Gracia Medika

Operacija Hemoroida THD Metodom

 

Operacija hemoroida THD metodom

Hemoroidi i Lečenje

 
 

Opšta razmatranja

Hemoroidi se opisuju kao prošireno vaskularno jastuče u kome postoji čitav splet krvnih sudova (arterija, vena i njihovih spojeva), a osnovu čine fibrozno tkivo i mišićna vlakna. Predstavljaju normalnu anatomsku formaciju i imaju značajnu ulogu u zadržavanju stolice i gasova, a problem postaje nastanak hemoroidalne bolesti sa pojavom krvavljenja, prolapsa čvorića prilikom defekacije, tromboze i drugih komplikacija.

Operacija Hemoroida THD Metodom BeogradUzrok nastajanja

Postoji mnogo faktora koji potpomažu nastanak hemoroidalne bolesti. To su:
nepravilan način ishrane (ishrana siromašna vlaknima). Ishranu bi trebalo obogatiti vlaknima (integralne žitarice, mekinje, voće, povrće), jer ona utiču na kvalitet stolice koja bi trebalo da bude žitka i redovna.
– način defekacije: Sedenje na šolji ne sme da bude kratko, uz previše napinjanja, ali ni predugo. Preporučuje se široki sed, sa vešom skinutim ispod kolena, široko razmaknutih nogu.
– godine: sa godinama se broj obolelih povećava
nasledni faktor
– stanja povišenog pritiska u trbuhu: trudnoća, porođaj, hronični kašalj
hronična opstipacija ili dijareja
prekomerno korišćenje laksativaKlasifikacija

Podela po Goligeru deli ih na četiri stadijuma:
Prvi: hemoroidi koji su povećani i nalaze se u analnom kanalu;
Drugi: nešto veći hemoroidi, koji nakon stolice ispadnu ispod linije, ali se sami vraćaju neposredno nakon toga;
Treći: još veći hemoroidi, koji nakon stolice ili nekog drugog napora lakše ispadnu, a potrebno je duže vremena da bi se vratili sami, ili moraju da se vrate rukom;
Četvrti: hemoroidi su sve vreme prolabirani napolju, a pokušaji vraćanja su obično neuspešni

Operacija Hemoroida THD Metodom


Operacija Hemoroida THD MetodomSimptomi

– pojava svetlo-crvene ili tamno-crvene krvi prilikom defekacije
– ispadanje čvorica spolja
– bol
svrab
pečenje
– pojava sluzne sekrecije i vlaženja donjeg veša, Tegobe su izraženije usled komplikacija: tromboze, edema i inflamacije.


Šta raditi sa obolelim hemoroidima?

Mnogi ljudi trpe velike neprijatnosti zbog obolelih hemoroida. Međutim, nema razloga za strah! Što se pre pacijent obrati doktoru za pomoć, šanse za izlečenje su veće. Ne lečite se sami! Oboleli hemoroidi zahtevaju neophodan lekarski pregled, tretman i nadzor.
Oslobodite sa Vaših hemoroida!

Najpre je neophodno pregledom hirurga utvrditi dijagnozu Vašeg “rektalnog problema”, na osnovu čega se može izabrati pravi tretman za Vaš konkretan slučaj:

I stadijum hemoroida ne zahteva hirurški tretman, leči se konzervativno.
Za II, III i IV stadijum najbolje rešenje je hirurški tretman.

Medikamentozno lečenje

U početnom stadijumu moguće je konzervativno ili medikamentozno lečenje. Prepisuju se lekovi iz grupe venotonika, sačinjeni na bazi lekovitog bilja ( npr. crvene pomorandže, ginko bilobe), koji se uzimaju u fazi akutnog pogoršanja bolesti. Osim pomenutih tableta, na raspolaganju je niz topikalnih preparata (masti, kreme i gelovi) koji mogu predstavljati kombinaciju raznih sastojaka.


