Gracia Medika

Ultrazvučni Pregled Štitne Žlezde

 

Ultrazvučni pregled štitne žlezde

 Ultrazvučni pregled štitne žlezde


* Dijagnostička procedura kojom se na neinvazivan (bezbolan) način ultrazvučnim aparatom dobija prikaz štitne žlezde i okolnih struktura.
* Ne postoji rizik od oštećenja tkiva, može se raditi i kod trudnica.
* Ne zahteva posebnu pripremu pacijenta pre dolaska kod lekara.
* Pacijent je za vreme pregleda u ležećem položaju.
* Uz pomoć sonde koju lekar prislanja na vrat pacijenta na ekranu se vizuelizuje štitna žlezda.

Ultrazvučni pregled pruža sledeće informacije:

* Izgled, veličina, oblik štitne žlezde.
* prisustvo nodusa (čvorića), njihova analiza, praćenje i potreba za dodatnim pregledima.
* kod sumnje na postojanje nekog oboljenja štitne žlezde, u sklopu postavljanja dijagnoze.

* Lekar na osnovu nalaza procenjuje kada je potrebno uraditi kontrolni pregled i upućuje pacijenta na endokrinološki pregled, laboratorijske analize, scintigrafiju, biopsiju...

 

Šta je štitna žlezda i zašto je važan?

Štitna (štitasta) žlezda, kao što joj i samo ime govori, ima ulogu da štiti organizam (gr. Tyreos - štit) i ona zapravo predstavlja najveću endokrinu žlezdu u organizmu čoveka. Nalazi se u predelu vrata, tačnije ispred grkljana i dušnika i svojim radom omogućava regulisanje metabolizma zahvaljujući tironinu i tiroksinu. Pored toga, štitna žlezda ima ulogu da proizvodi i kalcitonin, hormon koji ima ulogu regulacije kalcijuma u organizmu.

Imajući u vidu značaj i ulogu štitne žlezde, redovna kontrola štitne žlezde je značajna kako bi se dobila prava slika organizma. Zbog toga je ultrazvuk štitne žlezde jedan od načina koji će pokazati u kakvom je stanju Vaš organizam.


Kako ultrazvuk može pomoći u dijagnozi?

Ultrazvuk može pružiti puno dragocenih informacija, kao što su promene na štitnoj žlezdi koje dovode do:
- Otoka štitne žlezde (struma, grudvice, ciste, čvorovi).
- Problema sa gutanjem.
- Promena u radu metabolizma (naglo mršavljenje ili gojenje).
- Sumnje na promene u radu organizma usled genetskih predispozicija za oboljenje štitne žlezde.


Kada je potrebno raditi?

Ultrazvuk štitne žlezde je postupak koji se primenjuje kada postoji sumnja na abnormalnosti u radu štitne žlezde, kao što su:

- Ciste,
- Čvorovi,
- Tumori.


Ultrazvuk štitne žlezde se radi kada su rezultati testa funkcije štitne žlezde abnormalni, ili ukoliko se oseti promena prilikom pregleda vrata. Ultrazvukom štitne žlezde, kao unutrašnjom slikom organizma, može se utvrditi i nedovoljna ili prekomerna aktivnost štitne žlezde. Ipak, ukoliko se prilikom redovne kontrole utvrdi da je nivo hormona normalan, a postoje predispozicije ili sumnje na određenu abnormalnost u radu štitne žlezde, poželjno je uraditi ultrazvučni pregled.


Kako se radi ultrazvuk štitne žlezde?

Ultrazvuk štitne žlezde je bezbolan i traje svega nekoliko minuta, a da nije potrebna prethodna priprema. Ovaj postupak se može izvoditi u sedećem ili ležećem položaju, a obavlja ga stručno lice (specijalista endokrinologije, specijalista radiologije ili lekar opšte prakse).

Ukoliko se ultrazvuk izvodi u ležećem položaju, ispod vrata se postavlja jastuk tako da se omogući zabacivanje glave unazad i da predeo grla u kome se nalazi štitna žlezda bud e slobodan za obavljanje ultrazvuka. Ultrazvuk štitne žlezde se ne razlikuje od ultrazvuka bilo kog drugog dela tela, i započinje utrljavanjem gela na mesto gde se nalazi štitna žlezda što omogućava sondi da klizi po koži. Gel može biti malo hladan kada se nanese, ali kontakt sa kožom ga zagreva. Slike štitne žlezde će biti vidljive na monitoru i ultrazvuk štitne žlezde treba da pruži radiologu jasnu sliku štitne žlezde.

Ultrazvučni Pregled Štitne Žlezde

Obratite pažnju:

- Žene su podložnije poremećajima u radu štitne žlezde.
- Većina poremećaja štitne žlezde ne može se sprečiti.
- Stres i drugi faktori mogu uticati na pojavu poremećaja štitne žlezde.
- Poremećaji štitne žlezde zahtevaju posebnu pažnju pre i tokom trudnoće.

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Ultrazvuka


Za sve informacije:Pozovite