Gracia Medika

Uklanjanje Intraanalnih Kondiloma u Anesteziji

 

Uklanjanje intraanalnih kondiloma u anestezijiKondilomi na anusu, koji se nazivaju i unutrašnji kondilomi ili interanalni kondilomi, su specifična manifestacija genitalnih bradavica uzrokovanih određenim sojevima humanog papiloma virusa (HPV). Ove bradavice se mogu razviti unutar anusa ili u analnom kanalu i mogu predstavljati izazov u načinu identifikovanja, lečenja i uklanjanja. Razumevanje unutrašnjih kondiloma je ključno za pojedince koji mogu biti pogođeni ovim stanjem.


Šta su interanalni kondilomi ili kondilomi na anusu

Unutrašnji kondilomi su obično male izrasline ili bradavice koje se razvijaju unutar anusa ili duž analnog kanala. Zbog toga su poznate pod nazivom interanalni kondilomi, kondilomi na anusu, viseće bradavice na anusu. Oni se razlikovati po:


- Veličini, od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara;
- Izgledu i boji, rascvetale i ne prijatnog izgleda mogu biti ružičaste, boje kože ili crvene. Ponekad mogu biti ravne i teško vidljive bez specijalizovanog lekarskog pregleda.

Kako se prenose (papilomi na anusu)?

Kao i kod drugih vrsta kondiloma, interanalni kondilomi se mogu dobiti na nekoliko načina, od kojih je najčešći analni seksualni odnos sa zaraženom osobom. HPV može biti prisutan na koži oko anusa, a virus se lako prenosi tokom seksualne aktivnosti. Iako ređe, HPV se takođe može preneti nepenetrativnim seksualnim aktivnostima koje uključuju genitalno-analni kontakt ili oralno - analni kontakt.
Nije isključena mogućnost prenosa virusa sa jednog dela tela na drugo putem samo-inokulacije. Na primer, ako osoba ima spoljašnje genitalne bradavice i dodirne ih, može preneti virus u svoj anus (češanjem ili dodirivanjem), što dovodi do razvoja unutrašnjih kondiloma.


Kako prepoznati viseće bradavice: Simptomi i efekti

Viseće bradavice na anusu ili papilomi na anusu ne moraju uvek imati primetne simptome. Međutim, u nekim slučajevima, moguće je osetiti:

- Nelagodnost ili bol: Veće ili grupisane bradavice mogu izazvati nelagodnost, svrab ili bol oko anusa, posebno tokom pražnjenja creva. Aktivnosti kao što su sedenje, hodanje ili pražnjenje creva mogu pogoršati nelagodnost. Trenje i trljanje o odeću takođe mogu doprineti iritaciji.
- Krvarenje: Veće i viseće bradavice mogu biti podložne iritaciji, što može dovesti do povremenog krvarenja.
- Svrab i vlaga: Neki pojedinci mogu osetiti svrab oko područja gde su prisutne viseće bradavice. Pored toga, zbog kožnih nabora i povećane vlage u analnom regionu, bradavice mogu postati vlažne, što dovodi do osećaja povećane vlažnosti u predelu intimne regije.
- Izazovi održavanja higijene: Prisustvo papiloma na anusu može učiniti proces održavanja lične higijene izazovnim. Temeljno čišćenje područja bez izazivanja dodatne nelagodnosti može biti teško, što može dovesti do higijenskih problema.


Dijagnoza

S obzirom na njihovu lokaciju unutar anusa, unutrašnje kondilome može biti teško otkriti bez lekarskog pregleda. Redovni pregledi, posebno za osobe sa visokim rizikom od HPV infekcije, može pomoći u identifikaciji interanalnih kondiloma. Dijagnostikovanje ovog zdravstvenog problema se može izvršiti pomoću pregleda anoskopom (uređaj koji omogućava jasan pogled na anus i analni kanal) i primenom odgovarajuće laboratorijske analize u cilju otkrivanja abnormalnosti povezanih sa HPV-om.


Lečenje i skidanje kondiloma na anusu

Lečenje unutrašnjih kondiloma, odnosno kondiloma na anusu, je obično usmereno na uklanjanje ili smanjenje bradavica, ublažavanje simptoma i smanjenje rizika od komplikacija. Dostupne opcije lečenja podrazumevaju primenu lokalnih lekova ili hirurške intervencije.