Operacija Hemoroida THD Metodom Bgd

Hirurško lečenje

Na raspolaganju je nekoliko metoda, čija ce primena biti navedena u sledećem tekstu:
- Sklerozacija: iznad hemoroidnog čvora se submukozno daje injekcija nekog sklerozantnog sredstva (hemijsko sredstvo koje na datom mestu izazove inflamaciju, fibrozu i ožiljavanje)
Prednosti: ambulantna procedura, kratkotrajno efikasna za hemoroide I i II stadijuma
Nedostaci: nedovoljno efikasna na duži vremenski period, moguće komplikacije su: nekroza sluznice, nastanak ulceracije, jače krvavljenje, akutna upala prostate
- Baron ligatura: pomoću proktoskopa se identifikuje čvor, uhvati hvataljkom i zatim se baza hemoroida zaomči elastičnom gumenom trakom. Za nekoliko dana javlja se ishemična nekroza sa otpadanjem hemoroida, fibrozom i fiksacijom tkiva.
Prednosti: ambulantna procedura, brzo se izvodi, mali rizik, mali stepen bola u slučaju pravilnog postavljanja
Nedostaci: veoma bolno kod suviše nisko postavljene gumice, radi se svaki čvor pojedinačno zbog čega pacijent mora nekoliko puta odlaziti na intervenciju, nedovoljno efikasna jer 30-50% pacijenata mora ponovo posetiti svog hirurga posle 2 godine ili kasnije
- Krioterapija: Hemoroidi se nekrotišu zamrzavanjem pomocu kriosonde. Koristi se tecni CO2 ili N2O. Metoda nije našla svoje mesto u praksi, delom zbog skupocene opreme, ali još više zbog činjenice da posle zamrzavanja može doći do nekontrolisane nekroze sluznice sa većom količinom sekreta neprijatnog mirisa. Takođe, javljaju se i ulceracije zbog usporenog zarastanja.

Foto-koagulacija: Primenom infracrvenog zračenja putem sonde fotokoagulatora izaziva se koagulacija u krvnim sudovima hemoroida.
Prednosti: ambulantna procedura, bezbedna, brzo se izvodi
Nedostaci: nedovoljna efikasnost za veće hemoroide III i IV stadijuma

Hemoroidektomija (hirurška ekscizija, tj. odstranjivanje hemoroidnih čvorića):

Ovo je operativna metoda sa najširom primenom u prošlosti. Primenjivane su razne varijacije, ipak hemoroidektomija po metodi Milligan-Morgan (opisana 1937.god.) se koristi najčešće.
Prednosti: funkcionalna metoda sa odličnim rezultatima, posebno za III i IV stadijum
Nedostaci: potrebna je opšta anestezija, boravak u bolnici, postoperativni oporavak traje dugo (potrebno vreme za zarastanje rana), moguće komplikacije su: krvarenje, stenoza anusa, nemogućnost dobre kontrole zadržavanja stolice i gasova, urinarna retencija (10-32%)

– Longo procedura ili staplovana hemoroidektomija (PPH- Procedure for Prolapsing Haemorrhoids) je metoda opisana 1990.god. Ona predstavlja prvi pokušaj da se problem reši operativno bez odstranjivanja čvorića. U bezbednoj regiji se uradi cirkularna ekscizija (odstranjivanje) mukoze, zatim prekine dotok krvi i uradi podizanje sluzokože.

Prednosti: veoma dobra efikasnost
Nedostaci: potrebna je opšta anestezija i boravak u bolnici.

