Gracia Medika

Dermatološki Pregledi Gracia

Dermatološki Pregledi


Dermatološki pregledi u Poliklinici Gracija Medika

Specijalistički dermatološki pregled obuhvata detaljan pregled kože, kose, noktiju i sluznice od strane dermatologa, specijaliste za kožne bolesti. Ovi pregledi imaju za cilj dijagnostikovanje, lečenje i praćenje različitih dermatoloških stanja. Postoje mnogi aspekti dermatološke ekspertize, a evo samo nekih ključnih aspekata koji se obično obuhvataju specijalističkim dermatološkim pregledima na koje pacijenti mogu da računaju u našoj poliklinici:

1. Anamneza

Dermatolog će započeti pregled prikupljanjem detaljnih anamneza, tj. informacije o vašoj medicinskoj istoriji, simptomima i prethodnim dermatološkim stanjima. Ovo specijalisti pomaže u stvaranju celovitih slika vašeg zdravstvenog stanja i usmerava daljnje korake u dijagnostici i lečenju.

2. Vizuelni pregled kože, kose i kože

Dermatološki pregled će temeljito pregledati vašu kožu, obraćajući pažnju na promene boje, teksturu, oblik, veličinu ili izbočine. Pregleda će i vlasište, kosu i nokte kako bi otkrio bilo kakve promene, stanja ili poremećaje. Dermatolozi mogu pregledati i mladeže, što je neophodno za one koji su tome skloni i naročito pre odlasa na godišnje odmore i pojačano izlaganje suncu.

3. Upotreba dermatoskopa

Dermatoskop je instrument koji se koristi za detaljnije ispitivanje promena na koži. Pomoću dermatoskopa, dermatolog može proizvesti pregled određenih područja kože kako bi pružio bolji uvid u strukturu i karakteristike kožnih lezija.

4. Biopsija

Ako postoji sumnja na određenu kožnu bolest ili leziju, dermatolog može odlučiti izvršiti biopsiju. To uključuje uzimanje malog uzorka kože ili tkiva za laboratorijsku analizu radi precizne dijagnoze.

5. Pretrage i testiranja

U određenim situacijama, dermatolog može naručiti dodatne pretrage i testiranja kako bi dobio dodatne informacije o vašem stanju. To može uključivati krvne pretrage, kožne testove ili mikrobiološke kulture.
Nakon pregleda, dermatolog će obično pružiti dijagnozu, preporučiti odgovarajući tretman ili terapiju ili vam pružiti uputstva o nezi kože i prevenciji. Redovni specijalistički dermatološki pregledi su važni za otkrivanje, praćenje i lečenje raznih kožnih stanja, uključujući akne, dermatitis, psorijazu, kožne infekcije, tumore kože i druge dermatološke probleme.

Koje su najčešće promene na koži zbog kojih se treba javiti dermatologu?

Treba se javiti dermatologu ako primetite bilo kakve promene, simptome ili probleme sa kožom koji uzrokuju nelagodu ili zabrinutost. Evo nekoliko uobičajenih simptoma i bolesti kože za koje se preporučuje konzultacija s dermatologom:

1. Akne
Hronična stanja kože koja uzrokuju pojavu bubuljica, mitesera, belih glava i upaljenih lezija na licu, prsima, leđima ili drugim delovima tela. Akne nisu samo estetski problem koji najčešće pogađa tinejdžere, to su ozbiljne dermatološke komplikacije koje mogu izazvati niz ozbiljnih problema.

2. Dermatitis
Upalna stanja kože koja se manifestuju crvenilom, svrbežom, suvoćom, ljuskanjem ili osipima. Primeri uključuju atopijski dermatitis, kontaktni dermatitis ili seboroični dermatitis.

3. Psorijaza
Takođe hronična autoimuna bolest kože koja uzrokuje brzo nagomilavanje stanica kože, rezultirajući crvenim, ljuskavim plakovima na koži. Može se pojaviti na bilo kojem delu tela, kao što je vlasište, kolena, laktovi ili leđa. Uzrok pojave psorijaze još uvek nije detaljno ispitan, ali lečenje je dugotrajno i traži dermatološku procenu.

