Gracia Medika

Dermoskopija Pregled Mladeža

 

Dermoskopija - Pregled mladeža

Dermoskopija Pregled Mladeža


ŠTA JE DERMOSKOPIJA?

Dermoskopija (pregled mladeža) je dijagnostička metoda kojom se vrlo lako, na neinvazivan način (bezbolno) vrši pregled  mladeža i pigmentnih promena na koži.


ŠTA SE POSTIŽE?

Pregled se obavlja pomoću aparata dermoskopa, koji ima sopstveni izvor svetla i staklo koje uveličava, tako da je moguće analizirati promene koje se ne vide golim okom, što je veoma važno prilikom procene potencijalno opasnih mladeža, gde se dalje savetuje njihovo uklanjanje.


KOLIKO ČESTO TREBA RADITI?

Preventivni pregled mladeža trebalo bi uraditi jednom u godinu dana. Osobe koje imaju genetsku predispoziciju (neko u porodici je imao melanom, tumore kože), stariji od 50 godina, osobe sa velikim brojem mladeža na telu, trebalo bi da urade pregled na 6-12 meseci. U rizičnu grupu spadaju i osobe svetle puti, kose i očiju, oni koji lako izgore na suncu, ljudi koji su profesionalno izloženi dejstvu sunčevih zraka (mornari, poljoprivrednici...)
Savetuje se da se samopregled mladeža  na koži obavlja na 3 meseca i ako se uoče bilo kakve promene u obliku, veličini, boji, javiti se lekaru dermatologu na pregled.
Diferencijalno dijagnostički dermoskopija je važna za razlikovanje seboroične keratoze, bazocelularnog i spinocelularnog karcinoma, hemangioma, melanoma i ostalih oboljenja.


KOJI SU NAJČEŠĆI TUMORI KOŽE?

Melanom - maligni tumor koji poslednjih godina beleži veliki porast u svetu. Razlog velike smrtnosti ovog karcinoma je kasno otkrivanje tumora, jer može da podseća na keratoze, ranice, bradavice, na bezazleni mladež na koži. Rano postavljena dijagnoza daje velike šanse za izlečenje. Definitivna dijagnoza se potvrđuje histo - patološkim nalazom uklonjene promene sa kože.
Bazocelularni karcinom se najčešće javlja kod osoba svetlije kože, kose i očiju, na koži koja je dosta izložena dejstvu UV zraka. Lokalizacija ovog tumora je uglavnom na glavi i vratu, ređe na drugim delovima tela. Obično je u pitanju krasta ili ranica koja krvari, duže zarasta. Lečenje je hirurško i ukoliko je na vreme otkriveno - izlečenje je potpuno. U slučajevima gde nije preduzeto lečenje, dolazi do širenja tumora u dublje strukture.


ŠTA TREBA ZNATI O MLADEŽIMA?

Nevusi (mladeži) predstavljaju promene na koži, koje su prisutne kod svih ljudi, u manjem ili većem broju. Mogu biti različite boje (svetlo braon do tamno braon), glatke ili hrapave površine, u nivou ili iznad nivoa kože, na peteljci. Mogu se nalaziti na čitavom telu, uključujući i kosmati deo glave. Nisu svi mladeži potencijalno opasni, ali treba redovno pratiti da li ima nekih promena u njihovom izgledu i ako se uoče potrebno je otići kod lekara.


ŠTA MOŽETE UČINITI KOD KUĆE (PREVENCIJA, SAMOPREGLED MLADEŽA):

Pažljivo posmatrati sve mladeže na telu, prateći sledeća uputstva:
- simetričnost mladeža - utvrditi da li  zamišljena linija deli mladež na dva jednaka dela.
Mladeži koji nisu opasni imaju pravilan oblik: ovalan, duguljast ili okrugao.
- boja mladeža - veoma tamni, crni mladeži su razlog za posetu dermatologu.
- veličina mladeža - ne mora svaki mladež veći od 6 milimetara biti opasan, ako nema neke druge promene, ali kod većih mladeža potrebno je uraditi dermoskopski pregled.
- ivice mladeža - nepravilne, reckaste i ivice nejednake boje - obavezna poseta lekaru
- promene mladeža - krvarenja, zapaljenja, vlaženja, promene kao što su  depigmentacija i hiperpigmentacija zahtevaju obavezan dermatološki pregled.



Za sve informacije:





Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Popusti
Pozovite