Gracia Medika

Incizija perianalnog apscesa Gracia

 

Incizija perianalnog apscesa

Incizija perianalnog apscesa

Perianalni apscesi su najčešći tip anorektalnih apscesa. Predstavljaju akutno stanje, koje karakterišu izrazito crvenilo,otok i bolovi  u analnoj regiji. Zbog uske povezanosti sa ostalim anatomskim strukturama usled neadekvatnog lečenja mogu se lako proširiti na okolinu i izazvati sistemsku infekciju.

Uzrok nastanka perianalnog  apscesa, nejčešće je opstrukcija i sekundarna bakterijska infekcija žlezdanih kripti. Takođe uzroci mogu biti i zapaljenske bolesti creva (Kronova bolest), kao i traume ili karcinomi perianalne regije. Faktori rizika za razvoj perianalnog apscesa su:

- Dijabetes
- loše životne navike
- upotreba imunosupresivnih lekova
- zapaljenske  bolesti creva.

Incizija perianalnog apscesa


Simptomi


Pacijent se pri poseti lekaru najčešće žali na bol u analnoj regiji, koji može biti tup ili oštar, različitog intenziteta, pulsirajući. Ponekad ovakva slika može biti praćena povišenom telesnom temperaturom, groznicom, opstipacijom ili dijarejom. Bol se pri tom može intenzivirati prilikom pokreta creva, često praćen spontanim pražnjenjem gnojnog sadržaja i krvi.

Dijagnoza perianalnog apscesa postavlja se jednostavnim fizičkim (digitalni rektalni pregled), nakon čega se donosi odluka o daljem lečenenju.

Tretman perianalnog apscesa isključivo antibiotskom terapijom, uglavnom je neadekvatan. Vaš hirurg će kao zlatni standard za lečenje ovakvih stanja odabrati inciziju i drenažu apscesa.

Hirurški tretman apscesa incizijom i drenažom obavlja se ambulantno uz primenu lokalnog anastetika ili kratkotrajne opšte anestezije, u zavisnosti od težine kliničke slike. Cilj lečenja je svakako evakuacija nakupljenog gnojog sadžaja deponovanog ispod kože. Pravljenjem malog reza u pomenutoj regiji, dolazi do evakuacije sadržaja, čime se simptomi iklinička slika trenutno ublažavaju.


Postoperativni oporavak

Nakon intervencije, hirurg kao deo postoperativne nege uvodi odgovarajuću antibiotsku i analgetsku terapiju, kao i laksative po potrebi. Obzirom da se radi o minimalno invazivnoj hirurškoj proceduri uz odgovarajuću terapiju i savete o higijensko dijetetskom režimu ishrane i toaleti rane, mesto intervencije brzo zarasta, pa se pacijenti u roku od nekoliko dana vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima

Incizija perianalnog apscesaZa sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Popusti
Pozovite