Gracia Medika

Ultrazvučni Pregled Zglobova Metoda

 

Ultrazvučni pregled zglobova - bezbolna metoda


Ultrazvučni pregled zglobova - bezbolna metoda

* Ultrazvučni pregled zglobova je bezbolna dijagnostička metoda kojom se zahvaljujući ultrazvučnim talasima na ekranu prikazuju slike koje omogućavaju analizu zglobova i eventualne promene koje postoje na njima.

* Pregled zglobova podrazumeva ležeći ili sedeći položaj pacijenta u zavisnosti od razloga zbog kojeg se redi.

* Na ispitivanu regiju se postavlja sonda na čijoj površini je gel koji omogućava bolju provodljivost ultrazvučnih talasa i bolji kontakt sonde sa kožom (eliminše vazduh).

* Najčešće se ultrazvuk zglobova primenjuje za pregled lakatnog, ramenog, kolenog, skočnog zgloba. Spada u proceduru koja je važna za postavljanje konačne dijagnoze bolesti u različitim granama medicine, kao što su: reumatologija, ortopedija, traumatologija...

Ultrazvučni pregled zglobova Beograd


UZ zglobova se radi kada postoje:

▫ bol i otok zglobova.
▫ promene na zglobovima i okolnim strukturama.
▫ sumnja na izliv tečnosti u šupljinu zgloba.
▫ sportske i druge povrede.
▫ degenerativni i upalni procesi.

* Pregled traje oko 30 minuta i ne zahteva pripremu pacijenta.
* Kontrolni pregled zakazuje lekar na osnovu nalaza i težine kliničke slike.
* Procedura se može ponavljati bez rizika za oštećenje zglobova i okolnih struktura.

Ultrazvučni pregled zglobova Privatno

Ultrazvuk zglobova

Svi smo svesni da savremeni način života, koji podrazumeva dugotrajno sedenje, manjak fizičke aktivnosti, nezdravu ishranu i stres, može biti uzrok svih problema, pa i problema sa zglobovima. Ovaj sedelački način života, kome je nažalost sve više ljudi sklono, dovodi do povećanja telesne mase i stvaranja viška masnog tkiva, što opterećuje zglobove i izaziva bol i nelagodu. Osim toga, nedostatak fizičke aktivnosti može dovesti do slabljenja mišića oko zglobova, što takođe može izazvati probleme.

Dodatno, zdrava ishrana sa visokim unosom šećera i masti može dovesti do razvoja zapaljenskih stanja u telu, što može uticati na zdravlje zglobova. Stres takođe može uticati na zdravlje zglobova, jer može izazvati napetost mišića, što dovodi do povećanja pritiska na zglobove.

Tu je takođe i dugotrajno korišćenje tehnologije, poput mobilnih telefona, tableta i računara, što može dovesti do lošeg držanja tela i opterećenja zglobova vrata, ramena i ruku.

Kako bi se smanjili problemi sa zglobovima u savremenom načinu života, važno je usvojiti zdrave životne navike, uključujući redovnu fizičku aktivnost, zdravu ishranu i smanjenje stresa. Redovno vežbanje, poput trčanja, plivanja ili joge, može pomoći u jačanju mišića oko zglobova i smanjenju pritiska na njih. Zdrava ishrana koja uključuje namirnice poput voća, povrća, integralnih žitarica i proteina takođe može pomoći u smanjenju zapaljenskih stanja u telu. Smanjenje vremena provedenog na tehnologiji i poboljšanje držanja tela takođe mogu smanjiti pritisak na zglobove.

Ultrazvuk zglobova u poliklinici gracija medika

Ukoliko se pojave bolovi ili nelagoda u zglobovima, važno je potražiti medicinsku pomoć. Lekar može preporučiti terapiju za smanjenje bolova, vežbe za jačanje mišića ili druge tretmane koji mogu pomoći u poboljšanju zdravlja zglobova.
Zglobovi predstavljaju spoj dve ili više kostiju tako da pružaju fleksibilnost celokupnom koštanom sistemu. Na taj način omogućena je pokretljivost tela. U ljudskom telu razlikuje se nekoliko različitih vrsta zglobova, i to:

• Sinovijalni zglobovi: čine ih kolena, ručni zglobovi, ramena, laktovi, članci i kukovi. Oni omogućavaju normalnu pokretljivost kostiju i daju fleksibilnost skeletalnom sistemu. Sinovijalna tečnost je vrsta telesne tečnosti koja se nalazi unutar ovih zglobova i služi za olakšavanje kretanja.

• Polu-pokretni zglobovi: omogućavaju samo delimičnu pokretljivost kostiju. Tu spada kičma.

• Nepokretni zglobovi: zglobovi koji se nalaze u kostima lobanje i karlice. Ova vrsta zglobova pruža stabilnost i podršku određenim delovima dela. Čvrsto je povezana sa kostima, a razdvaja ih samo takan sloj vlaknastog vezivnog tkiva. Sinartozni zglobovi nazivaju se i fiksnim zglobovima zato što onemogućavaju pokretljivost kosti.

