Savetovalište za Kontracepciju
Neželjena trudnoća se može sprečiti različitim metodama kontracepcije.
▪ Danas su na raspolaganju mnogobrojni načini kontracepcije (metode, sredstva) i veoma je važno da ljudi budu pravilno informisani o njihovim prednostima i manama, efikasnosti, sigurnosti, sprečavanju seksualno prenosivih bolesti, načinima upotrebe i to na stručan način od lekara.

▪ U odnosu na način delovanja kontracepcija je podeljena na:
▫ PRIRODNE METODE: praćenje plodnih dana, prekinuti snošaj, ispiranje vagine, merenje bazalne temperature...
▫ BARIJERNA SREDSTVA
▫ HORMONSKA TERAPIJA
▫ HIRURŠKE METODE
▫ POSTKOITALNA ZAŠTITA
▫ INTRAUTERINI ULOŠCI:postavljanje spirale

Prekinuti snošaj je često primenjivana metoda, jedna od najstarijih i podrazumeva ejakulaciju van vagine. Metoda nije dovoljno pouzdana.
Plodni dani predstavljaju period menstruacionog ciklusa kada je najveća verovatnoća da može doći do začeća (trudnoće). Metoda je nepouzdana za žene koje nemaju redovan menstrualni ciklus, tako da je plodne dane teško izračunati.
Ispiranje vagine spada u starije metode, kada se posle seksualnog odnosa vagina ispira vodom ili određenim rastvorima kiseline. Metoda nije pouzdana zbog mogućnosti prolaska spermatozoida i cervikalni kanal i tada su van domašaja ispiranju.
▪ Hemijska kontracepcija (spermicidna sredstva) onemogućavaju pokretljivost spermatozoida i na taj način ih onesposobljavaju za oplodnju. Najčešće su u obliku gelova, kremova, pasti, tableta...
▪ Sve više je poularna tzv. tableta za dan posle koja se primenjuje posle nezštićenog seksualnog odnosa ili sumnje da je moglo doći do trudnoće. Ovu metodu treba koristiti retko, samo u određenim slučajevima.


Hormonska kontracepcija podrazumeva primenu progesterona i estrogena.

Upotreba oralnih kontraceptiva ima i druge medicinske indikacije:
poremećaj menstrualnog ciklusa
policistični jajnici
ciste na jajniku
prisustvo maligniteta u porodičnoj anamnezi

▪ Za primenu ove vrste terapije neophodan je detaljan ginekološki pregled i procena ginekologa da li postoje neki od faktora rizika za hormonsku terapiju (hipertenzija, duboka venska tromboza, plućna embolija, upotreba određenih lekova..

Savetovalište za kontracepciju je pravo mesto za dobijanje svih odgovora vezanih za ovu temu, kao i pomoć pri donošenju odluke koja vrsta kontracepcije je najadekvatnija u svakom pojedinačnom slučaju.

▪ Stručan tim poliklinike GRACIA MEDIKA je tu zbog Vas.
Pozovite