Gracia Medika

Incizija apscesa Gracia Medika

 

Incizija apscesa

Incizija apscesa

Kožni apsces je jasno ograničena, lokalozovana šupljina, koja se pojavljuje unutar ili ispod površine kože i ispunjena je gnojem ili providnom tečnošću.

Kožni apses može se pojaviti na bilo kom delu tela, sa najvećom učestalošću  na leđima, licu, grudima ili glutealnoj regiji, kao I u oblasti rasta dlake kao što su prepone ili pazuh.

Najčešći uzrok nastanka apscesa je bakterijski (stafilokok aureus). Takođe i hronične bolesti kože poput akni, dijabetes, oslabljen imunološki sistem i lose higijenske navike mogu biti uzrok učestale pojave ovih promena na koži.

Incizija apscesa Gracia Medika


Simptomi i dijagnoza

Dijagnoza apscesa postavlja se lako, nakon obavljenog fizičkog pregleda kože. Koža zahvaćena apscesom prilikom pregleda opisuje se kao nežna, eritematozna, fluktuirajuća masa, često topla i izrazito bolna.Ponekad se iz promene samostalno može drenirati gnojni sadržaj, što pacijentu trenutno olakšava kliničku sliku, a lekaru daje mogućnost uzimanja materijala koji se zasejava na odgovarajuće podloge I pomaže u postavljanju dijagnoze I ordiniranju terapije. U zavisnosti od uzroka apscesa tokom razvoja infekcije mogu biti prisutni I drugi simptomi, kao što su:

- Temperatura
- Groznica
- Mučnin
- Lokalni cellulitis
- Regionalna limfadenopatija
- Leukocitoza.


Lečenja


Lečenje apscesa ponekad je moguće uz savet lekara, sprovesti u kućnim uslovima, primenom toplih oploga I odgovarajuće antibiotske terapije.

Znatno češće , obzirom da se radi o promenama koje su uporne i sklone recidivima, lečenje apscesa podrazumeva hirurški tretman tj. inciziju i drenažu sadržaja.

Pre postupka incizije i drenaže, ukoliko stanje pacijenta zahteva, lekar će sprovesti profilaktičku antibiotsku terapiju. Procedura se obavlja ambulantno uz primenu lokalnog anestetika. Područke zahvaćeno apscesom se striliše dezinfekcionim sredstom, a zatmi se u kožu injektira anestetik, kako bi procedura protekla što konfirnije. Nakon toga, na sediranoj koži pravi se rez preko apscesa, čime započinje evakuacija gnojnog sadržaja. Kada se sav sadržaj iz šupljine apscesa izdrenira, bilo spontano ili mehanički, šupljina se čisti sterilnim fiziološkim rastvorom.

Preporuka hirurga je da tretirana površina nakon intervencije ostane otvorena, uz  postavljanje zavoja za rane preko drenirane površine, kako bi se višak gnoja koji se nakon intervencije produkuje, bolje apsorbovao.


Oporavak nakon incizije

Vreme opravka od incizije i drenaže apscesa svakako zavisi  od lokalizacije, veličine i težine tretirane promene.

Hirurg će nakon intervencije sprovesti odgovarajuću antibiotsku i analgetsku  terapiju, kao i sva neophodna uputstva, koja se tiču toalete rane.  

Proces zarastanja može trajati 1-2 nedelje, u zavisnosti od veličine apscesa. Za to vreme nova koža će se formirti sa dna i bočnih strana apscesa, čime je oporavak završen.

Incizija apscesa Gracia Medika



Za sve informacije:





Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Popusti
Pozovite