Gracia Medika

Uklanjanje Lipoma - Masnog Tkiva

 

Uklanjanje Lipoma Masnog Tkiva

Uklanjanje Lipoma Masnog Tkiva


U narodu su poznatiji kao „masno tkivo“, a u medicini LIPOMI, jesu benigni izraštaji koji nastaju kao posledica nagomilavanja masnih ćelija ispod površine kože. Oni su uglavnom loptastog oblika sa mekom konzistencijom, različite su veličine, a u ponekad mogu biti i grupisani u vidu grozdova.

Lipomi se uglavnom javljaju na rukama i trupu, ali su primetni i na ostalim delovima tela.

Po pravilu su bezopasni, a njihovo uklanjanje je iz estetskih razloga. Izuzetak su ipak veliki lipomi koji mogu da pritisnu nervne završetke i da sadrže maligne ćelije. S tim u vezi pravilo je da se veći lipomi odstranjuju hiruškim putem.


Uklanjanje masnog tkiva

Lipomi su zapravo benigni tumori koji su u obliku potkožnih masnih čvorova, a rastu pojedinačno ili u većem broju na različitim delovima tela. Oni se lako prepoznaju, jer su okrugli, mekani, pokretni i nalaze se iznad nivoa kože.

Mogu biti manjih dimenzija, ali neki lipomi mogu da narastu i do 6 i više centimetara i uglavnom se odstranjuju hiruškim putem.

Mesta na kojima se masna tkiva uglavnom pojavljuju jeste vrat, trup, potiljak, ekstremiteti kao i zglobovi. Oni se sastoje od masnih ćelija koje se normalno nakupljaju u masnom tkivu, ali je zrelo masno tkivo kod lipoma odvojeno tankim pregradama od vezivnog tkiva u režnjeve.

Masna tkiva se mogu ukloniti, dok se hiruško uklanjanje masnog tkiva radi iz estetskih razloga uglavnom. Takođe i liposukcija odnosno isisavanje potkožnog masnog čvorića, se može primeniti kod lipoma i to kod onih koji su mekši i imaju manje vezivnog tkiva.

Ove okruglaste tačnije elipsaste izrasline spadaju najčešće u grupu benignih sporo rastućih tumora mekog tkiva, a uglavnom se javljaju između 40. i 60 godine života, retko u dečijem urastu i prisutniji su kod muškaraca nego kod žena.


Da li je potrebno operisati lipome?

Lipomi koji su skup masnih ćelija, koncentrisanih u tankoj kapsuli ispod kože jesu okruglast e izrasline koje spadaju u grupu sporo rastućih tumora mekog tkiva.

Možete čuti da se u svakodnevnom govoru oni nazivaju “masno tkivo” a u njemu se osim masnog tkiva mogu naći i krvni sudovi kao i drugo tkivo.

Još uvek nije označen tačan nastanak lipoma niti je on precizno određen.

Uostalom kao i u slučaju drugih oboljenja, genetska predispozicija igra veoma važnu ulogu u pojavu lipoma, a tu su i drugi faktori rizika poput holesterola, gojaznosti i dijabetesa.

Takođe, u pojedinim slučajevima se razvoj lipoma dovodi i u vezu sa povredama tačnije traumama.

Iako nisu strogo vezani za određeni deo tela, lipoma se uglavnom javljaju na licu, vratu, trupu, leđima, potkolenici, rukama i sl. Može ih biti više od jednog što zna da predstavlja poprilično ogroman estetski problem, ali i funkcionalni jer s utu svakodnevne smetnje za dnevne aktivnosti.

Njihova veličina varira od nekoliko milimetara pa sve do nekoliko centimetara, blago su pokretni na dodir i uglavnom su bezbolni. Ipak potrebno je pratiti njihove promene i konsultovati se sa lekarom da li ih je potrebno ukloniti.

Isključivo hiruškim uklanjanjem masnog tkiva, lipom će se u potpunosti ukloniti

Masno tkivo se prostire ispod kože većim delom, ali ipak jedan deo ćelija može da zađe i ispod fascije mišića. Ukoliko se sve ćelije ne uklone i to u potpunosti bez izuzetaka, lipom će se posle nekog vremena opet pojaviti na istom mestu.

Isključivo hiruškim putem se može imati pregled kompletne regije u kojoj se masno tkivo nalazi, a rez koji se napravi na koži je višestruko manji od prečnika samog masnog tkiva. S tim u vezi ožiljak je nakon intervencije vrlo diskretan, s obzirom na to da da se i ne uklanja koža.

Takođe, ovim putem moguće je i da lekar pošalje tkivo na patohistološku analizu, a to uglavnom i nije potrebno. Ipak u retkim situacijama struktura masnog tkiva bude atipična, pa se hirurg odlučuje i da uzorak pošalje na patološko ispitivanje.
S obzirom na to da se daje mala količina lokalne anestezije tokom uklanjanja lipoma, moguće je da prilikom jedne intervencije se ukloni veliki broj masnih tkiva

Lipome ćete prepoznati kao okruglaste mase koje su meke na dodir. Lipomi tik ispod kože mogu da se pomere blagim guranjem. 

Lipomi obično nisu bolni, ali neke podvrste mogu biti bolne – recimo, angiolipom.

