Gracia Medika

Operacija Kile Bruh Hernija

 

Operacija kile (bruh, hernia)

 

Operacija Kile Bruh Hernija


Šta je kila i zašto nastaje?

Kila (hernia) predstavlja ispupčenje (protruziju) tkiva kroz otvore- tzv. slabe tačke trbušnog zida. Na tim mestima koja su prirodno slaba, najčešće nastaju kile, a njihovom nastanku doprinosi slabljenje muskulofascijalnih struktura, intraabdominalni pritisak, genetska predispozicija, proces starenja.


Kile mogu biti na trbušnom zidu (spoljašnje) i u trbušnoj duplji (unutrašnje).

Operacija Kile Bruh Hernija

 

U zavisnosti od lokacije postoje:

- Preponska kila je najzastupljenija kila i češća je u muškoj populaciji.

- Femoralna kila se prepoznaje kao ispupčenje ispod preponskog nabora u srednjoj liniji i javlja se češće kod žena.

- Pupčana kila može da nastane zbog povećanog intraabdominalnog pritiska, ali može se javiti i sa rođenjem. Ponekad se posle hirurških intervencija na prednjem trbušnom zidu mogu pojaviti kile u ovom predelu-ventralne kile.

- Epigastrična kila je ispupčenje koje se nalazi između donjeg rebarnog luka i pupka. Najčešće sadrži mast i dovodi do bolnih senzacija.


Kada posumnjati na postojanje hernija?

Uobičajeni simptomi kod osoba sa kilom su bol u predelu gde je prisutna kila i potkožni otok.
Za vreme napora dolazi do povećanja otoka, dok se u periodu mirovanja povlači.

Kada je pored jakih bolova prisutna povišena temperatura, mučnina i povraćanje, ubrzan rad srca- potrebno je odmah posetiti lekara jer je najverovatnije u pitanju uklještenje kile.

U slučaju da je u kilnoj kesi prisutan neki organ, simptomi su tada specifični za organ i pokazuju poremećaj funkcije određenog organa.


Lečenje

Lečenje kile podrazumeva hiruršku intervenciju koja se radi u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Operativni zahvat spada u jednostavniju i rutinsku proceduru kojom se vrši uklanjanje kile. Ukoliko je postavljena dijagnoza kile od strane lekara, neophodno je obaviti hirurški zahvat, jer tokom vremena dolazi do jačih bolova, uvećanja kile, mogu se razviti zapaljenski procesi i drugi niz komplikacija.

Operacija Kile Bruh Hernija


OPERACIJA PUPČANE KILE


Pupčana kila ili umbilikalna hernija nastaje kao posledica prolapsa masnog tkiva ili unutrašnji organa kroz slabe tačke na prednjem trbušnom zidu. Slabe tačke trbušnog zida, mogu se javiti kao:

- urođene ili stečene anomalije
- kao posledica fizičkog napora
- gojaznosti, naprezanja,
- porođaja tj trudnoće
- povećanog pritiska unutar trbušne duplje.


Simptomi pupčane

Pacijenti pojavu  umbilikalne hernije najčešće opisuju kao izbočine u predelu pupka, koje se u početku pojavljuju na kontrahovanje mišića prednjeg trbušnog zida. Sadržaj hernije se takođe  u početnim fazama razvoja može pritiskom na izbočeno mesto može ,, vratiti “ u trbušnu duplju ili nestati zauzimanjem odgovarajućih položaja. Osim toga, pacijenti kao ostale simptome navode osećaj bola u predelu promene, koji se može intenzivirati prilikom naprezanja, opstipacione tegobe, mučninu, uvećanje promene, kao i nemogućnost vraćanja sadržaja trbušnu duplju.

Pupčane kile su česte kod beba, ali obično prolaze spontano. Za razliku od dece, kod odraslih osoba, postoji rizik od brojnih komplikacija koje nastaju usled opstrukcije (zaglavljivanja i uklještenja sadržaja unutar hernije). Komlikacije su najizraženije u slučaju prolapsa vijuge creva unutar hernije, što može biti praćeno mučninom, povraćanjem, jakim bolovima, opstipacijom  Kako bi se izbegle ozbiljne komplikace ovog oboljenja, Vaš hirurg će Vam nakon detaljnog pregleda (palpatornog i ultrazvučnog)   predložiti operaciju pupčane kile.


Lečenje pupčane

Pupčane kile saniraju se hirurškim tretmanom u kratkotrajnoj opštoj anesteziji tzv analgosedaciji. Nakon detaljne pripreme, koja se odnosi na uputstva o  upotrebi hrane i  pića, pre intervencije, kao i terapije kod hroničnih oboljenja ili profilaktičke medikamentozne terapije, obaviće se hirurška procedura.

Postoje dva načina lečenja pupčane kile (umbilikalne hernije) - tzv klasični i laparoskopski, što će na osnovu kliničke slike, stadijuma razvoja hernije i drugih karakteristika odlučiti hirurg.

Klasičan hirurški tretman pupčane kile - umbilikalne hernije,  podrazumeva pravljenje malog reza neposredno iznad ili ispod pupka i povlačenje sadržaja hernije u unutrešnjost trbušne duplje. Ukoliko je reč o početnim fazama razvoja hernije ili manjoj promeni, lečenje podrazumeva zašivanje slabih tačaka na prednjem trbušnom zidu  po slojevima mišića i ostalih struktura. Kod ozbiljnijih i većih promena, hirurg će zahvaćeno područje sanirati aplikacijom sintetičke mrežice na mišić, oko mesta hernijecije.

Laparoskopska hirurgija  u slučaju tretmana umbilikalne hernije, podrazumeva fiksiranje sintetičke mreže na mišiću oko mesta hernije pomoću spajalica i šavova, kroz 3-4 manja reza na prednjem trbušnom zidu, kroz koje se uvode instrumenti za navedenu proceduru.Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Popusti
Pozovite