Gracia Medika

Urastao Nokat - uklanjanje uraslog nokta

 

Urastao nokat - Unguis incarnatusUrastao Nokat - Ne hirurško uklanjanje uraslog nokta

* Kako nastaje urastao nokat?

Urastanje noktiju se dešava  najčešće na palčevima stopala i može zahvatiti jednu ili obe strane prsta.
Karakteristično je da u početku simptomi urastanja noktiju nisu vidljivi. Tokom vremena


* Urastanje nokta najčešće je posledica:

- Nošenja neodgovarajuće, neudobne obuće (uzane, tesne cipele, visoke potpetice) kojom su vrhovi prstiju izloženi stalnom pritisku i nepravilnom položaju.
- Nepravilnog skraćivanja (sečenja) nokata
- Nepravilnog oblika nokta koji vremenom postaje sve više zakrivljen
- Kod povrede nokta dolazi do usecanja ivice nokatne ploče u okolno tkivo
- Zadebljanja nokatne ploče kod prisutne gljivične infekcije


Ako se urasli nokat ne leči na vreme, dolazi do bujanja tkiva u okolini, kao i uslova za nastanak infekcije. U slučajevima kada su nokti zahvaćeni zapaljenskim procesom (infekcijom), najpre je potrebno sanirati infekciju primenom antibiotika, a u drugoj fazi pristupiti obradi nokta. Nelečena bakterijska infekcija može da se proširi na kost i da dovede do komplikacija.

* Faktore rizika za nastanak ovog stanja predstavljaju: genetska predispozicija, gojaznost, dijabetes, oboljenja koja dovode do poremećaja cirkulacije i ishrane tkiva,  kao i određene profesije ( profesionalni vojnici, sportisti...)


* Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnozu postavlja lekar posle obavljenog kliničkog pregleda i određuje način lečenja.

 

* Koje su metode lečenja?

Minimalno invazivna metoda - parcijalna ablacija matriksa nokta: u lokalnoj anesteziji odstranjuje se samo deo nokta koji je urastao, a matriks (tkivo iz koga nokat izrasta) se koaguliše elektrokauterom, čime se sprečava dalje urastanje nokta. Intervencija se obavlja u loklanoj anesteziji i traje oko 15 min. Za razliku od klasične hirurške intervencije, ovom metodom se izbegava sečenje kože i postavljanje šavova, tako da je oporavak značajno brži i u estetskom smislu nema ožiljaka. Pacijent može odmah da ide kući.
Postoperativno: po potrebi lekar propisuje antibiotike. Previjanje u kućnim uslovima nekoliko dana. Ovo predstavlja zlatni standard u lečenju uraslih noktiju u svim razvijenim zemljama.


* Koja je prevencija nastanka uraslih noktiju?

- Redovna higijena stopala
- Nošenje udobne obuće (koja ne dovodi do savijanja prstiju i  ne vrši pritisak)
- Pravilno sečenje noktiju (skraćivanje nokta treba da prati oblik prsta)

U našoj poliklinici problem sa uraslim noktima rešavamo na minimalno invazivan način, bez klasične hirurške intervencije, čime se skraćuje period oporavka.

 


 

Uklanjanje uraslog nokta tehnikom bez dodatnih šavova

Ne hirurško uklanjanje uraslog nokta


Urastanje nokta za posledicu ima bol, otok, crvenilo okolnog tkiva prsta i infekciju. Ukoliko se ne prepozna i ne leči adekvatno dolazi do ozbiljnih komplikacija, koje zahtevaju kompleksnije i duže lečenje i oporavak.

Hiruško lečenje se preporučuje kod svih oblika urastanja nokatne ploče, što podrazumeva jednostrano, obostrano ili ako je u pitanju deformitet nokta.

Uklanjanje cele nokatne ploče se primenjuje kod nelečenih i zapuštenih stanja nokatne ploče praćenih infekcijom, deformiteta nokte i slično.

Parcijalno uklanjanje se može primeniti kod pacijenata kod kojih je početna faza urastanje nokta, manji stepen infekcije i kod kojih je ostali deo nokatne ploče urednog izgleda.

Ablacija nokatne ploče podrazumeva uklanjanje celog nokta u uslovima lokalne infiltrativne anestezije. Ceo postupak traje 15-20 minuta. Nakon intervencije postoperativni tok podrazumeva nekoliko previjanja uz primenu antibiotske potpore i analgetika po potrebi.

Parcijalno uklanjanje tehnikom bez dodatnih šavova podrazumeva intervenciju u lokalnoj infiltrativnoj anesteziji, pri čemu se odstrani urasli deo nokta uz očuvanje ostalog dela nokatne ploče. Oporavak je isti kao i kod prethodno opisane intervencije.

Urastao Nokat - Ne hirurško uklanjanje uraslog noktaZa sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Popusti
Pozovite