Gracia Medika

Ginekološki Brisevi

Ginekološki Brisevi - mikrobiološko ispitivanje

Vaginalni bris i cervikalni bris podrazumevaju mikrobiološko ispitivanje vaginalnog sekreta odnosno sadržaja iz kanala grlića materice, na bakterije igljivice, kao i na trihomonas i bakterijsku vaginozu ,na osnovu čega se sprovodi dalja terapija antibioticima i vaginaletama. Bakterije u vagini i grliću materice mogu dospeti iz okoline, bešike, creva, sa površine kože, sa predmeta (peškir, taolet), kao i seksulanim putem. U slučaju seksualno prenosivih infekcija, kao što su trihomonas, a često i gljivice i vaginoza, leče se oba partnera. Ove infekcije su potencijalno pokretači malignih procesa, a mnoge remete trudnoće i mogu se u toku porođaja preneti na plod i izazvati prevremeno pucanje vodenjaka, spontane pobačaje, prevremene porođaje i infekcije novorođene dece.

Preporučeno raditi ove briseve u slučaju tegoba (pojačan sekret, izmenjene boje, mirisa peckanje, svrab, nelagodnost), i kao redovna kontrola, posebno kada su prisutne urinarne infekcije, izmenjeni PAP nalazi, neuspeli poklušaji ostajanja u drugom stanju.

Bris vagine - Vaginalni bris  i Cervikalni bris - Ginekološki BriseviCervikalni i vaginalni bris

Analiza cervikalnog i vaginalnog brisa, podrazumeva kultivaciju sadržaja dobijenog iz vaginalnog kanala i grlića materice, na hranljivim podlogama, a u cilju mikrobiološkog ispitivanja na postojanje bakterija, gljivica ili patazita.


Šta je to ,, normalna ,, vaginalna flora ?

Normalnu ili fiziološku vaginalnu floru čini veliki broj mikroorganizama, koji žive u stanju ravnoteže. Najznačajniji deo označava Lactobacillus vaginalis, čija uloga je proizvodnja mlečne kiseline tj. Stvaranje kisele sredine . Ph vrednost vaginalne flore iznosi od 3,8- 4,5. Ovakva kisela sredina ne pogoduje razvoju štetnih mikroorganizama.


Nestankom laktobacija, tj prelazkom iz kisele u alkalnu sredinu, vaginalna flora postaje podložna razvoju različitih mikroorganizama, koji izazivaju veliki broj simptomatski i asimptomatskih oboljenja.


Šta sve može uticati na poremećaj vaginalne flore ?

Na zdravlje genitalne regije utiče više faktora.

Neki od njih su:
1. Kozmetički preparati za ličnu higijenu, koji menjaju pH vrednost vaginalne sredine
2. Opšte zdravstveno tj imunološko stanje
3. Antibitska terapija
4. Stres
5. Hormonski disbalans
6. Neadekvatne higijenske navike
7. Promiskuitet
8. Migracija patogenih mikroorganizama iz bešike, creva ili sa površine kože

Simptomi:

Poremećaj vaginalne flore najčešće se manifestuje simptomima kao što su:
- Bol, svrab, pojačan vaginalni sekret neprijatnog mirisa ili boje, bolni polni odnosi


Kada je poželjno raditi analizu vaginalnog i cervikalnog brisa?

Preporuka za obavljanje ovakve vrste analiza opravdana je u sledećim stanjima:
- Kod manifestnih simptoma infekcije
- Kod bolova u maloj karlici
- Kod redovnih ginekoloških kontrola
- Kod ispitivanja steriliteta


Kako se uzimanju Brisevi?

Bris cerviksa i vagine, moguće je uzorkovati bilo kada u toku dana. U vreme uzimanja briseva, kao ni 3-5 dana pre uzorkovanja, pacijentkinja ne sme koristiti nikakvu lokalnu niti sistemsku antibiotsku, antimikotsku ili drugu terapiju. Takođe briseve treba uzimati van perioda menstrualnog krvarenja. Poželjna je i apstinencija od polnih odnosa 1-2 dana pre procedure.
Uzorkovanje briseva je kratkotrajno i obavlja se najčešće tokom ginekološkog pregleda, a rezultati briseva se dobijaju nakon 48 h.
Ukoliko se ustanovi prisustvo patogenih mikroorganizama, pacijentkinja će biti podvrguta odgovarajućoj terapiji, po antibiogramu odnosno antimikogramu.

