Sindrom policističnih jajnika uzroci
Sindrom policističnih jajnika je stanje koje pogađa oko 10% žena u reproduktivnom dobu. Posmatrajući ovaj sindrom kao skup promena koji nastaje usled endokrinog poremećaja, a koji se najčešće javlja kod žena u reproduktivnom dobu, ovo stanje može biti praćeno raznim znacima i simptomima. To je složeno stanje koje može biti praćeno nepravilnim menstrualnim ciklusima, visokim nivoom androgenih hormona i višestrukim cistama na jajnicima.

Stanje praćeno sindromom policističnih jajnika može imati značajan uticaj na reproduktivno i opšte zdravlje žene i vodeći je uzrok ženske neplodnosti kod žena. Stanje je takođe povezano sa povećanim rizikom od drugih zdravstvenih komplikacija, kao što su dijabetes, bolesti srca, rak endometrijuma i sl. Iz tog razloga, rana dijagnoza i lečenje su važni za upravljanje simptomima i smanjenje rizika od dugoročnih zdravstvenih komplikacija povezanih sa sindromom policističnih jajnika.

Sindrom policističnih jajnika – uzroci i simptomi

Tačan uzrok sindroma policističnih jajnika nije u potpunosti naučno definisan, ali postoji usaglašenost struke da predstavlja rezultat kombinacije genetskih i faktora životne sredine. Istraživanja su pokazala da žene koje imaju problem sa policističnim jajnicima, imaju veći nivo androgenih hormona, što može ometati ovulaciju i dovesti do razvoja cista na jajnicima.
Jedan od uzroka koji mogu dovesti do pojave policističnih jajnika jeste insulinska rezistencija. Usled povećanja nivoa insulina u krvi, jajnici proizvode više androgenih hormona, što dovodi do simptoma povezanih sa pojavom ovog sindroma.

Kada je reč o simptomima, simptomi sindroma policističnih jajnika se mogu ispoljiti kroz:
- Neredovne menstruacije što znači da jajnici ne mogu da ovuliraju redovno.
- Višak androgena, odnosno višak tzv. muških hormona što može dovesti do povećane maljavosti na licu ili telu;
- Promene u telesnoj težini koje su vezane na otežan gubitak telesne težine ili gojaznost.

Kako se dijagnostikuje sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika se obično dijagnostikuje kombinacijom fizičkih pregleda, testova krvi i ultrazvučnog pregleda jajnika. Pre samog pregleda, lekar Poliklinike Gracia Medika će Vas pitati pitanja koja se tiču istorije Vašeg menstrualnog ciklusa, simptoma koje osećate i specifičnosti koje se tiču porodične istorije bolesti.

Treba napomenuti da ne postoji jedan jedinstveni test za definitivnu dijagnozu ovog stanja, a dijagnoza se obično zasniva na prisustvu kombinacije znakova i simptoma. Ipak, neki od dijagnostičkih kriterijuma podrazumevaju ultrazvučni pregled kojim se potvrđuje prisustvo većeg broja cista na jajnicima, kao i povezivanje rezultata takvog pregleda sa laboratorijskim testovima (provera nivoa hormona, nivoa šećera i nivoa holesterola) gde se vidi visok nivo androgenih hormona, kao i isključivanje drugih stanja koja imaju slične simptome (npr. poremećaj u radu štitne žlezde, poremećaj rada nadbubrežne žlezde i sl.).

Lečenje sindroma policističnih jajnika

Postoje različite opcije lečenja koje su dostupne za žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika. Način lečenja zavisi od težine simptoma i individualnih zdravstvenih specifičnosti Neke od najčešćih opcija lečenja uključuju:

- Promene životnog stila: Zdrava ishrana i redovno vežbanje mogu pomoći u upravljanju simptomima koje se odnose na prisustvo ovog sindroma i poboljšanja opšteg zdravlja.
- Regulacija telesne težine: Istraživanja pokazuju da 5% do 10% gubitka telesne težine može uticati na obnovu proizvodnje hormona što može pomoći u regulisanju menstruacije. Isto tako, regulacijom telesne težine doprinosi se poboljšanju plodnosti i smanjenju simptoma sindroma policističnih jajnika kao što su prekomerna maljavost na licu i telu i pojava akni i bubuljica. Istovremeno, redukcijom telesne težine se smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.
- Lekovi: Pilule za kontrolu rađanja (kontraceptivne pilule) ili drugi hormonski lekovi mogu pomoći u regulisanju menstrualnih ciklusa i kontroli simptoma sindroma policističnih jajnika. Posebna pažnja se poklanja kombinaciji lekova ukoliko patite od sindroma policističnih jajnika, a ujedno imate i neki drugi poremećaj zdravstvenog stanja (npr. insulinsku rezistenciju).

Rizici i druge bolesti povezane sa sindromom policističnih jajnika

Ginekologija - Imajući u vidu da je ovaj problem jajnika najčešće povezan sa hormonskim disbalansom a koji se odražava na reproduktivno zdravlje žena, neophodno je pratiti i njegov uticaj na rad čitavog organizma. Karakteristične i specifične odrednice kojima se prepoznaje prisustvo ovog sindroma, mogu dovesti do niza zdravstvenih komplikacija. Neki od dugoročnih zdravstvenih rizika koji mogu nastupiti su:
- Dijabetes: Žene sa sindromom policističnih jajnika imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 zbog insulinske rezistencije, što je uobičajena karakteristika stanja.
- Kardiovaskularne bolesti: Problem sindroma policističnih jajnika je povezan sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, posebno kod žena koje imaju prekomernu težinu ili gojaznost.
- Rak endometrijuma: Žene sa sindromom policističnih jajnika imaju veći rizik od razvoja raka endometrijuma, unutrašnje sluznice materice.
- Neplodnost: Ovaj problem je vodeći uzrok ženske neplodnosti, a ženama koje pate od ovog sindroma će možda trebati više vremena, ili posebni tretmani, kako bi ostale u drugom stanju.

Ipak, treba napomenuti da neće sve žene sa sindromom policističnih jajnika razviti ove zdravstvene komplikacije. Simptomi se razlikuju od žene do žene, kao i težina stanja, a redovni pregledi i praćenje zdravlja važni su za upravljanje dugoročnim rizicima povezanim sa sindromom policističnih jajnika. Poliklinika Gracia Medika raspolaže vrhunskim timom stručnjaka sa kojim se možete posavetovati i gde možete izvršiti ginekološki pregled kako bi preventivno delovali u cilju očuvanja svog zdravlja.
Pozovite