Gracia Medika

Obrada Rane Skidanje Konaca

 

Obrada rane i skidanje konaca

Obrada Rane i Skidanje KonacaPosle obavljanja ginekoloških intervencija, na oparetivnom polju dolazi do pojave hiruških rana, koje zahtevaju odgovarajući tretman- toaletu I skidanje konaca posle određenog vremena, kako ne bi došlo do razvoja infektivnog procesa I daljih ozbiljnijih komplikacija.

Iako većina hirurških rana, zarasta relativno brzo I bez komplikacija, bilo koji operativni postupak sa sobom može nositi potencijalni rizik za nastanak infekcije.

Obrada Rane i Skidanje Konaca Beograd

Simptomi infekcije hirurških ranaKoža, kao I sluzokoža su svojevrsne barijere za razvoj infektivnih procesa. Međutim usled narušavanja prirodnog integriteta ovih barijera, postoji mogućnost dospevanja mikroba sa naše kože ili iz okoline, u unutrašnjost rane, nakon čega dolazi do razvoja simptomatske infekcije.
Ukoliko razvijete jedan ili vise sledećih simptoma, moguće je da imate infekciju rane:

- Oticanje I crvenilo
Oticanje je normalna faza zarastanja rane. Međutim, ukoliko se otok razvije zajedno sa crvenilom I bolom oko mesta rane, koje je često vruće na dodir, može biti upozorenje da je rana inficirana.

- Sekrecija I isticanje sa mesta reza
Tokom procesa zarastanja, u prva 2-3 dana, možete primetiti malo krvi ili isticanja bistre tečnosti iz vaše rane, što se smatra normalnim ili fiziološkim procesom. Ukoliko je došlo do razvoja infekcije, pražnjenje rane biće obilno, uz prisustvo veće količibe krvi, kao I sadržaja neprijatnog mirisa ili boje.

Groznica
Možete se osećati malaksalo uz prisustvo temperature.

Ukoliko sumnjate na razvoj infekcije ili bilo kakvog poremećaja zarastanja rane, neophodno je da se obratite odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, gde ćete biti zbrinuti na adekvatan način uz odgovarajuću dijagnostiku, briseve, obradu rane I terapiju.

Pravilno sprovođenje toalete raneNakon intervencije, rana se zbrinjava odgovarajućim preparatima za toaletu, kao što su: povidon jod, fiziološki rastvor, rivanol, oktenisept ili dr. Takođe rana će biti previjena odgovarajućim zavojem, a po dogovoru sa operatorom dolazite na prvu kontrolu i previjanje, koje je poželjno obaviti u zdravstvenoj ustanovi. Vaš hirurg ili ginekolog će Vam dati dalja uputstva, koja mogu pomoći u procesu bržeg zarastanja rane, a odnose se na odgovarajuću toaletu i kvašenje rane tokom kupanja, čišćenje nekim od dezinfekcionih sredstava, previjanje I odkrivanje rane, ishranu, kao i posted od određenih fizičkih polova.

Zatvaranje rana


Rana se može zatvoriti nizom različitih materijala, uključujući šavove, metalne kopče, lepljive premaze ili steril trake.
Šavovi mogu biti resorbtivni ili neresorbtivni. Resorbtivni ili rastvorljivi šavovi, ne zahtevaju skidanje i kao takvi sami nestaju za 7-10 dana, mada ponekad može proći i do vise nedelja do njihove potpune razgradnje.
Ukoliko su pak na Vašu ranu aplikovani neresorptivni šavovi, operator će odrediti vreme, kadabi ih trebalo ukloniti, u uslovima odgovarajuće medicinske ustanove, 7 i vise dana nakon intervencije. Skidanje konaca je bezbolno i kratkotrajno, i ne zahteva pripremu niti primenu anesteziji.

Rez može biti zatvoren i medicinskim lepkom.On ostaje na mestu rane do zarastanja i postepeno se uklanja sam od sebe.
Steril-trake su male trake koje se nanose na kožu, kako bi povukle ivice rane i zaustavile krvarenje. Uklanjaju se jednostano, nakon nekoliko dana, najčešće natapanjem nekom dezinfekcionom tečnošću i odlepljivanjem.
Nakon skidanja konaca ili nekih od pomenutih metoda za zatvaranje rane, lekar procenjuje izgled I proces zarastanja.

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Hirurški Pregledi Akcije
Pozovite