Gracia Medika

Hirurška Korekcija Ušiju - Operacija

 

Hirurška korekcija ušiju

 

Hirurška korekcija ušiju - Idealno rešenje za urođenu anomaliju „otapostaze“ odnosno klempavosti ušiju jeste hiruška korekcija. Ovaj estetski problem ispoljava se u najranijem uzrastu dece, te i predstavlja veliki problem u rastu i razvoju vaših mališana ostavljajući im pre svega psihičke traume zbog čiste estetike, a ne same funkcije sluha.

Ovo je problem sa kojim se lekari suočavaju prilično često, a medicinski podaci kazuju da se javlja kod 5% ljudi te je i za mnoge glavni uzrok nezadovoljstva i nelagode.

U situaciji kada je problem klempavih ušiju previše primetan i neprijatan, plastična hirurgija – tačnije otoplastika je jedini i pravi izbor.


Kako izgleda intervencija?

Za sam operativni zahvat jako su važni razgovor i priprema, kako sa roditeljima tako i sa detetom. Tek nakon toga može se planirati dalji tok estetske korekcije ušiju. Na jednom konsultativnom pregledu, pacijent će dobiti detaljna uputstva o pripremi, a sama priprema pred hiruški zahvat podrazumeva i pregled interniste i anesteziologa.

Operacija ušiju se izvodi u opštoj anesteziji ili analgosedaciji i to u trajanju od oko 45 minuta. Lekari koriste nekoliko tehnike za korekcije klempavih ušiju, a uglavnom je cilj da se na zadnjem delu ušne školjke napravi rez kako bi se donji pol ušne školjke pomerio i hrskavica onda savila unazad.

Nakon ovog zahvata sledi i ušivanje na poleđini uha, tako da ožiljak ostaje skroz neprimetan.

Pacijent već istog dana može da ide kući bez da se zadržava na klinici, ali je ipak u postoperativnom periodu moguća pojava hematoma i otoka. Sve u svemu kompletne neprijatnosti nestaju brzo i to već nakon 5 do 7 dana.

Jako je bitno da se prvih 24 sata nakon operacije nosi elastični zavoj, a narednih 7 dana zavoj se nosi samo noću.

Nakon zakazane kontrole pacijent će se vratiti svojim redovnim uobičajenim aktivnostima. Hirurška korekcija ušiju

Hirurška Korekcija Ušiju


Operacija klempavih ušiju da li je potrebna?

Kada su klempave uši one menjaju drastično izgled, i u tome su svi složni. Takođe, u velikoj meri utiču i na samopouzdanje ne samo dece već i odraslih.

Operacija će omogućiti da pacijent dobije položaj ušiju kakav je oduvek želeo, a klempavost će ostati u prošlosti kao i svi oni kompleksi pa i smešne frizure kojima je pokušavao da prikrije problem.

U situaciji kada su ušne školjke u pravilnom položaju, izgled lica je u tom slučaju skladan i lepši. Uostalom i kada pogledamo neke od najvećih zvezda kao što su: Beyonce, Rihanna, Brad Pitt njima je korekcija mnogo toga donela u životu.


Kako se izvori operacija klempavosti?

Hiruška korekcija ušiju traje od 2 do 3 sata, a sve u zavisnosti od samog stepena korekcije. Svakako, pacijent će tačnu procenu trajanja operacije, dobiti u toku preoperativnih konsultacija sa lekarom koji će biti zadužen za ovaj proces.

Operacija klempavih ušiju izvodi se u opštoj i lokalnoj anesteziji.

Nakon primene anestezije, pacijentu će doktor u skrivenom prirodnom naboru iza uveta napraviti rez, ukloniti višak kože ili hrskavice i kada postigne željenu kontruru završiti rez. Time je operacija i završena.

Rez koji je nastao tokom operacije, nalazi se iza uveta i nije uočljiv.

Oporavak nakon operacije je zaista brz, možda je čak i jedan od najbržih u odnosu na ostale hiruške intervencije.

Već nakon 4 dana od operacije, pacijent može da se vrati svojim uobičajenim redovnim aktivnostima.

Preporučljivo je da u postooperativnom periodu pacijent izbegava bilo kakvu aktivnost koja može da ugrozi pravilan oporavka u narednih 30 dana nakon operacije. Dakle, izbegavajte kontaktne sportove, u kojima može doći i do savijanja pa i povrede uha.


Zašto se izvodi otoplastika?

Estetska hirurgija ušiju poznata je i kao otoplastika, a krajnji cilj jeste promena oblika, položaja ili veličine ušiju.

Pacijenti se uglavnom odlučuju za ovu operaciju iz estetskih razloga, a ova procedura se uzima u obzir i ukoliko uvo ili uši budu povređene pa i usled urođene anomalije.

Estetska hirurgija ušiju, može se odraditi u bilo koje životno doba. Dakle, kada je pacijent spreman operacija se može realizovati. Možda je ipak najbolje vreme kada su deca, kako bi izbegli određene emotivne poteškoće i probleme zbog klempavosti.