Najčešći nalaz, nakon dobijanja rezultata vaginalnog ili cervikalnog brisa može biti:

1. BAKTERIJSKI VAGINITIS, uzrokovan Staphilococcus aureus, Streptococa grube B, Echerichia coli, Enterococcus. Najčešće se manifestuje obilnim sekretom beličaste boje, crvenom i otečenom sluznico i svrabom.
2. TRIHOMONIJAZA, uzokovana Trichomonas vaginalisom. Simptomi mogu varirati od potpuno asimtomatske forme do pojave penušavog sekreta, žuto-zelene boje, neprijatnog mirisa, svraba, crvenila sluzokože, bolnog i otežanog mokrenja, kao i bola prisutnog u donjem delu stomaka i prilikom seksualnog odnosa.
3. KANDIDIJAZA, koja je u gotovo 90 % slučajeva, prouzrokovana Candidom albicans. Manifestuje se simptomima kao što su svrab, iritacija, crvenilo i otok vulve, kao i pojava belog sirastog sekreta.

Ginekološki Brisevi - Bris vagine Vaginalni Cervikalni

Vaginalni sekret – stepen čistoće vaginalnog sekreta se označava brojevima od I-VI,I preporučeno se radi jednom godišnje, kao i uvek kada postoje smetnje.


VAGINALNI SEKRET
(određivanje stepena čistoće)

Vaginalni sekret normalno ima kiselu reakciju (PH 3,8 – 4,5).
Kada je kiselost smanjena stvaraju se pogodni uslovi za razvoj infekcije.

▪ Pojačan sekret može, pored infektivnih uzročnika, nastati i kao posledica:
▫ stresnih stanja
▫ prisustva stranog tela
▫  poremećaja acido – bazne ravnoteže
▫ eritroplakije na grliću, ektopijuma grlića

KLASIFIKACIJA VAGINALNOG SEKRETA (prema Peteru i Moravetzu):
Na osnovu mikroskopskog pregleda vaginalnog sekreta i bakteriološkog nalaza, kao i zasejavanjem kulture vaginalnog sekreta, postoji 6 grupa:

I GRUPA: nalazi se obično kod devojčica i žena koje nisu seksualno aktivne. Prisutni su Lactobacili sa deskvamiranim epitelnim ćelijama vaginalnog zida, malo  bakterija i  leukocita.

II GRUPA: Lactobacili, deskvamirane ćelije zida vagine, bakterije (stafilokoke, streptokoke), malobrojni leukociti, retka Ecsherihia coli.

III GRUPA: obilna bakterijska flora, mnoštvo leukocita, nema Lactobacila.

IV GRUPA: prisutna je gonokokna infekcija (gram negativne diplokoke), patogene bakterije, veliki broj leukocita. Sekret je obilan, žuto – zelene boje, gnojan, slatkastog mirisa.

V GRUPA: dominantno je prisustvo Trihomonas vaginalisa, pored patogenih bakterija i velikog broja leukocita. Sekret je zlenkaste boje, penušav, karakterističnog mirisa (pokvarene ribe).

VI GRUPA: prisutna je gljivična infekcija (Candida albicans). Sekret zbog kolonija kandide koje su zalepljene na vaginalni zid podseća na sir. Ova grupa je najčešće prisutna kod žena koje su dugo bile na antibiotskoj terapiji, kod trudnica, dijabetičara.

Bris vagine - Vaginalni bris  i Cervikalni bris - Ginekološki Brisevi

Ginekološki Brisevi Gracia


BAKTERIJSKI VAGINITIS

Zapaljenje (inflamacija) vagine nastalo zbog prisustva različitih bakterija je bakterijski vaginitis. Polovina vaginalnih infekcija je izazvana bakterijskim infekcijama. Najčešći uzročnici zapaljenskih promena su:

▫ Staphylococcus aureus
▫ grupa B streptococa  
▫ Escherichia coli
▫ Enterococcus faecalis
▪ Patogeni uzročnici u visokoj koncentraciji izazivaju vaginitis kada je slaba odbrana (smanjen broj laktobacila) i povećana PH vrednost vaginalne sredine (promena kiselosti vagine pruža mogućnost za razvoj mikroorganizama).

AKUTNI VAGINITIS (vaginitis acuta):
▫ sekret beličaste boje
▫ crvena i otečena sluzokoža
▫ svrab
▫ simptomi variraju od blagih do jako izraženih u zavisnosti od uzročnika

AEROBNI VAGINITIS (Escherichia coli, β hemolitički streptokok, Enterococcus faecalis...) u trudnoći može da dovede do komplikacija kao što su prevremeni porođaj, prevremeno pucanje vodenjaka, horioamnionitis...)
▪ Za postavljanje dijagnoze aerobnog vaginitisa bitno je u nalazu: PH vrednost iznad 5, vaginalni sekret žute boje, odsustvo laktobacila, povišen broj leukocita. Mikrobiološka identifikacija patogenih organizama.
▪ Lečenje: Na osnovu briseva (vaginalnog i cervikalnog) i dobijenih rezultata, na osnovu antibiograma lekar određuje terapiju.


