Uklanjanje bradavica

 

ŠTA SU BRADAVICE I KAKO SE PRENOSE?

Bradavice (veruccae) su veoma česte benigne izrasline koje se javljaju na koži i sluzokoži, a uzrokuju ih različite vrste humanih papiloma virusa (HPV). Radi se o zaraznim promenama koje imaju tendenciju da se prenose sa osobe na osobu. Kod jedne osobe je moguće zapaziti bradavičaste promene na različitim mestima na telu. Period inkubacije je različit, nekad i po nekoliko meseci. Nastanku infekcije u značajnoj meri doprinosi pad imunog sistema pacijenta.


KAKO IZGLEDAJU BRADAVICE, KOJE VRSTE POSTOJE?

Izrasline su pričvršćene za kožu tankom bazom, a površina je najčešće neravna, hrapava. U zavisnosti od tipa virusa koji ih izaziva i mesta na kom se nalaze, bradavice mogu biti iznad i u nivou kože. Obično imaju boju sličnu boji kože, ali u nekim slučajevima mogu biti i tamnije.


Najčešće vrste bradavica su:

- Verrucae vulgaris - obične bradavice
čija lokalizacija može biti bilo gde na telu, ali najčešće se javljaju na rukama, stopalima i kolenima. Bilo koja mikrotrauma (oštećenje) kože pogoduje nastanku novih bradavica. Izgled bradavica karakteriše gruba površina i kružni oblik i često su prisutne kod dece.

- Verrucae plantares - bradavice na stopalima imaju tendenciju brzog širenja, remete hodanje i stvaraju bol zbog pritiska celog tela. Često se može videti mozaik (ploče na stopalima). Njihovo lečenje je teže jer se pružaju u dubinu. Pacijenti ih mešaju sa promenom kurje oko i ne dolaze kod lekara na vreme - što dovodi do težeg lečenja.

- Condylomata accuminata - polne bradavice se javljaju u genitalnoj regiji, veoma su zarazne i prenose se tokom intimnih odnosa.

- Verrucae filiformes - končaste bradavice su tanke, duguljaste izrasline. Predilekciona mesta su: oko nosa i usana, oko očiju (regija lica).

- Bradavice ispod ili oko nokatne ploče - to su bradavice nejednakih ivica koje mogu potpuno da izdignu nokatnu ploču i dovedu do oštećenja rasta noktiju.

 

KAKO SE UKLANJAJU BRADAVICE?

Postoje različiti načini uklanjanja bradavica, u zavisnosti od tipa, uzrasta, lokalizacije. Kao najefikasniji način u praksi se pokazala primena radiotalasa. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji tako da je bezbolna. Radiotalasima se tokom jednog tretmana u najvećem broju slučajeva postiže izlečenje, a recidivi su veoma retki.
Polne bradavice zahtevaju lečenje oba partnera.

BRADAVICE IMAJU TENDENCIJU BRZOG ŠIRENJA I ZBOG TOGA JE NAJBOLJE JAVITI SE ŠTO PRE LEKARU KAD SE UOČE PROMENE, KAKO BI LEČENJE BILO BRŽE I EFIKASNIJE.

Cena: 5000 din.

POVEĆANJE GRUDI UGRADNJOM IMPLANTATA