Danas se, najčešće hiruška korekcija ušiju, izvodi u lokalnoj anesteziji. Ožiljci su skroz skriveni i neprimetni nakon perioda oporavka. Sve ukupno operacija traje oko sat vremena.

Vaše uši će nakon operacije biti pokrivene zaštitnim zavojem, koji se dalje može zameniti laganim zavojem ili trakon nakon nekoliko dana. Ono što može pacijent da očekuje nakon operacije, u tom nekom prvom periodu, jeste umereni otok kao i nelagodnost.

Odmah nakon operacije, tačnije nakon skidanja zavoja, pacijent može primetiti promenu u izgledu ušiju, a sve promene koje nastanu nakon hiruške korekcije ušiju su trajne.

Rizik po zdravlje pacijenta nakon operacije ne postoji, a kao i sve vrste operacija i ovaj hiruški zahvat nosi rizik od krvarenja, neželjene reakcije na anesteziju ili neke infekcije. Sve ovo se, ipak javlja u veoma retkim slučajevima.


Kada je potrebna operacija kod dece?

Roditelji se uglavnom pitaju da li njihovo dete ima takozvane klempave uši, a medicina smatra da se klempavim ušima smatraju ona kod kojih je ugao između glave i zadnje strane uha veći od 30 stepeni. Takođe i estetski utisak može biti pojačan usled velikih proporcija ili nepravilnih kontura ušne školjke.

Još u embrionalnoj fazi razvoja nastaju uši, koje zavise i od genetike ali i od štetnih uticaja u stomaku. Uši se formiraju do šeste godine života, te s obzirom na sistematiku razvoja tela i nije preporučljivo da se operacija klempavih ušiju vrši pre šeste godine života.

Ipak, potrebno je zanemariti psihološki momenat, koji uglavnom predstavlja najveći problem kod klempavih ušiju.


Da li je vašem detetu potrebna hiruška korekcija?

Upravo kod dece koja već sa šest godina započinju i svoj put školovanja, u ovom periodu nastaju i problemi sa klempavim ušima.

Neminovni su pogrdni nadimci, neslane šale na račun fizičkog izgleda koji mogu da najlepše đačko doba pretvore u ružno i traumatično sećanje.

Naši mališani su naročito u ovom periodu emotivno osetljivi te se i psihički pritisak intenzivno ogleda u njihovom ponašanju.

Da postoje problemi u školi, možete i sami primetiti, ukoliko dete tvrdoglavo odbija da ide u školu, ukoliko je povučeno i potišteno pa čak ima i blago povišenu temperaturu, stomačne probleme ili glavobolje a za koje pedijatar ne može da ustanovi od čega su nastale.

Izražene klempave uši kod dece u tom periodu mogu da naruše međuvršnjačke odnose, te se otoplastika odnosno hiruška korekcija ušiju preporučuje već od šeste godine kada je i pogodan trenutak da se izvrši korekcija ušiju kod deteta.


Tok operacije

Ovo je relativno brz i jednostavan hiruški zahvat, nebitno da li se radi kod dece ili kod odraslih.

Najpre se prilikom pripreme same operacije razgovara sa hirurgom koji će ustanoviti željeni izgled i predočiti sve mogućnosti operativnog pristupa. U toku samog razgovora svi će biti upoznati sa samim postupkom operacije, ali i oporavku nakon iste.

Neophodne analize takođe se vrše analize, a sama operacija će trajati maksimalno sat vremena, i hirurg će je realizovati pod lokalnom ili totalnom anestezijom.

Hirurg će najpre iza uha napraviti rez, otkloniti višak kože i otkriti hrskavicu ušne školjke. Nakon toga lekar koriguje konture uha prema iscrtanim operativnim potezima. Regija se zatvara ušivanjem, nakon operativnog zahvata, a po završetku operacije ušiju zavoji se obavijaju oko glave kako bi uši bile fiksirane.


Oporavak nakon operacije

Proces oporavka nakon operacije ušiju nije previše zahtevan, a uglavnom se pacijent otpušta dva sata nakon operacije. Bolnička nega nije neophodna, osim ukoliko vaš lekar ne preporuči drugačije, pa se i celokupan proces oporavka odvija u udobnosti doma pacijenta.

Zavoji se nose sedam dana, a uglavnom su uši crvene nakon što se oni skinu kao i blago natečene te će hladne obloge biti idealne za ovaj kratak period oporavka.

Pacijent je potrebno da ide na previjanje dok se konci ne uklone, što se uglavnom dešava nakon dve nedelje, a obavezno je i da se nakon skidanja zavoja nosi kompresivna traka oko ušiju otprilike mesec dana kako bi uši zadržale oblik i bile zaštićene od spoljnih uticaja.

Tokom oporavka preporučuje se da pacijent izbegava sportske ili intenzivne fizičke aktivnosti, pa i da spava na leđa.

Komplikacije nakon operacije ušiju su zaista retke, a kako je hrskavica osetljiva i tanka moguće je da se formiraju grublji ožiljci, ali se sve to da srediti sa adekvatnim operativnim planom kao i spretnom rukom hirurga. 

Hirurška Korekcija Ušiju

Hirurška korekcija klempavih ušiju

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Hirurški Pregledi Akcije
Pozovite