U slučaju dijagnoze interanalnih kondiloma, preporučuje se pregled oba seksualna partnera kako bi se utvrdilo prisustvo virusa. U tom slučaju, ako su oba partnera zaražena, potrebno je da partneri dobiju tretman kako bi se efikasno upravljalo stanjem i smanjio rizik od reinfekcije i prenošenja. Lečenje oba partnera istovremeno pomaže u obezbeđivanju sveobuhvatnog lečenja i sprečavanju ponovnog pojavljivanja kondiloma.

Tretman oba partnera istovremeno pomaže da se osigura da su sva pogođena područja pravilno tretirana, smanjujući rizik od ponovne infekcije. Čak i ako jedan partner ima vidljive bradavice, dok drugi partner nema, i dalje je neophodno da se obe osobe leče jer virus može biti prisutan, ali se još nije manifestovao.


Uklanjanje procesom elektrokauterizacije

Hirurška intervencija uklanjanja visećih bradavica i interanalnih kondiloma se vrši primenom elektrokauterizacije u anesteziji. Elektrokauterizacija je hirurška tehnika koja podrazumeva upotrebu električne struje za spaljivanje ili kauterizaciju bradavica. Anestezija se obično koristi tokom procedure kako bi se osiguralo da pacijent ne oseća nikakvu bol ili nelagodnost prilikom procedure. U slučaju elektrokauterizacije za uklanjanje kondiloma, obično se koristi lokalna anestezija. Lokalnom anestezijom se deluje na oblast na kojoj se nalaze bradavice. Obično se primenjuje injekcijom blizu mesta lečenja ili primenom kreme za lokalnu anesteziju.

Važno je napomenuti da se elektrokauterizacija kao procedura za uklanjanje visećih bradavica obično izvodi ambulantno, a period oporavka je relativno kratak. Nakon procedure, dobićete uputstva o potrebnoj nezi i aktivnostima koje treba preduzeti kako bi se ubrzao proces oporavka i smanjio rizik nastanka komplikacija.


Rizici primene elektrokauterizacije

Iako je elektrokauterizacija uobičajena procedura za lečenje kondiloma na anusu, ona sa sobom nosi određene rizike koje treba uzeti u obzir. Jedan od takvih rizika je moguća pojava bola i nelagodnosti nakon procedure, a po prestanku dejstva anestezije. Pored toga, postoji relativno mali rizik od krvarenja, infekcije i promena na koži, uključujući ožiljke ili promene pigmentacije na tretiranom području.

U procesu uklanjanja kondiloma postupkom elektrokauterizacije, moguće je ponovna njihova pojava jer ova hirurška procedura ne eliminiše osnovnu infekciju humanim papiloma virusom. Retko se mogu pojaviti komplikacije kao što su oštećenje tkiva ili povreda nerva. Pre samog izbora i donošenja odluke o primeni hiruške intervencije za uklanjanje kondiloma na anusu, pregled i konsultacije sa profesionalnim timom stručnjaka Poliklinike Gracia Medika su od ključne važnosti kako bi se obezbedio odgovarajući tretman lečenja i uklanjanja kondiloma na anusu.

Uklanjanje Intraanalnih Kondiloma u Anesteziji

Kondilomi su šiljati  izraštaji u vidu bradavica na uzanoj peteljci koji su lokalizovani na sluzokoži genito – analne regije.
▪ Uzročnik kondiloma je humani papiloma virus.
▪ Do sada je otkriveno preko 150 vrsta ovih virusa.
Kondilomi analne regije (perianalni, intraanalni, analni) su prema dostupnim podacima podjednako zastupljeni i kod muškaraca i kod žena.
Analna sluzokoža je veoma osetljiva, tako da ozlede (mikrotraume) koje lako nastaju pogoduju prodoru HPV virusa i klinički ispoljenim kondilomima.

▪ Kliničkim pregledom uz pomoć anoskopa (aparat pomoću kojeg se zahvaljujući mogućnosti uveličavanja i osvetljenja mogu posmatrati promene unutrašnjih struktura) i odgovarajućim analizama lekar postavlja dijagnozu i predlaže način uklanjanja kondiloma.
▪ Neophodan je pregled oba partnera.

Uklanjanje Intraanalnih Kondiloma u Anesteziji

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Hirurški Pregledi Akcije

SKEROZACIJA HEMOROIDA I II STEPENA PO PROMENI.


-50%
40,000 din.
20,000 din.
H14
Pozovite