4. Rozacea
Ova hronična kožna bolest izaziva crvenilo, ispucavanje krvnih kapilara, osetljivost kože i moguće osipanje. Najčešće se javlja na licu, posebno na obrazima, nosu, čelu i bradi.

5. Tumori kože
Ovo su najozbiljnije promene na koži koje uključuju različite oblike raka kože poput bazalnog staničnog karcinoma, skvamoznog staničnog karcinoma i melanoma. Promene na koži kao što su izrasline, promene u boji, brzi rast ili svrbež moraju biti pregledani od strane dermatologa.

6. Infekcije kože
Bakterijske, gljivične ili virusne infekcije kože kao što su impetigo, gljivične infekcije noktiju, herpes ili bradavice se leče stručnom dermatološkom terapijom.

7. Hiperpigmentacija
Pojava tamnih mrlja, pega ili neravnomerne pigmentacije kože, kao što su melazma, lentigo ili postupalne hiperpigmentacije su predmet lečenja u poliklinici Gracija Medika

Ovo su samo neki od mnogih simptoma i stanja kože koji zahtevaju konsultaciju sa dermatologom u našoj poliklinci. Važno je imati na umu da svaka osoba može imati jedinstvene potrebe i specifične probleme sa kožom, pa je uvek najbolje potražiti savete stručnjaka kako bi se postavila tačna dijagnoza i pružio pravilan tretman.

Dermatološki pregledi u Poliklinici Gracija Medika

Poliklinika Gracija Medika pruža izvrsnu uslugu dermatologa koja je prepoznata kao jedna od najboljih u području dermatologije.

Poliklinika Gracija Medika ima tim visoko kvalifikovanih dermatologa s bogatim iskustvom i stručnim znanjem u području dermatologije. Njihova stručnost omogućava im pružanje najboljih mogućih tretmana i brige za naše pacijente.

Dermatolozi u Poliklinici Gracija Medika pristupaju svakom pacijentu individualno, uzimajući u obzir njihove specifične potrebe i brinući se o njihovim zdravstvenim ciljevima. Svaki pacijent prima personaliziranu terapiju i tretman koji najbolje odgovara njihovim potrebama.

Poliklinika Gracija Medika opremljena je najnovijom tehnologijom i dijagnostičkim uređajima koji omogućavaju preciznu dijagnozu i praćenje dermatoloških stanja. To uključuje upotrebu dermatoskopa, boje doplera kože i drugih naprednih tehnika.

To nam sve omogućava da pružimo širok raspon dermatoloških usluga, kao što je dijagnostika i lečenje raznih stanja kože, kose, noktiju i sluznice. U našoj poliklinici bavimo se i lečenjem akni, dermatitisa, psorijaze, tumora kože, rozacee, infekcija kože i mnogih drugih dermatoloških problema.

U Poliklinici Gracija Medika, pacijenti se leče s ljubaznošću, pažnjom i poštovanjem. Tim dermatologa vodi računa o potrebama pacijenata, pružajući im podršku i edukaciju o njihovim dermatološkim stanjima, kao i savete o nezi kože. Nakon prvog pregleda i dijagnostike, dermatolozi prate pacijente kroz dugoročno lečenje i praćenje kako bi osigurali najbolje rezultate.

Poliklinika Gracija Medika takođe nudi atraktivne popuste i pogodnosti svojim pacijentima. Nudimo posebne promotivne ponude i popuste na određene dermatološke usluge. Ove ponude mogu uključivati popuste na konkretno lečenje ili pakete usluga.

Važno je istaknuti da se popusti i ponude mogu razlikovati u zavisnosti od trenutnih promocija ili sezonskih kampanja. Stoga, pre poset Poliklinici Gracija Medika, preporučujemo da provjerite aktuelne popuste i ponude kako biste iskoristili mogućnosti uštede.

Poliklinika Gracija Medika predstavlja vrhunsku uslugu dermatologa koja kombinuje stručnost, naprednu tehnologiju i brigu o pacijentima. Zakažite dermatološki pregled već danas i iskoristite najbolje popuste!

Dermatološki Pregledi Gracia

ŠTA JE DERMOSKOPIJA?

