Gracia Medika

Uklanjanje Kondiloma kod Muškarca

 

Uklanjanje kondiloma kod muškarca


Kondilomi, takođe poznati kao genitalne bradavice, su polno prenosiva infekcija uzrokovana određenim sojevima humanog papiloma virusa (HPV). Ove, genitalne, bradavice se obično pojavljuju na genitalijama ili oko analnog područja i mogu izazvati kako fizičku nelagodnost, tako i emocionalni stres. Razumevanje šta su kondilomi i kako se prenose ključno je za prevenciju, rano otkrivanje i traženje odgovarajuće medicinske nege. Među osobama starosti od 15 do 59 godina, 2 od 5 (40%) ljudi će biti potencijalni nosilac humanog papiloma virusa koji izaziva kondilome. Postojanje mnogo različitih tipova HPV-a podrazumeva da većina ne izaziva nikakve zdravstvene probleme zbog čega je potrebno vršiti preventivne kontrole reproduktivnog zdravlja.

Šta su kondilomi

Kondilomi su male izrasline koje se javljaju u predelu genitalija i mogu se razlikovati po veličini i obliku. Uzrokuju ih specifični sojevi HPV-a, prvenstveno tipovi 6 i 11. Ove genitalne bradavice se mogu pojaviti i kod muškaraca i kod žena i obično su drugačije boje u odnosu na boju kože (sivkaste, ružičaste ili crvene).

Kako se dobijaju kondilomi?

Kondilomi su veoma zarazni i najčešće se prenose seksualnim kontaktom - direktnim kontaktom koža na kožu tokom vaginalnog, analnog ili oralnog seksa sa zaraženom osobom. Virus može biti prisutan u genitalnom području, uključujući penis, skrotum, vulvu, vaginu ili anus, a može se pojaviti i na okolnoj koži. Iako ređe, kondilomi se takođe mogu preneti indirektno preko zajedničkih predmeta kao što su seksualna pomagala, peškiri ili donji veš.
Nije redak slučaj da se kondilomi prenesu sa majke na bebu tokom porođaja.

Muškarci i HPV virus

Uklanjanje Kondiloma kod Muškarca - HPV kod muškaraca može se dobiti tokom nezaštićenog vaginalnog, analnog ili oralnog seksa sa osobom koja ima virus. Važno je napomenuti da se humani papiloma virus može širiti čak i kada osoba sa infekcijom nema znakova ili simptoma, jer se simptomi mogu pojaviti godinama nakon što imate seksualni odnos sa nekim ko ima infekciju.

Većina muškaraca koji dobiju humani papiloma virus nemaju simptome jer infekcija obično prolazi sama. Ali, ako ne prođe, može izazvati značajne uticaje na genitalno područje, uzrokujući situaciju da se pojave kondilomi kod muškarca ili promena na koži.

Ko može dobiti kondilome – rizične grupe

Rizičnoj grupi koja može dobiti kondilome, ali i nosilac humanog papiloma virusa ove vrste, mogu biti i muškarci i žene koji imaju:

- Nezaštićeni seks - seksualne aktivnosti bez upotrebe kondoma ili drugih metoda barijere;
- Više seksualnih partnera – što je više različitih seksualnih partnera, veće su šanse da dođete u kontakt sa zaraženom osobom i dobijete kondilome.
- Oslabljen imuni sistem – oslabljen imuni sistem ima tendenciju bržeg razvoja kondiloma.

Lečenje i uklanjanje izraslina kod muškaraca

Lečenje i uklanjanje kondiloma kod muškaraca je ključno za ublažavanje simptoma, sprečavanje prenošenja i smanjenje rizika od komplikacija. Najpre se primenjuje tretman lečenja lokalnim lekovima u vidu krema, gelova ili rastvora koji sadrže podofilin, imikvimod ili druge aktivne sastojke mogu se naneti direktno na bradavice sa ciljem njihovog eliminisanja. Primena lekova, gelova i krema deluje tako da inhibira deobu i rast ćelija, ili, u određenim slučajevima, stimuliše imuni odgovor tela. Lečenje kondiloma može potrajati i do nekoliko nedelja.

Kada lečenje ne daje rezultate, postoje mogućnosti uklanjanja kondiloma putem krioterapije ili ekscizije. Krioterapija podrazumeva proceduru kojom se kondilomi uklanjaju primenom tečnog azota tako da se direktnim nanošenjem vrši njihovo tretiranje, zbog čega ćelije HPV-a umiru i kondilomi otpadaju. Smatra se efikasnom terapijom uklanjanja a broj tretmana zavisi od lokacije i veličine kondiloma. Sa druge strane, primenjuje se i metoda ekscizije, odnosno hirurškog uklanjanja kondiloma uz pomoć skalpela. Ova procedura se obavlja pod lokalnom anestezijom i preporučuje se za veće kondilome ili stanja koje je teško lečiti lekovima.

Napredan oblik lečenja i uklanjanja kondiloma kod muškaraca podrazumeva korišćenje visoke tehnologije, odnosno laserskih zraka. Procedura se izvodi tako što se laserski zraci visoke energije usmeravaju na bradavice da bi ih uništili. Laserska terapija je posebno korisna za veće ili brojne kondilome i obično se izvodi pod lokalnom ili opštom anestezijom.

Prevencija kondiloma

Sprečavanje pojave kondiloma podrazumeva preduzimanje određenih preventivnih mera kao što je upražnjavanje bezbednog seksa uz doslednu i pravilnu upotrebu kondoma. Iako se tako može smanjiti rizik od dobijanja kondiloma, virus može zaraziti područja koja nisu pokrivena ovom vrstom zaštite, te se na taj način rizik ne može u potpunosti eliminisati. Zato je potrebno vršiti redovne kontrole i preglede kako bi se izvršila pravovremena HPV tipizacija i omogućilo blagovremeno lečenje.

Važno je napomenuti da metode lečenja mogu ukloniti one kondilome koji su vidljivi, ali postoji mogućnost da se tretmanom neće eliminisati osnovna infekcija humanim papiloma virusom, koja je glavni uzročnik njihove pojave. Virus može ostati u stanju mirovanja u telu zbog čega je moguća njihova ponovna pojava.

Posebno je kod muškaraca potrebno vršiti češće kontrole. U Poliklinici Gracia Medika pružamo mogućnost konsultacije sa našim timom stručnjaka, ali i HPV tipizaciju kako bi se postavila tačna dijagnoza, kreirao personalizovani plan lečenja i praćenje toka njegovog ishoda.

 Uklanjanje Kondiloma kod Muškarca

 

 



Za sve informacije:





Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Hirurški Pregledi Akcije
Pozovite