Gracia Medika

Anoskopija Pregled analnog kanala

 

Anoskopija


Pregled analnog kanala pod kontrolom lekara – hirurga naziva se anoskopija. Ovim pregledom lekar će videti i distalni, ali i donji deo rektuma (pravog creva). Pregled se obavlja uz pomoć instrumenta koji se naziva anoskop.

Anoskop je cev – šuplja, čija je dužina od 50 do 100 milimetara i promera oko 200 milimetara. Ona može biti višekratna (napravljena od metala) ili jednokratna (napravljena od medicinske plastike). Kako bi se videla unutrašnjost analnog kanala potreban je i izvor svetla, a koji se postavlja u ručku ovog instrumenta.

Instrument koji je sličan anoskopu jeste rektoskop, koji je duži instrument zbog čega njime lekar pregledava deblji segment debelog creva odnosno rektum.


Da li je bolna?

Anoskopija je bezbolan, kratak, jednostavan proktološki pregled pa i nema potrebe za čišćenjem creva pre toga.

Izvodi se u koleno – laktalnom položaju, tačnije pacijent kleči naslonjen na kolena i laktove ili u ležećem položaju – kada pacijent leži na svojoj levoj strani sa kolenima savijenim ka grudima.

Uglavnom na anoskop lekar stavlja vazelin kako bi instrument lakše ušao u analni kanal, i tako obavlja pregled.

Čitav pregled traje zaista kratko, oko pet minuta, a pacijent se može vratiti svojim uobičajenim redovnim aktivnostima nakon toga.


Kome se radi pregled analnog kanala?

Pregled kao što je anoskopija preporučuje se svim osobama koje imaju neku od tegoba koje su karakteristične za ovu regiju. Na primer krvarenje, promene u pražnjenju creva, bol, postojanje oteklina ili pipljivih promena.

Pregledom kao što je anoskopija lekar može otkriti hemoroide, fisure, povrede, polipe, kondilome, uleracije kao i tumore. Na primer, svako ko ima kondilome i to u genitalnoj regiji potrebno je da uradi anoskopiju kako bi se proverilo da li kondiloma ima ili nema u samom analnom kanalu. Takođe, pregled je i od suštinskog značaju za rano otkrivanje analnog karcinoma koji je uglavnom zastupljen kod osoba koje su HIV pozitivne.


Kada je bolna?

Neke kontraindikacije za pregled ne postoje, ali ipak javljaju se relativne kod suženja analnog kanala, opekotina, upalnih procesa u akutnoj fazi ili analnih kondiloma. Upravo u ovim stanjima pregled može biti i bola, pa se u takvim slučajevima anoskopija može i odložiti na neko vreme ili realizovati uz pomoć određene anestetske kreme.

Pravilo kod ovih pregleda jeste da se pre samog pregleda instrumentom pacijent pregleda prstom, a na ovaj način se i proverava da li postoje neke bolesti koje mogu izazvati bol prilikom pregleda. Takođe, na ovaj način se proveravaju i neravnine i izrasline na sluzokoži ove regije. Takođe, ovim putem se kod muškaraca proverava prostata, a kod žena genitalni organi.

Komplikacije koje mogu da nastanu u toku samog pregleda su zaista retke, a ukoliko se jave one mogu biti mehaničke u smislu povrede zbog grubog pregleda.


Šta se otkriva anoskopijom?

Anoskopijom će lekar otkriti uzrok krvarenja, ali nikada sa sigurnošću nakon pregleda ne može isključiti postojanje neke druge bolesti koja je eventualno zahvatila preostali gornji deo debelog creva.

U ovakvim situacijama, ukoliko lekar preporuči, potrebno je uraditi i takozvani endoskopski pregled celog debelog creva odnosno kolonoskopiju.

Iako će uz anoskopiju lekar postaviti dijagnozu za većinu bolesti anorektalne regije, kroz anoskop mogu da se izvode i određene hiruške intervencije pa i operacije ukoliko je to potrebno. S tim u vezi moguće je da lekar uradi sklerozaciju hemoroida, da postavi elastične ligature na hemoroidalne čvorove ili izvadi stana tela. Takođe ovim pregledom i instrumentom kao što je anoskop moguće je uzeti biopsiju, odstraniti polip ali i odstraniti manji tumor koji je moguće izvaditi u celosti.

