Gracia Medika

Uklanjanje Ožiljka od Akni

 

Uklanjanje ožiljaka od akni

 

Uklanjanje Ožiljka od Akni

Da bismo pričali o tretmanu ožiljaka, najpre je neophodno razjasniti nekoliko osnovnih nedoumica, koje se tiču ovih izuzetno često rasprostranjenih promena na koži lica i tela.


Šta je ožiljak i kako nastaje ?

Ožiljak je prirodni tj fiziološki način lečenja i nadoknađivanja izgubljene ili oštećene kože.

Nastaju kao posledica oštećenja sloja kože koji se naziva dermis. Usled oštećenja integriteta i prirodne strukture ovog dela kože, telo  kao vrstu odbrambenog mehanizma, formira nova kolagena vlakna i time naizgled ,, popravlja „ oštećene strukture, što za posledicu ima pojavu ožiljka. Ovo novoformirano tkivo, imaće drugačiju teksturu i kvalitet od okolnog tkiva.


Koje vrste ožiljka razlikujemo?

U cilju određivanja što efikasnijeg načina lečenja ove vrste promena na koži, ali i najoptimalnijeg vremenskog intervala, bitno je i odrediti vrstu ožiljne promene, oblik  i veličinu, tip kože, ali i starost pacijenta.  Najčešće se govori o :

1. Keloidnim ožiljcima -  nastaju kao posledica povrede kože u intervalu i 1-2 meseca. Opisuju se kao čvrste ružičaste ili tamnocrvene formacije izdignute iznad površine neoštećene kože. Njihove ivice se šire izvan područja početne promene, a vremenom usled pojačane neokolageneze  oni postaju čvršći i tammniji.

2. Hipertrofični ožiljci -  oni nastaju u intervalu od jednog meseca, nakon oštećenja integriteta kože, a opisuju se mao crvene formacije izdignute iznad površine kože, koje ne prelaze pogođeno područje. Njihovo lečenje znatno je jednostavnije nego lečenje keloidnih ožiljaka i ako se često po izgledu mogu mešati.

3. Atrofični ožiljci - najčešće se opisuju kao beličaste strukture koje mogu biti u ili ispod nivoa neoštećene kože. Ova vrsta promena nastaje kao posledica oštećenja kože od strija, akni i dr.

4. Ožiljci na kontrakturi - nastaju kao posledica ozbiljnih opekotina. Često su duboki i zatežu kožu, pa mogu dovesti do ograničavanja kretanja.


Efikasni načini za uklanjanje ožiljka

Iako je fiziološki deo procesa zarastanja, posledice koje ožiljci ostavljaju na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje pacijenta mogu biti velike. Stoga je njihovo lečenje u pravo vreme, kao i nači kojim će biti tretirani deo individualnog i specifičnog protokola. Bez obzira na odabranu metodu, procedura mora biti neinvazivna, krajnje konforma za pacijnta, bezbolna, efikasna, bez neželjenih posttretmanskih reakcija niti dugog perioda oporavka.


Hirurško lečenje ožiljaka

Hirurgija podrazumeva najinvazivniju vrstu lečenja.Na ovaj način najčešće s tretiraju ožiljci u cilju smanjivanja njihove veličine ili ublažavanja njihove vidljivosti, transplantacijom kože sa drugog dela tela.
Lasersko uklanjanje ožiljaka

Najčešće primenjivana metoda u tretmanu hirurških ožiljaka, koja se ističe zbog izuzetne efikasnosti ali i neinvazivnosti. Laseroterapija podrazumeva primenu intezivne svetlosti, kako bi se smanjila boja, veličina i oblik ožiljka..

Uklanjanje Ožiljka od Akni


Hemijski piling

Ova vrstra tretmana podrazumeva primenu rastvora kiseline, odgovarajuće jačine, koja se nanosi na površinu ožiljnog područja. Na ovaj način višestrukim posetama odabranom lekaru, uklanjaće se površinski grubi slojevi kože.


Dermabrazija

Aparatom sa abrazivnim cilindrom,uklanjaju se oštećeni površni slojevi kože.


Injekcione procedure

Protokolarno, sa prethodno pomenutim tehikama uklanjanja ožiljaka, mogu se kombinovati i neke od injekcionih procedura, koje podrazumevaju primenu mezoterapijskih koktela, kolagena, dermalnih filera ili injekcija steroida, koje mogu smanjiti površinu ožiljka i izjednačiti je sa površinom kože. U nekim situacijama, kod manje izraženij ožiljaka, Vaš odabrani lekar može Vam savetovati i upotrebu odgovarajućim krema i masti.

 Uklanjanje Ožiljka od Akni

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Popusti
Pozovite