Dermoskopija (pregled mladeža) je dijagnostička metoda kojom se vrlo lako, na neinvazivan način (bezbolno) vrši pregled  mladeža i pigmentnih promena na koži.


ŠTA SE POSTIŽE?

Pregled se obavlja pomoću aparata dermoskopa, koji ima sopstveni izvor svetla i staklo koje uveličava, tako da je moguće analizirati promene koje se ne vide golim okom, što je veoma važno prilikom procene potencijalno opasnih mladeža, gde se dalje savetuje njihovo uklanjanje.


KOLIKO ČESTO TREBA RADITI?

Preventivni pregled mladeža trebalo bi uraditi jednom u godinu dana. Osobe koje imaju genetsku predispoziciju (neko u porodici je imao melanom, tumore kože), stariji od 50 godina, osobe sa velikim brojem mladeža na telu, trebalo bi da urade pregled na 6-12 meseci. U rizičnu grupu spadaju i osobe svetle puti, kose i očiju, oni koji lako izgore na suncu, ljudi koji su profesionalno izloženi dejstvu sunčevih zraka (mornari, poljoprivrednici...)
Savetuje se da se samopregled mladeža  na koži obavlja na 3 meseca i ako se uoče bilo kakve promene u obliku, veličini, boji, javiti se lekaru dermatologu na pregled.
Diferencijalno dijagnostički dermoskopija je važna za razlikovanje seboroične keratoze, bazocelularnog i spinocelularnog karcinoma, hemangioma, melanoma i ostalih oboljenja.


KOJI SU NAJČEŠĆI TUMORI KOŽE?

Melanom - maligni tumor koji poslednjih godina beleži veliki porast u svetu. Razlog velike smrtnosti ovog karcinoma je kasno otkrivanje tumora, jer može da podseća na keratoze, ranice, bradavice, na bezazleni mladež na koži. Rano postavljena dijagnoza daje velike šanse za izlečenje. Definitivna dijagnoza se potvrđuje histo - patološkim nalazom uklonjene promene sa kože.
Bazocelularni karcinom se najčešće javlja kod osoba svetlije kože, kose i očiju, na koži koja je dosta izložena dejstvu UV zraka. Lokalizacija ovog tumora je uglavnom na glavi i vratu, ređe na drugim delovima tela. Obično je u pitanju krasta ili ranica koja krvari, duže zarasta. Lečenje je hirurško i ukoliko je na vreme otkriveno - izlečenje je potpuno. U slučajevima gde nije preduzeto lečenje, dolazi do širenja tumora u dublje strukture.


ŠTA TREBA ZNATI O MLADEŽIMA?

Nevusi (mladeži) predstavljaju promene na koži, koje su prisutne kod svih ljudi, u manjem ili većem broju. Mogu biti različite boje (svetlo braon do tamno braon), glatke ili hrapave površine, u nivou ili iznad nivoa kože, na peteljci. Mogu se nalaziti na čitavom telu, uključujući i kosmati deo glave. Nisu svi mladeži potencijalno opasni, ali treba redovno pratiti da li ima nekih promena u njihovom izgledu i ako se uoče potrebno je otići kod lekara.


ŠTA MOŽETE UČINITI KOD KUĆE (PREVENCIJA, SAMOPREGLED MLADEŽA):

Pažljivo posmatrati sve mladeže na telu, prateći sledeća uputstva:
- simetričnost mladeža - utvrditi da li  zamišljena linija deli mladež na dva jednaka dela.
Mladeži koji nisu opasni imaju pravilan oblik: ovalan, duguljast ili okrugao.
- boja mladeža - veoma tamni, crni mladeži su razlog za posetu dermatologu.
- veličina mladeža - ne mora svaki mladež veći od 6 milimetara biti opasan, ako nema neke druge promene, ali kod većih mladeža potrebno je uraditi dermoskopski pregled.
- ivice mladeža - nepravilne, reckaste i ivice nejednake boje - obavezna poseta lekaru
- promene mladeža - krvarenja, zapaljenja, vlaženja, promene kao što su  depigmentacija i hiperpigmentacija zahtevaju obavezan dermatološki pregled.Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Popusti
Pozovite