Često je potrebno više vremena da se primete lipomi koji su dublje u tkivu, i oni mogu biti dosta veliki kada ih lekar otkrije. Lipomi koji se nalaze dublje u tkivu mogu slabije da se pomeraju.


Pregled lipoma

Prilikom prvog pregleda lekar će vas pitati o svim simptomima koje imate, kao i mestu gde ste primetili izraslinu. Recite i pokažite stanje koje ste uočili, samu izraslinu i recite da li je sve to izazvalo bol.

Nakon toga sledi fizički pregled, kako bi lekar proverio masu, njenu količinu i konzistenciju kao i pokretljivost lipoma. Bitno je i da u narednom koraku lekar pregleda izrasline kako bi video da li postoje određene izrasline na njoj.
Na osnovu svega ovoga, lekar će utvrditi da li se radi o lipomu i na koji način ga je moguće sanirati.


Koji testovi za masno tkivo postoje?

Lekar specijalista uglavnom može da potvrdi lipome već na osnovu vase medicinske istorije kao i fizičkog pregleda. Ipak, u pojedinim slučajevima i testovi za lipoma mogu da budu od pomoći.

Rendgen stvara jasnu sliku gustih struktura kao što su kosti, ali može da posluži i da prikaže senku koju stvara tumor mekog tkiva kao što je upravo lipom.

CT snimanje je detaljnije od rendgena i njime je moguće da se snimi masno tkivo koje će potvrditi samu dijagnozu lipoma.

Magnetna rezonanca pruža najkorisnije informacije za otkrivanje lipoma, a to je pre svega zato jer ona može da stvori detaljnije slike mekog tkiva kao što je lipom. Magnetna će prikazati lipom iz svih perspektiva, a često lekari samo na osnovu magnetne rezsonance dijagnostikuju lipoma, pa biopsija i nije potrebna.

Biopsija lipoma je nekada neophodna kako bi se potvrdila dijagnoza. Za ovaj test neophodan je sam uzorak tumora koji će da se ispita pod mikroskopom. U tom slučaju lekar može staviti pacijentu lokalnu anesteziju na regiju sa koje je potrebno uzeti uzorak, a on se uzima iglom is ama procedura uzorkovanja uopšte nije bolna.

Ipak, u većini slučajeva, biopsija zaista nije potrebna kako bi lekar postavio dijagnozu, ali se nakon uklanjanja lipoma radi biopsija na uzorku određenog tkiva.


Kako se uklanjaju lipomi?

Jedina metoda kojom se lipoma u potpunosti uklanjaju jeste hiruško uklanjanje masnog tkiva odnosno ekscizija. Ukoliko pacijent ima velike lipoma ili one koji se nalaze duboku u tkivu vrlo je verovatno da će biti potrebna lokalna ili opšta anestezija.

Opšta anestezija za uklanjanje masnog tkiva - lipoma se primenjuje jako retko, i uglavnom je to u slučaju kada je zbog pozicije samog lipoma pacijentu jednostavno tako lagodnije. Uklanjanje Lipoma Masnog Tkiva


Koliki je oporavak nakon operacije?

U zavisnosti od veličine ka oi pozicije lipoma koji su operisani zavisi i dužina oporavka i vraćanje svakodnevnim životnim aktivnostima. Ukoliko pacijent oseća bilo kakvu bol ili nelagodnost nakon operacije potrebno je da odmah ograniči svoju fizičku aktivnost. Naravno lekar koji je operisao lipoma će svom pacijentu dati detaljna uputstva o samom oporavku nakon intervencije.


Da li se lipom ponovo javlja nakon operacije?

Ukoliko su lipoma uklonjeni u potpunosti hiruškim putem, oni se vrlo retko vraćaju. Ali ukoliko se deo lipoma ne ukloni, na primer ukoliko je dosegao mišiće ili se pak nalazi na osetljivom delu tela, vrlo je moguće da će se on pojaviti na drugom delu tela.

Svakako lipoma koji se ponovo javljaju nisu opasni po zdravlje pacijenta, a imaće iste odlike kao i bilo koji drugi lipoma.

Oni se uglavnom pojavljuju kod pacijenata koji imaju visok faktor rizika za njihovo pojavljivanje, ali uvek mogu da se uklone i leče na isti način kao i pre.


Kome se jedino ne preporučuje operacija?

Operacija kao metoda lečenja lipoma se ne preporučuje jedino ženama koje su trudne ili koje trenutno doje. Prema dostupnoj dokumentaciji, sama operacija predstavlja rizik za zdravlje kako majke tako i bebe.

Ipak ukoliko je neophodno, uklanjanje lipoma moguće je da se realizuje nakon konsultacije sa dermatologom i akušerom.

Lipomi se opisuju kao podkožne izrasline, koje nastaju kao posledica prekomernog rasta masnih ćelija. Medicinski, smatraju se benignim tj nekanceroznim promenama.

Lipomi se mogu javiti na bilo kom delu tela, gde su prisutne i masne ćelije, ali najveću tendenciju javljanja imaju u regiji ramena, grudi, trupa, vrata, butina i pazuha. U ređim slučajevima, mogu se formirati i u unutrašnjim organima ili mišićima.

Uklanjanje Lipoma Masnog Tkiva. 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Hirurški Pregledi Akcije
Pozovite