Zglobovi kao i svi drugi organi ljudskog organizma, vremenom se troše. Bolesti zglobova mogu se podeliti u tri grupe:
• osteoartritis,
• temporomandibularni poremećaj zgloba i
• dislokaciju zglobova.
Osteoartritis najčešće je oboljenje koje se javlja na zlobovima i nastaje kada dođe do oticanja artikulacije između kostiju koja onemogućava njihovu normalnu pokretljivost.
Temporomandibularni poremećaj zglobova je oboljenje koje se javlja na viličnoj kosti, a nastaje kao posledica intenzivnog žvakanja ili povreda vilice.
Dislokacija zgloba nastaje kada se dve ili više kosti odvoji na mestu njihove artikulacije. Dislokacija zgloba najčešće nastaje kao posledica pada ili drugih sličnih povreda.

Kada se radi ultrazvučni pregled zglobova

Ultrazvučna dijagnostika zglobova ima delovanje u različitim granama medicine: reumatologiji, ortopediji i traumatologiji. U zglobovima se nalazi veliki broj nervnih završetaka koji provode percepciju bola. Ultrazvučnim pregledom se uspešno otkriva izvor tog bola. Takođe, primenjuje se za sportske povrede, ali i one koje su nastale na drugačiji način. Ultrazvuk zglobova ima važnu ulogu u otkrivanju upale ili rascepa tetiva, rascepa mišića i oštećenja ligamenata. Rano otkrivanje promena na zglobovima omogućava blagovremeno postavljanje dijagnoze za reumatoidni artritis ili neke druge degenerativne bolesti.

Ultrazvuk zglobova treba uraditi ako se primete sledeći simptomi:

• bol i otok zglobova.
• promene na zglobovima i okolnim strukturama.
• sumnja na izliv tečnosti u šupljinu zgloba.
• sportske i druge povrede.
• degenerativni i upalni procesi.

Priprema za ultrazvučni pregled zgloba

Ultrazvuk zglobova u Poliklinici Gracija Medika ne zahteva nikakvu posebnu pripremu. Sve što je potrebno za ultrazvučni pregled zglobova je da deo tela koji treba ispitati oslobodite od garderobe, kako bi ultrazvučna sonda mogla da se postavi na kožu.

Zavisno od dela tela, pregled se izvodi u ležećem ili sedećem položaju. Pregled traje oko 30 minuta. Odmah nakon pregleda možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima. Kontrolni pregled zakazuju naši lekari na osnovu nalaza i težine kliničke slike.

Kako izgleda ultrazvučni pregled zgloba

Ultrazvučni pregled zglobova u Poliklinici Gracija Medika se ne razlikuje od drugih ultrazvučnih pregleda.

Lekar stavlja poseban gel na površinu ultrazvučne sonde. Sonda je mali plastični uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase i postavlja se na zglob pacijenta. Gel ima ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde. Ne postoji nikakva opasnost od zračenja što znači da ultrazvuk zglobova možete ponoviti više puta, bez ograničenja u vremenskom razmaku između pregleda.

Ograničenja ne postoje ni u pogledu godina starosti. Zbog izuzetne preciznosti ultrazvuk zglobova se primenjuje za druge procedure, poput punkcije cisti, aspiracije tečnosti iz zgloba, uzimanje uzoraka tkiva za patološko ispitivanje… Color doppler opcija pruža uvid u prokrvljenosti tkiva tako da je moguće odrediti da li je reč o zapaljenjskim ili nezapaljenjskim promenama, kao i razgraničiti beningne od malignih tumora.

Ultrazvuk zglobova u poliklinici gracija medika kod starijih osoba

Ultrazvuk zglobova može biti koristan dijagnostički alat za starije osobe koje pate od bolova u zglobovima ili drugih problema sa zglobovima. Ultrazvuk može pomoći u identifikaciji prisutnosti upale, prisustva tečnosti ili oštećenja u zglobovima.
Ultrazvuk je siguran, bezbolan i neinvazivan postupak koji koristi zvuk visoke frekvencije za proizvodnju slika unutar tela i zbog toga se preporučuje i starijim osobama.

Međutim, važno je napomenuti da ultrazvuk sam po sebi nije dovoljan za dijagnosticiranje stanja zglobova. Za to je potreban sveobuhvatan pregled pacijenta, uključujući i pregled medicinske istorije, kao i fizički pregled. Ultrazvuk zglobova može biti korisna dopuna drugim dijagnostičkim postupcima kao što su rendgenski snimci ili magnetska rezonanca.

Odluka o korišćenju ultrazvuka zglobova kod osoba treba biti donesena u saradnji sa lekarom koji može procijeniti koristi i rizik postupka u odnosu na druge dijagnostičke opcije.

Zato je najbolje da obavite kompletan pregled u Poliklinici Gracija Medika, kako biste na pravi način bili podvrgnuti lečenju i kako bi rezultati lečenja bili uspešniji.Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Ultrazvuka
Pozovite