 
Operacija Hemoroida Beograd

DGHAL(THD) metoda

DGHAL (Doppler Guided Haemorrhoidal Artery Ligation) je najnovija metoda, kojom se na jednostavan, bezbedan, veoma efikasan i skoro bezbolan način tretiraju pacijenti sa obolelim hemoroidima. Ova metoda je poznata još kao THD (Transanal Haemorrhoidal Dearterialisation). Metodu je promovisao Prof. Dr Katsumazsu Morinaga iz Japana 1995. godine ( „The American Journal of Gastroenterology“). Zahvaljujući svojim prednostima, DGHAL metoda je postala metoda izbora za lečenje hemoroidne bolesti, i danas se ona standardno primenjuje u bolnicama širom Evrope i sveta.

Operacija Hemoroida THD MetodomOsnovno o DGHAL metodi

Procedura se obavlja uz pomoć specijalnog aparata, koji nosi naziv AMI (Agency for Medical Innovations) Doppler Proktoskop.

Aparat pomaže hirurgu da nepogresivo identifikuje hemoroidalne arterije, posle čega se jednostavnim manevrom vrsi ligiranje identifikovane arterije kroz prozorčić postavljen iznad Doplerske sonde. Ovo se obavlja specijalno podesenim instrumentima.

 

Opis DGHAL procedure

1. Pacijent se postavlja u ginekološki ili levi bočni položaj

2. Na HAL- proktoskop se nanese gel sa dodatkom anestetika, zatim se proktoskop lagano uvede u anus, i ispita položaj arterijskih grana po unutrašnjoj cirkumferenciji creva. Tipičan arterijski šum je pokazatelj da je arterija lokalizovana, posle čega se na aparatu može očitati i brzina protoka krvi u njoj.

3. Identifikovana arterija se ligira kroz odgovarajući prozorčić proktoskopa, koristeći 2-0 vicryl na jakoj 5/8 igli. Ligiranje se obavlja 3-4 cm proksimalno od zupčaste linije, u zoni gde nema nervnih završetaka.

Identičan postupak se ponavlja sve dok Dopler identifikuje arterijske grane koje dovode krv u hemoroidni čvor.

4. Posle opisane procedure počinje regresija uvećanog hemoroidalnog čvora (najčešće se poboljšanje zapaža i neposredno posle intervencije), koji se vraća u normalnu veličinu za 4-6 nedelja, a pacijent se za par dana vrača normalnim životnim aktivnostima.

Operacija Hemoroida THD Metodom Beograd

 

PREDNOSTI DGHAL METODE

1. 85-90% uspeha za II i III stadijum hemoroidne bolesti
2. Neinvazivna procedura ( nema sečenja tkiva niti ostaju otvorene rane)
3. Skoro bezbolna metoda
4. Traje oko 30-40 minuta
5. Radi se kao ambulantna procedura, u lokalnoj anesteziji ili i.v. analog-sedaciji, pacijent se istog dana otpušta kući
6. Brz povratak redovnim aktivnostima

U najvećem broju zemalja je DGHAL procedura prihvaćena kao metoda izbora za tretman hemoroida, zbog superiornih rezultata u odnosu na druge metode, ali i zbog toga sto postoperativni tok minimalno narušava normalne aktivnosti pacijenata.

 

Šta svetski priznati medicinski stručnjaci i institucije misle o DGHAL metodi?

“Čovečanstvu je darivano medicinsko čudo XXI veka: tretman hemoroida revolucionarnom metodom nazvanom DGHAL…”

DGU center for advanced hemorroid care, Philadelphia

“Mi smo očarani novom tehnikom za tretman hemoroida – DGHAL…”

Norman Sohn, Michael Weinstein, MD, FACS, FASCRS

“Definitivno metoda izbora za tretman hemoroida…”

THE BRITISH HEMORRHOID CENTRE, LONDON

“Tretman hemoroida je značajno promenjen upoznavanjem DGHAL, nove metode poslednjih godina…”

Dr. Wildi S., Dr. Demartines N., Univers. Hospital, Zurich

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Hirurški Pregledi Akcije

SKEROZACIJA HEMOROIDA I II STEPENA PO PROMENI.


-50%
40,000 din.
20,000 din.
H14
Pozovite