Koliko je važan pregled anoskopija govori podatak da je on sastavni deo proktološkog pregleda, a više od 50% krvarenja iz debelog creva se pogrešno prepisuje hemoroidima. Tačnije, i sami pacijenti uglavnom krvarenje pripisuju hemoroidima pa i ne odu na pregled i leče se kod kuće. Ipak kod mladih osoba i u kraćem periodu moguće je tolerisati upotrebu antihemoroidalnih krema ali ukoliko tegobe ne prolazi, i nastavi se bol i nelagodnost potrebno je obratiti se lekaru. Anoskopija Pregled analnog kanala


Zašto se radi?

Kod svih pacijenata koji imaju neku tegobu kao što je krvarenje, svrab, bol, izražene promene u pražnjenju creva pa i postojanje opipljivih promena i oteklina potrebno je uraditi pregled – anoskopiju.

Ovo je jedna osetljivija metoda od kolonoskopije i sigmoidoskopije koja lekaru služi da otkrije bolesti kao što su hemoroidi, sitrule, upale ili ulceracije.

Anoskopija može vašem lekaru pomoći da bolje identifikuje atipične ćelije u sluznici anusa i rektuma, pa će sam pregled biti od izuzetne pomoći u skriningu i dijagnostici sumnjivih analnih regija, kao i tokom praćenja nakon tretmana analnog karcinoma kako bi se eventualno na vreme otkrio recidiv.

Anoskopski pregled traje najviše deset minuta, a njime se mogu identifikovati nekoliko stanja i bolesti koje mogu dalje uticati na donji deo creva. Tu mislimo na rekatalne polipe, hemoroide, rascepe, fistulozne kanale i slično.

Neke od najčešćih indikacija za anoskopiju jesu unutrašnji hemoroidi, polipi, sumnja na prisustvo tumora, analna fistula ili analna fisura.

U određenim slučajevima tokom samog pregleda uzima se i materijal odnosno deo tkiva za biopsiju.


Kako se radi?

Ovo je bezbolna procedura, koja traje od 10 do 30 minuta maksimalno. Ono što je bitno jeste da lekar pre same anoskopije, obavi fizički pregled pomenute regije. Ta taj način uvideće da li postoje bilo kakvi znakovi oštećenja odnosno određene abnormalnosti.

Prilikom pregleda, kako fizičkog tako i anoskopskog, potrebno je da slušate sve vreme lekara koji će vam reći koji položaj tela da zauzmete.

Ovo je endoskopska metoda kojom se pregledava analni kanal, kao i par centimetara završnog debelog creva. Postupak je takav da se u analni kanal uvlači kratak endoskopski instrument – anoskop, koji ima izvor hladnog svetla.

Pacijent nema potrebe da čisti creva pre zakazanog pregleda.

Položaj koji će lekar zahtevati od pacijenta jeste koleno – lakatni, gde pacijent kleči oslonjen na kolena i laktove; ali postoji i mogućnost da pacijent bude u ležećem položaju gde leži na svojoj levoj strani sa savijenim kolenima ka grudima.
Pregled ne traje duže od 5 minuta, nije bolan, eventualno je neprijatan u zavisnosti od pacijenta do pacijenta.

Nakon samog pregleda, ne postoji period oporavka, već se možete vratiti svojim redovnim dnevnim aktivnostima.

Prednost ovakvog pregleda jeste i što lekar može uzeti uzorak tkiva kako bi se izvršila eventualna biopsija postojećih abnormalnosti.


Kako se pripremiti za anoskopiju?

U većini slučajeva za anoskopiju nije potrebna bilo kakva posebna priprema, a u pojdinim slučajevima lekar će vam možda preporučiti drugačiji režim ishrane, eventualno laksativ ili klistir kao jedan od načina pripreme.

Ne postoje rizici koji povezuju ovaj pregled, ali ni eventualne neželjene reakcije koje mogu da nastanu kao posledica dijagnostičke procedure.