TRIHOMONIJAZA

Trihomonijaza spada u grupu seksualno prenosivih infekcija koju izaziva protozoa Trihomonas vaginalis.
ČINIOCI KOJI MOGU UTICATI NA POJAVU TRIHOMONIJAZE:

▫ česta promena skesualnih partnera
▫ bakterijska vaginoza
▫ loša higijena
▫ nizak socijalno – ekonomski status
▫ konzumiranje alkohola, droga, pušenje...

PERIOD INKUBACIJE -vreme inkubacija može biti različito: od nekoliko dana, do nekoliko nedelja

GLAVNI SIMPTOMI:

▫ infekcija može biti asimptomatska (bez pojave simptoma)
▫ sekret je penušav, žuto – zelenkaste boje
▫ može biti prisutan miris kao kod pokvarene ribe
▫ bolno i otežano mokrenje
▫ bol u donjem delu stomaka
▫ bol za vreme seksualnih odnosa
▫ svrab
▫ ponekad crvenilo i otok sluznice


▪ Kod asimptomatskih infekcija koje se ne leče ili kada je razvijena otpornost na lekove nastaje hronična infekcija.
▪ Kod muškaraca je infekcija  najčešće pristuna bez simptoma, u nekim slučajevima može biti praćena bolom pri mokrenju i jačom sekrecijom.
▪ Trihomonijaza je često udružena sa hlamidijom.

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE:

▫ anamneza (kada su počele i kakve su tegobe, podaci o partneru...)
▫ klinički pregled
▫ laboratorijska analiza briseva

LEČENJE:

▫ U lečenju se najviše primenjuje lek koji deluje na anaerobne bakterije i parazite (metronidazol).
▫ Neophodno je lečenje oba partnera.

PREVENCIJA:

▫ redovna lična higijena
▫ izbegavati čestu promenu seksualnih partnera
▫ primena kontracepcije tokom seksualnih odnosa

Bris vagine - Vaginalni bris  i Cervikalni bris

Ginekološki Brisevi Privatno Beograd


KANDIDIJAZA (CANDIDIASIS)


▪ Podaci ukazuju da trećinu svih vaginitisa čini kandidijaza. Radi se o infektivnom oboljenju čiji je uzročnik gljivica Candida albicans (oko 90% slučajeva). Postoji oko 200 vrsta roda Candida, od kojih najveći broj nije patogen za ljude.
▪ Kao deo normalne saprofitne flore nalazi se u gastrointestinalnom traktu, tako da može biti prisutna u ustima, anusu, stolici.
▪ Prirodnu zaštitnu barijeru predstavlja neoštećeni vaginalni epitel.
▪ U slučajevima  kada prekomerno namnožavanje ove gljivice prevlada prirodne odbrambene mehanizme dolazi do pojave kandidijaze.

ČINIOCI KOJI MOGU UTICATI NA RAZVOJ KANDIDIJAZE:

poremećaj imuniteta
▫ upotreba antibiotika
▫ upotreba oralnih kontraceptiva sa visokim dozama estrogena
▫ loše regulisan šećer (dijabetes)
▫ pothranjenost
▫ neadekvatna ishrana (veliki unos šećera, preterana upotreba alkohola)
▫ trudnoća
▫ upotreba intrauterinih uložaka, dijafragme...
▪ Kandida uvek zahvata vulvu i vaginu, za razliku od bakterijske vaginoze.

GLAVNI SIMPTOMI:

▫ pojava svraba (pruritusa)
▫ bol pri seksualnom odnosu i tokom mokrenja
▫ prisustvo belog, sirastog, gustog sekreta
▫ iritacije, crvenilo, otok vulve

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE:

▫ anamneza
▫ klinički pregled
▫ analiza briseva


LEČENJE:

▫ Terapija može biti sistematska, lokalna ili kombinovana u zavisnosti od stepena infekcije.


PREVENCIJA:

▫ Metode prevencije podrazumevaju izbegavanje provocirajućih faktora, higijensko – dijetetski režim.

U našoj poliklinici u okviru savetovališta koje vodi ginekolog možete dobiti detaljnije informacije.

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Ginekologija Akcije

GINEKOLOŠKI PREGLED I ULTRAZVUK KOLPOSKOPIJA, PAPA, VS, BRISEVI NA UREAPALSMU, MIKOPLASMU, HLAMIDIJU


-71%
18,800 din.
5.290 din.
G5
GINEKOLOŠKI PREGLED I ULTRAZVUK, PAPA, VS, LABORATORIJA (KKS, URIN SA SEDIMENTOM), ULTRAZVUK ABDOMENA, ULTRAZVUK ŠTITASTE ŽLEZDE, ULTRAZVUK MOKRAĆNE BEŠIKE.


-81%
26,745 din.
4.990 din.
G11
Pozovite