Gracia Medika

Uklanjanje seboroičnih keratoza


Uklanjanje keratoza seboroičnih


Uklanjanje keratoza seboroičnih

Keratoze, seboroične keratoze, sunčane ili staračke pege, zajedničko su ime za benigne promene na koži, bradavičastog izgleda.
Keratoza, kao promena na koži, nije vrsta zaraznog obljenja kože, niti se prenosi direktnim kontaktom sa osobom kod koje su se razvile. One mogu biti nasledog karaktera , tj imaju tendenciju da se javljaju kod istih članova porodice, sa nešto većom učestalošću kod osoba ženskog pola.

Keratoze u najvećem broju slučajeva nastaju kao posledica nekontrolisanog rasta površinskog sloja kože,tj mutacija u našem genetskom materijalu. Najčešće se javljaju na koži koja je izložena preteranom delovanju sunčevog zračenja. Po svojo prirido ove promene bez obzira na genetski momenat nisu kancerogene. Svakako bez obzira na njihovu benignu prirodu treba ih pratiti i blagovremeno terapijski tretirati, obzirom da imaju tendenciju ka širenju i umnožavanju.

Kako prepoznati kerartotične promene ?


Seboroične keratoze su najčešće asimptomatske promene na koži, potpuno bezopasne i nezarazne. Primarno njihova pojava je estetski problem, obzirom da se javljaju na vidljivim delovima kože lica i tela.
U početnim fazama razvoja manifestuju se kao pigmentne mrlje , svetlo žute ili braon boje, meke na dodir i u nivou kože. U daljim fazama razvoja, keratoze će menjati boju, oblik i teksturu. Ovakav rast dovodi ih do tamno braon prebojenih uzdignutih bradavičastih promene, koje su širokom bazom vezane za površinu kože. Njihova površina postaje hrapava, ispucala sa keratinskom skramom koja se lako ljušti, pa se promene naizgled smanjuju.
Keratoze mogu da se javljaju pojedinačno ili da se manifestuju kao multiple, ponekad slivene promene.

Lečenje keratoza


Nakon izvršenog kliničkog i dermatoskopskog pregleda, Vaš lekar će Vam predložiti plan lečenja . On podrazumeva isključivo procedure kao što su:
- Radiotalasna terapija
- Krioterapija
- Elektrokoagulacija
- Kiretiranje
- Laseroterapija
- Hirurško uklanjanje keratoza

Dakle, kerarotične promene ne mogu se lečiti lekovima, kremama, gelovima, melemima niti drugim medikamentoznim preparatima.

Keratotične promene manjeg promera, najčešće se veoma uspešno uklanjaju radiotalasnom terapijom.

Metoda je potpuno bezbedna i konforna za pacijenta , a izvodi se u lokalnoj anesteziji. Nakon uklanjanja keratoze, na mestu intervencije formira se zatvorena rana, koja se tretira odgovarajućim preparatima. Radiotalasno uklanjanje keratoza je minimalno invazivna procedura, koja ne zahteva aplikaciju šavova, traje kratko, i ne ostavlja ožiljne promene, jer koža zarasta brzo i lako.

Krioterapija se takođe koristi u cilju lečenja keratotičnih promena, manjeg prečnika – do 1 cm, ali je ovra procedura dugotrajna i spora, sa vrlo čestim recidivima.

Hirurško lečenje keratoza, podrazumeva promene prečnika većeg od 1 cm. U tom smislu promena se uklanja u lokalnoj anesteziji,a period oporavka zavisi od dubine i širine napravljenog reza.

Pozovite