Ukoliko imate određene strahove ili zdravstvene probleme, upoznajte pre same intervencije svog lekara kako bi pregled bio što manje neprijatan. Zaista je u retkim slučajevima pomenuti pregled bolan, a to je uglavnom ukoliko već postoje određena oštećenja.

Pregled je potpuno bezbolan, traje veoma kratko a na osnovu samih rezultata lekar će uvideti eventualne promene i koncipirati dalji tok vašeg lečenja. Ovaj pregled vam može pomoći ukoliko imate simptome / probleme u anusu ili rektumu. Tu mislimo na krv u stolici ili na toaletnom papiru koju ste primetili nakon pražnjenja creva, na svrab oko anusa, na bolno pražnjenje creva pa i na otekline i kvržice koje napipavate oko anusa.

Tokom samog pregleda ne oseća se bol, eventualno nelagodnost je primetna, ali i štipanje ukoliko lekar u tom trenutku uzima uzorak za biopsiju.

Može vam se pojaviti i malo krvarenje nakon što lekar izvuče instrument, i to naročito ako imate probleme sa hemoroidima.

Rezultati koje dobijate mogu vam pokazati da li imate određene probleme sa anusom ili rektumom. Tu mislimo na hemoroide, polipe, infekcije ali i tumore – za šta je potrebno da lekar dobije rezultate biopsije. Upravo će nakon završenog pregleda vaš lekar da vam predloži ili dalje korake, dalja ispitivanja odnosno lečenje.

Jako je bitno da za anoskopiju izaberete proverenu ordinaciju, jer se pregled radi isključivo ambulantno u sterilnim uslovima.

Nakon što završite pregled možete se vratiti svojim redovnim aktivnostima jer oporavak nakon anoskopije nije potreban. Anoskopija Pregled analnog kanala

Anoskopija Pregled analnog kanala

▪ Anoskopija je endoskopska dijagnostička procedura kojom se obavlja pregled analne regije (analni kanal, anus).
Anoskop je instrument  kojim se ulazi u organizam (dubina oko 7-8 cm) i omogućava posmatranje unutrašnjih struktura i uočavanje  patoloških promena analne regije.


▪ Najčešće indikacije za anoskopiju su:

polipi
unutrašnji hemoroidi
sumnja na prisustvo tumora
analna fistula
analna fisura (rascep sluzokože analnog kanala)

▪ Tokom pregleda u određenim slučajevima uzima se materijal (deo tkiva) za biopsiju.
▪ Procedura se obavlja u ambulantnim uslovima.

Anoskpija je endoskopska dijagostička procedura, koja omogućava preled analne regije.

Pregled se obavlja pomoću instrumenta, anoskopa, kojim se proverava eventualno prisustvo hemoroida, analnih fisura, tumora, polipa diverikuloza, utvrđuju uzroci krvarenja, zapaljenskih procesa ili drugih abnormalnosti.


Kako se obavlja anoskopija?


Anoskopija je bezbolna procedura, koja se izvodi za 10- 30 minuta. Neposredno pre same procedure, lekar će obaviti fizički pregled pomenute regije, koji će ukazati na  bilo kakve očigledne znakove oštećenja ili abnormalnosti . Prilikom pregleda, kako fizičkog tako I anoskopsog, lekar će Vam objasniti položaj tela koji bi trebalo da zauzmete, kako bi pregled protekao što lagodnije. Nakon zauzimanja odgovarajućeg položaja u rectum se uvodi anoskop.

Tokom obavljanja pregleda, lekar može uzeti uzorak tkiva, kako bi se izvršila biopsija postojećih abnormalnosti.


Da li pregled zahteva posebnu pripremu ?


Najčešće za anoskopiju  nije potrebna bilo kakva priprema.U posebnim slučajevima lekar Vam može preporučiti odgovarajući režim ishrane, klistir ili laksativ kao  jedan od oblika pripreme.

Sa anoskopskim pregledom nisu povezani nikakvi rizici, kao ni eventualne neželjene reakcije koje bi mogle biti posledicedijagostičke  procedure.

 

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Hirurški Pregledi Akcije

PREGLED HIRURGA PROKTOLOGA SA ANOSKOPIJOM.


-31%
9,000 din.
6.200 din
H4
Pozovite