Oboljenja bez simptoma i značaj preventivnih pregleda
Postoje oboljenja koja dugo mogu da budu prisutna u našem organizmu a da praktično nemaju nikakvu manifestaciju i simpomatiku. Samo jednog dana signaliziraju da su tu a to već može biti prekasno za reagovanje. Iz tog razloga želimo da istaknemo važnost REDOVNIH PREVENTIVNIH zdravstvenih pregleda. Sprečavanje i blagovremeno dijagnostikovanje bolesti je najveći benefit preventivnih medicinskih pregleda. Prema preporuci Svetske Zdravstvene Organizacije i Nacionalnom vodiču dobre prakse, jednogodišnji sistematski pregledi bi trebalo da obuhvataju: pregled interniste, kompletnu laboratorijsku analizu krvne slike, ultrazvučni pregled abdomena, kompletan ginekološki pregled i ultrazvučni pregled dojki kod žena, kao i urološki pregled za muškarce. Ukoliko u organizmu postoji neki disbalans, one analize i pregledi će nas usmeriti ka odgovarajućoj daljoj dijagnostici.


Neke od najčešćih oboljenja koja protiču bez simptoma su:

1. Povišen pritisak – On postepeno štetno utiče na krvne sudove i bez ikakve najave može da izzove moždani udar, infarkt i probleme sa bubrezima

2. Glaukom – Ovaj tip bolesti razvija se najčešće kod osoba starijih od 40 godina i to usled poremećenog očnog pritiska i otežane cirkulacije tečnosti u oko i na taj način može da prouzrokuje maglenje vida, suženje vidnog polja kao i slepilo.

3. Rak pluća – Kao najopsanije onkološko oboljenje, rak pluća može da se razvije bez postojanja ijednog simptoma ali ponekad je praćen suvim kašljem koji traje više od dve nedelje, bolovima u grlu, škripanjem u plućima, promuklošću, krvavim ispljuvkom kao i nedostatkom daha.

4. Dijabetis – Takođe ovo oboljenje može da se razvija bez simptoma ali do sada su utvrđeni i neki od češćih simptoma koje ignorišemo kao što su: Nejasan vid, žeđ, cuvoća u ustima, često mokrenje i potamnela koža u predelu vrata ili pazuha

5. Apnea – Prekid disanja u snu je usko povezan sa rizikom od razvoja kardioloških problema kao i pojavom dijabetisa tipa 2. Najčešći pokazatelji ovog stanja su nasanica, jutarnja glavobolja, vrtoglavice i promene raspoloženja.

6. Sindrom policističnih jajnika – Ovo oboljenje koje se stvara prilikom povećane količine muških hormona predstavlja osnovu za razvoj prethodno navedenih bolesti kao i Dijabetisa tipa 2 i raka sluzokože materice. Simptomatičnost u ovom slučaju je poremećaj u menstrualnom ciklusu kao i pojava prišteva na licu, povećana maljavost na telu i ujedno stanjivanje kose.

 

Teme

 

Srodne Objave

 • Feb 13 2022
  Oslobodite se bola i ukočenosti

  Oslobodite se bola i ukočenosti

  Veliki problem današnjice, osim brzog načina života, je to da gotovo da nema osobe koja se ne žali na bol u leđima....

 • Feb 13 2022
  PRP Kolena Metoda Procedura

  PRP Kolena Metoda Procedura

  PRP kolena vrsta regenerativne metode kojom se sopstvenom krvnom plazmom i BEZ OPERATIVNOG ZAHVATA vrši obnavljanje...

 • Feb 13 2022
  Problem dehidrirane kože

  Problem dehidrirane kože

  Dehidratacija kože, tj.gubitak neophodne tečnosti nastaje kada koža gubi više vlage nego što je dobije. Ovaj...

 • Feb 13 2022
  Šta je Q10?

  Šta je Q10?

  Naziv Q10 predstavlja posebnu molekularnu strukturu tj.hemijsko jedinjenje u obliku prstena koje formira kininsku strukturu....

 

Pozovite