prevremenog porođaja. Ipak, ako su veliki, oni takođe mogu napraviti opstrukciju porođajnog kanala zbog čega se, u tom slučaju, preporučuje porođaj carskim rezom.
Lečenje mioma na materici tokom trudnoće zavisi od nekoliko faktora, uključujući veličinu i lokaciju, težinu simptoma i trimestar trudnoće. U većini slučajeva, miomi ne zahtevaju lečenje tokom trudnoće, a žene mogu imati bezbednu i zdravu trudnoću. Zato se tokom trudnoće preporučuju redovni ginekološki pregledi i praćenje stanja mioma, a ukoliko je to potrebno mogu se primenjivati i određene terapije lekovima koje neće ugroziti zdravlje bebe.


Prevencija mioma na materici

Iako se sa miomima na materici susretne 20% do 80% žena do pedesete godine života, postoji način na koji je moguće preventivno delovati na njihovu pojavu. Neki od tih načina su:


- Održavanje telesne težine. Gojaznost je povezana sa povećanim rizikom od razvoja mioma na materici. Žene koje imaju prekomernu težinu ili su gojazne imaju veću verovatnoću da razviju miome, koji su kod gojaznih žena veći i brojniji.
- Zdrava ishrana. Ishrana bogata voćem, povrćem i žitaricama povezana je sa manjim rizikom od razvoja mioma na materici. S druge strane, konzumiranje velikih količina crvenog mesa i prerađene hrane povezano je sa većim rizikom od razvoja mioma.
- Smanjenje stresa. Hronični stres je povezan sa povećanim rizikom od razvoja mioma na materici. Stres može dovesti do pojave hormonskog disbalansa što može doprineti rastu mioma.

Svakako, jedan od najefikasnijih načina prevencije pojave mioma na materici i drugih promena i bolesti jeste redovni ginekološki pregled. Redovni ginekološki pregled može pomoći da se otkrije rano prisustvo mioma ali i drugih promena koji se tiču reproduktivnog sistema i zdravlja žene.

Pozovite