Šta je Q10?

 

Naziv Q10 predstavlja posebnu molekularnu strukturu tj.hemijsko jedinjenje u obliku prstena koje formira kininsku strukturu. Koenzim Q10 u većini biohemijskih reakcija omogućava pretvaranje hranljivih sastojaka u energiju koju koriste ćelije. Bez koenzima Q10 nijedna ćelija našeg organizma ne bi mogla da preživi. Sam naš organizam je najvažniji proizvođač ovog koenzima ali takođe postoje i proceduje koje potpuno isti koenzim mogu razviti i industrijskim putem. Koenzim Q10 ima dve primarne funkcije u organizmu:

  1. - Neophodan je za razvoj, zaštitu i regeneraciju i

  2. - Deluje kao antioksidans, tj.štiti telo od slobodnih radikala koji ubrzavaju strenje kože kroz usporavanje metaboličkih procesa

Kako straimo nivo koenzima u telu opada i ovaj proces počinje nakon 20godine života, a ono što najviše utiče na ovaj proces je sam stil života. Ukoliko vodimo računa o pravilnoj ishrani i imamo zdrave životne navike vrle je verovatno da će organizam da samostalno proizvodi dovoljne količine koenzima Q10. Osim predhodno navedenih spoljašnjih faktora, na nivo koenzima Q10 u telu utiče i nivo stresa.

Naimrnice bogate ovim koenzimom koje Vam preporučujemo u ishrani su meso, jaja, riba, orašasto voće, krompir, brokoli i spanać.